1,251

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A kto wykonawcę zmusi do zastosowania stawki preferencyjnej? Przecież to jego wybór. Uważam, że w tym artykule przyjęto bardzo słuszny pogląd.

1,252

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zastosowanie tej przesłanki wymaga wykazania rzeczywistej szkody jaką w interesie publicznym mogłoby spowodować udzielenie zamówienia. Musisz mieć "mocne" uzasadnienie.

1,253

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie musi tam być żadnej kwoty. Bazujecie na oświadczeniu wykonawcy.

1,254

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

jo napisał/a:

robię modyfikacje siwz w tym zakresie

Zgodnie z przepisami powinieneś zrobić zmianę, a nie modyfikację smile

1,255

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel tego już życie nauczy, że przezorny zawsze ubezpieczony smile

1,256

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Staś napisał/a:

Ad1) "bez ujawniania źródła informacji" - dlaczego?
Ad2) "A" oświadczył, że spełnia warunki, a ze zdjęć złożonych przez "B" niewiele wynika, więc ten kierunek badania nic nie daje.


Ad 1 - nigdy nie ujawniam skąd mam informacje, żeby nie nastąpiła eskalacja konfliktu pomiędzy konkurującymi wykonawcami,
Ad 2 - ty jesteś od tego żeby zweryfikować, czy w istocie A spełnia warunki przewidziane w rozporządzeniu, bo jeśli udzielisz zamówienia, a okaże się jednak, że "uprzejmie donoszący" miał rację, to i tak będzie wina twoja i twojego pracodawcy, że nie wspomnę o niewłaściwym wydatkowaniu środków publicznych i przymykaniu oczu na niezgodne z przepisami obowiązującego prawa działanie wykonawcy zamówienia, bo nie spełniał jakiś tam warunków rozporządzenia.
Ament.

1,257

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro masz oficjalną informację od innego wykonawcy, to nie można tego zamieść pod dywan. Na twoim miejscu działałabym dwutorowo: 1) przedstawić zarzut wykonawcy B (bez ujawniania źródła informacji) i zażądać wyjaśnienia od wykonawcy A, 2) poprosić komórkę merytoryczną o zweryfikowanie czy są jakieś uchybienia w stosunku do spełniania wymagań z rozporządzenia.

1,258

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

Jo co ty za link wstawiłeś? Teza pana prezesa została obalona: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/891624,zamowienia-publiczne-sobota-w-przetargach-jednak-pracujaca.html

1,259

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Podziękować i z wzajemnością smile

A jaką przesłankę unieważnienia należy zastosować? Strony wynegocjowały warunki umowy, więc ...?
Napisać do prezesa.

1,261

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel domyślam się, że chodziło o 24.1.1 i 24.1.2

1,262

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To zrób sobie korektę druku, bo art. 24 ust. 1 pkt 1 został uchylony 19.10.2014 r. smile

1,263

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Brak gdzie? Chodzie o potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu, tak?

Zamawiający ma obowiązek, a nie uprawnienie zawiadomienia organów ścigania (art. 304 § 2 KPK) i tu nie ma czego rozważać, przy czym warto też pamiętać o UOKIK. Warto jednak upewnić się co do swoich podejrzeń.

1,265

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

Zapytania ofertowe zazwyczaj robię poniżej 30 tys. Reszta jak stanowią wytyczne - nie chcesz podpaść - działaj jak sobie życzą.

1,266

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wyjaśnienia nie mogą prowadzić do zmiany treści oferty, a zmiana ceny jest zmianą treści oferty. 89.1.2 w zw. z 89.1.6

Nero napisał/a:

Wykonawca złozył nam swoje wyliczenia, tj. ilość pracowników x obecne wynagrodzenie przed i po 31.12.2015r. wzrost najniższej krajowej i opodatkowanie umów dały mu wzrost kosztów na poziomie 40%.
Na moje oko kalkulacja jest ok ale ta wysokość wzrostu cen jest paraliżująca.
Za rok nie wiem czy stać nas będzie na cokolwiek prócz bieżącego utrzymania budynku sad

Podkreślam raz jeszcze podniesienie wynagrodzenia ma zastosowanie tylko i wyłącznie w przypadku pracowników zarabiających najniższą krajową - powyżej już nie!

Zawsze jest taka możliwość, że nie wyrazicie zgody, tylko co to da? - konieczność przeprowadzenia nowego postępowania i zakup za o wiele wyższą cenę. Trzeba przeanalizować, czy wyliczenie jest ok i podjąć decyzję.

jo napisał/a:

ale jak Ci tego nie poda to nie wyciągasz żadnych konsekwencji??
może zacznę to wpisywać jako informacja do podpisania umowy

Jeszcze nie miałam przypadku żeby nie podał. Wszystko przede mną smile

1,269

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ale o jaki manewr chodzi, bo nie bardzo się orientuję. Uwzględniasz w umowie prawo wypowiedzenia obciążone lub nie karą i po kłopocie.

1,270

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tu chyba chodzi o możliwość wypowiedzenia umowy kiedykolwiek, a nie w określonym momencie.
Jeśli wypowie wcześniej, to zamawiający będzie zmuszony szukać kolejnego wykonawcy do końca czerwca 2017 r.

Mam taką rubryczkę w formularzu ofertowym. Jeśli robię zamówienie powyżej 12 mies żądam wskazania tej informacji, ponieważ jest ona dla mnie istotna i służy zabezpieczeniu interesów zamawiającego.

Wszystko zależy od tego co mieliście w umowie. Przede wszystkim powinien Wam udowodnić jak zmiany wpłynęły na podniesienie ponoszonych przez niego kosztów. Nie może sobie wziąć z sufitu jakiejś kwoty i żądać podniesienia wynagrodzenia. Na dzień podpisania umowy powinniście wiedzieć jaka ilość osób zatrudniona przy Waszym zamówieniu zarabia u niego najniższą krajową, bo tylko w tych przypadkach można podnieść wynagrodzenie.

W charakterze "słowa na niedzielę" informuję, że ukazały się dwa pierwsze wyroki w zakresie braku informacji, bądź informacji błędnej o obowiązku podatkowym po stronie zamawiającego.

KIO 2263/15 - jeszcze nie publikowany

KIO 2362/15
1. zaniechanie wykonania lub niewłaściwe wykonanie obowiązku informacyjnego ciążącego na wykonawcy w stosunku do zamawiającego o powstaniu u zamawiającego obowiązku podatkowego
nie zostało obwarowane sankcją w postaci odrzucenia oferty
2. jak wynika z raportu z przeprowadzonych konsultacji publicznych i opiniowania tejże ustawy, Wiceprezes Urzędu Zamówień Publicznych zgłosił do jej art. 3 ust. 1 uwagę następującą: ?UZP proponuje w art. 3 ust. 1 projektu ustawy zrezygnować z sankcji przewidzianej w tym przepisie dotyczącej odrzucenia oferty w przypadku nieprzedstawienia informacji odnośnie powstania obowiązku podatkowego zamawiającego w wyznaczonym terminie. Ponadto, ponowna analiza tego przepisu prowadzi do wniosku, iż zagrożenie sankcją odrzucenia oferty jest nieadekwatne do rozwiązania przyjętego w projektowanym art. 91 ust. 3a ustawy - Prawo zamówień publicznych, bowiem w przepisie tym brak jest analogicznej sankcji w postaci odrzucenia oferty w przypadku nie przedstawienia przez wykonawcę informacji o powstaniu u zamawiającego obowiązku podatkowego. Dodatkowo należy wskazać, iż projektowane przepisy dotyczące informowania zamawiającego przez wykonawcę o  możliwości powstania obowiązku podatkowego po stronie  zamawiającego mają na celu jedynie usprawnienie postępowania. Podstawą naliczenia i wymiaru podatku powinny być bowiem przepisy ustawy o podatku od towarów i usług. Obowiązek podatkowy, a tym samym ustalenie wysokości podatku należnego spoczywa w tym wypadku na zamawiającym jako na płatniku podatku, przez co wprowadzany przepis dotyczący informowania o powstaniu u zamawiającego obowiązku podatkowego ma wyłącznie walor Informacyjny, nie zdejmuje z zamawiającego ciężaru odpowiedzialności za prawidłowe naliczenie i odprowadzenie podatku na podstawie obowiązujących przepisów podatkowych" . Zgodnie z powyższą uwagą Wiceprezesa Urzędu Zamówień Publicznych zrezygnowano z przewidzianej  w  projekcie  sankcji  w  postaci  odrzucenia  oferty  w  przypadku nieprzedstawienia przez wykonawcę informacji, o której mowa w art. 3 ust. 1 zd. 1 projektowanej  ustawy

dostęp do raportu, o którym mowa w wyroku
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/242789/242809/242812/dokument139888.pdf

Ano spada i dla 30.000 tys euro ze 126.747 netto robi się 125.247 netto

Jak informuje Gazeta Prawna  z 9.12.2015 r. od nowego roku zmieniają się progi i kurs euro w zamówieniach.
jest                                   będzie
134.000                          135.000
207.000                          209.000
414.000                          418.000
5.186.ooo                       5.225.000

kurs euro od 01.01.2016 r. = 4,1749 zł