1,901

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeżeli nie chcę szczegółowo i wystarczy mi tylko zaznaczenie w sekcji (alfa) to chyba nie musi wpisywać
jeżeli wpisze w jedz to czy trzeba wzywać z 26 ust 1 mając na względzie  §2 ust 7 Rozporządzenia o dokumentach??

1,902

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w jedz trzeba wpisać już wykaz osób??

pn poniżej progów unijnych zależy mi na czasie czy mogę postawić warunki a nie żądać dokumentów potwierdzających ich spełnienie??

może być do odrzucenia jeżeli nie było opisane w SIWZ co w takim przypadku

Marcel napisał/a:

Nowelizacja ustawy Pzp, która zaczęła obowiązywać 28 lipca br., zniosła konieczność stosowania trybu z wolnej ręki do udzielenia zamówienia uzupełniającego. Wolno je zlecić po prostu poprzez zmianę umowy z wykonawcą dokonywaną stosownym aneksem. Dotyczy to również kontraktów zawartych przed  28 lipca br.

dotyczy to chyba tylko kontraktów zawartych lub postępowań wszczętych przed 28 lipca
w nowych postępowaniach jest wolna ręka tylko do usług i robót podobnych

to aneks do umowy

Czy wdrożenie skonsolidowanego rozliczenia z tytułu podatku VAT sprowadza się do obowiązku traktowania całej gminy wraz ze wszystkim jednostkami organizacyjnymi jako jednego zamawiającego?
Opublikowano: QA 639755
Status: aktualne
PYTANIE
Z wyroku TSUE z dnia 29 września 2015 r. (C-276/14) oraz uchwały NSA z dnia 26 października 2015 r. (I FPS 4/15) wynika, iż samorządowe jednostki i zakłady budżetowe nie spełniają przesłanek uznania ich za podatnika podatku VAT. Wobec tego, miasto X wdraża od 1 stycznia 2016 r. "skonsolidowane" rozliczenia z tytułu podatku VAT i wszystkie jednostki i zakłady podatkowe będą działać w ramach jednego podatnika, którym jest miasto (NIP jest jednolity dla wszystkich jednostek), będące czynnym podatnikiem VAT. W związku z tym, nowo zawierane umowy od 1 stycznia 2016 r. będą zawierane w imieniu miasta, reprezentowanego przez dyrektora jednostki zawierającej umowę.
Czy w dalszym ciągu jednostki i zakłady budżetowe miasta są odrębnymi zamawiającymi w rozumieniu p.z.p. i ustalającymi wartość udzielanego zamówienia odrębnie od wartości zamówień udzielanych przez inne jednostki organizacyjne zamawiającego jak i też zamawiającego, tj. jednostki samorządu terytorialnego - mając na względzie przepis art. 2 pkt 12 p.z.p. oraz przepis art. 3 ust. 1 pkt 1 p.z.p.?
ODPOWIEDŹ
Przywołane w zapytaniu wyroki nie zmieniają rozumienia definicji zamawiającego określonej przepisami ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych dalej p.z.p. Różne jednostki organizacyjne tej samej jednostki samorządu terytorialnego mogą być traktowani jako odrębni zamawiający zdefiniowani w art. 2 pkt 12 p.z.p.
Uzasadnienie
Zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 12 p.z.p. zamawiającym może być zarówno osoba fizyczna, jak i osoba prawna, czy też w końcu jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, a zobowiązana do stosowania p.z.p. Zamawiającym w rozumieniu p.z.p. może więc być zarówno np. jednostka samorządu terytorialnego taka jak gmina będąca osobą prawną, ale także samodzielnym zamawiającym może być jednostka budżetowa tej samej gminy. Na prawidłowość takiej interpretacji przepisu wskazuje zarówno przywołany w zapytaniu art. 3 ust. 1 pkt 1 p.z.p. jak i art. 32 ust. 5 p.z.p. Ostatni z wymienionych przepisów dotyczy co prawda szacowania wartości zamówienia publicznego ale wprost stanowi o możliwości odrębnego szacowania zamówień przez jednostki organizacyjne zamawiającego. P.z.p. stanowi, że w sytuacji gdy wyodrębniona jednostka organizacyjna zamawiającego posiadająca samodzielność finansową udziela zamówienia związanego z jej własną działalnością, to wartość udzielanego zamówienia ustala się odrębnie od wartości zamówień udzielanych przez inne jednostki organizacyjne tego zamawiającego posiadające samodzielność finansową. Z powyższego wynika, iż w ramach jednej struktury takiej jak np. gmina mogą także funkcjonować samodzielni zamawiający niezależnie od tego, iż na potrzeby rozliczeń podatkowych będą się posługiwali tym samym numerem identyfikacji podatkowej.
Wdrożenie "skonsolidowanego" rozliczenia z tytułu podatku VAT nie wywołuje co do zasady skutku sprowadzającego się do obowiązku traktowania całej gminy wraz ze wszystkim jednostkami organizacyjnymi jako jednego zamawiającego. Status samodzielnego zamawiającego przysługuje przykładowo każdemu samorządowemu zakładowi budżetowemu (art. 9 pkt 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych jaki działa na terenie tej samej gminy.


kiedyś znalazłem coś takiego

lexus napisał/a:
Marcel napisał/a:

WR  na doręczanie przesyłek do 50 g.


A skąd ta waga? To chyba tylko zagraniczne...



jo napisał/a:

nie jest jeden usługodawca.

to jakiś się jeszcze uchował, przecież PGP padło?

nie wiedziałem że padło

nie jest jeden usługodawca.

1,910

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

można i przetarg i na starych umowach

1,911

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tylko czy jeszcze nie powinni dopisać w art 26 ust 1 i 2 ??

1,912

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie musisz

1,913

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

telefon??

1,914

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

odnoszę się do osób a nie do wykonawcy myślałem o protokołach odbioru

1,915

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

chcę wprowadzić takie kryterium przy budowie mostu
czy już do oferty mogę żądać dokumentów potwierdzających prawidłowe wykonanie usługi kierowania budową
czy do oferty oświadczenie a  w odpowiedzi na art 26 ust 2 dopiero dokumenty??

1,916

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

1. Informujesz wszystkich.
2. Tak.

a umieszczacie jeszcze dodatkowo na stronie internetowej??

lepiej nie żądać oświadczenia JEDZ dla podwykonawców  ale problem z 36b.1

takie prawo opcji

1,919

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czy jest jeszcze jakaś inna podstawa prawna wezwania kolejnego z rankingu (pierwszy wykluczony) do przedłożenia dokumentów prócz art 26 ust 2 i czy jeżeli wezwanie wyślę jutro to termin jest do 28 czy do 29 listopada

1,920

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

przy standardowych zamówieniach np na remont nawierzchni drogi nie stawiam warunków zawsze startują u mnie te same 4 raz wygra jedna rad druga i raz trzecia firma

1,921

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

przepraszam nie dopisałem że chodzi mi o 22d ust 2

jak jeden robi wszytko to przecież raz uzgadnia cała dokumentację i raz płac za uzgodnienia  jak podzielimy na części to odrębni wykonawcy będą występować i każdy z nich zapłaci a pośrednio zamawiający tak samo mapa do celów projektowych płaci się zsa 1 hektar więc w przypadku wspólnego zamówienia opłata będzie jedna, jeżeli podzielimy na dwa zadania to każdy zapłaci za 1 hektar

1,923

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

pierwszy w rankingu na wezwanie 26 ust 3 dotyczące potwierdzenia spełnienia warunków (po wcześniejszym wezwaniu 26 ust 2) wykonawca nie odpowiedział (pewnie nie mógł się wykazać wymaganym doświadczeniem)  wykluczam go na podstawie art 24 ust 12 a jego ofertą uznaj za odrzuconą:
1) informację o wykluczeniu przesyłam do wszystkich?? (chcę teraz bo procedura może się wydłużyć)
2) od razu mogę wystąpić do kolejnego z art 26 ust 2??

ad 1) już wiem że do wszystkich

może jednym pozwoleniem na  budowę, ekonomicznie (np odrębne uzgodnienia)

1,925

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

może bezpieczniej ograniczyć liczbę części do których może startować wykonawca, osobiście raczej nigdy nie zastosuje 22d przed KIO bardzo ciężko byłoby się obronić