1,851

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

odpowiedzialność lidera i partnera tak ale co na to ubezpieczyciel który ubezpiecza tylko jedna firmę i nie ma pojęcia o konsorcjum

1,852

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

uważam że jeden wystarczy ale
ale np. co jeżeli coś pójdzie nie tak z winy partnera który nie był zobowiązany do przedłożenia polisy i np jej nie miał czy polisa lidera pokryje ewentualne odszkodowanie szkody wyrządzonej przez inną firmę??

w ofercie do porównania całość podstawa plus opcja
cena na otwarciu chyba za podstawę (bo nie wiadomo czy z opcji skorzystasz) ale tu nie wiem do końca
pieniążki w budżecie na podstawę

1,854

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no chyba 90.3

art 93 ust 1 pkt 6 chyba tylko

1,856

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

tylko czy "zaoszczędzenie czasu" jest wytaczającą przesłanką do żądania tych dokumentów na etapie składania ofert i ktoś tego nie podważy pytaniem "proszę o podanie podstawy prawnej żądania dokumentów na tym etapie??

Marcel napisał/a:

A Romek milczy, może znalazł rozwiązanie? smile

albo się załamał
przydzieliłbym 5 pkt w tej sytuacji

motylek wpadła na jakiś inny sposób punktowania jak % pracowników w firmie na umowę o pracę gdzieś na forum to jest

jeżeli nie wiadomo która wartość była wyjściowa to będzie ciężko, przy ryczałcie pewnie nie dał kosztorysu którym by się można było posiłkować

1,860

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/wzorcowe-dokumenty/wzory-oswiadczen-i-dokumentow-z-zakresu-znowelizowanych-przepisow-ustawy-pzp

dali przykład zapisów do umowy

1,861

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gdyby z całości oferty jednoznacznie wynikało że złożył ofertę na pakiet 3 a tylko w formularzu omyłkowo wpisał zamiast trójki jedynkę chyba bym to puścił i poprawił jako omyłkę

wyszedłem z założenia że jeżeli nie badam podwykonawców, a nawet na etapie składania ofert podwykonawca może nie być znany to mogę zmodyfikować oświadczenie poprzez usunięcie fragmentu dotyczącego podwykonawcy zostawiam tylko wykonawcę i podmiot trzeci (a czasami nawet usunąłem oświadczenie co do podmiotu trzeciego jeżeli nie stawiałem warunków) i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem?? zasugerowałem się zapisem w projekcie  UZP "[UWAGA: zastosować tylko wtedy, gdy zamawiający przewidział możliwość, o której mowa w art. 25a ust. 5 pkt 2 ustawy Pzp]" nie przewiduję badania więc usunąłem fragment dotyczący podwykonawcy.
jak wy robicie??

albo doprecyzować zaokrąglenia jak ktoś da inne wartości

1,864

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

ostatnio trochę straciłem zaufanie do wykonawców ;(

1,865

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

tak myślałem tylko teraz myślę że dokumenty które dał jako potwierdzenie spełnienia warunki mogły być "podkoloryzowane"

1,866

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

do oferty musiał się wykazać że opracował scenariusz wystawy i oferent wykazał spełnianie tego warunku (wykaz i referencje) teraz po podpisaniu umowy chce to zlecić podwykonawcy (w ofercie napisał że nie będzie korzystał z podwykonawców)

1,867

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

oferent sam spełnił warunku udziału, podpisał umowę a teraz chce wprowadzić podwykonawcę na część która była określona warunkiem czy może?

poniżej

jest

dzięki nie doczytałem czyli maksymalnie przedłużyć TZO

złożyliśmy wniosek o dofinansowanie nie mamy jeszcze decyzji ale mam ogłosić przetarg  z zastrzeżeniem że zadanie będzie realizowane jeżeli otrzymamy dofinansowanie (w ogłoszeniu o zamówieniu widnieje taka możliwość) ale ma pytanie
1) podczas procedury jak by była podstaw unieważnienia postępowania w przypadku nie otrzymania dofinansowania? 93 ust 1 pkt 6?
2) co jeżeli już będą wiedział która oferta jest ofertą najkorzystniejszą - wydłużyć TZO maksymalnie żeby w tym czasie zapadła decyzja o dofinansowaniu ??
3) bo umowy nie mogę przecież podpisać??

a jak może podpisać oświadczenie jeżeli na przykład nie zna jeszcze podwykonawcy??

jeżeli nie napiszesz w siwa że ma złożyć to nie musi

1,874

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Art.26 ust.6.

lub § 10 ust 2 rozporządzenia

marekw2 napisał/a:

GK w ofercie, nie wzywasz do wyjaśnienia czy aktualna lecz do potwierdzenia, że nie należy do GK z pozostałymi wykonawcami, którzy złożyli oferty. Jeżeli w złożonej masz zapis, że nie należy do żadnej GK to możesz nie wzywać.
Wszelkie wykluczenia dotyczące GK to zawsze będzie art. 24 ust1 pkt. 23 a nigdy 12 bo ten pkt dotyczy art. 22

jeżeli nie złoży oświadczenia to można wykluczyć za przynależność do GK jak tego nie wiemy??
ja wykluczam z 12) "nie wykazał braku podstaw do wykluczenia"