Tak. Dobrze myślisz.

Niewątpliwie niezgodne z rozp.

Dołożyć.

Widzę, że sezon ogórkowy, więc taki temacik wstawiam.

Pewien zamawiacz zażądał takiego oto oświadczenia do oferty:
    Załącznik nr 7a do SIWZ
    WYKONAWCA ???????????????????????????????????????????
Przystępując do postępowania w trybie przetargu nieograniczonego poniżej 193 tys. euro w sprawie udzielenia zamówienia publicznego nr sprawy: ............./2011, którego przedmiotem są roboty budowlane obejmujące:

?Remont budynku mieszkalnego  przy ulicy ..........................................?

oświadczamy, że  przewidujemy skierować do realizacji przedmiotowej roboty ( wg wymogu §3 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 06-02-2003r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych ( Dz. U. nr 47 poz. 401 )???????????. osób.
             ( należy podać liczbę)

Miejscowość, data .....................................................................

(  podpis osób/ osoby wskazanych w  dokumencie uprawnionej/uprawnionych do      występowania w obrocie prawnym,  reprezentowania  Wykonawcy i składania oświadczeń woli w jego imieniu)

I co Wy na to Fachowcy?

Bo ja nie wiem po co mu to doprawdy. A może ktoś mnie oświeci.

a jak masz w umowie ? - zazwyczaj tak -
Art. 568. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.
§ 2. Upływ powyższych terminów nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.
§ 3. Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższych terminów, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.

Jak zwykle zresztą bałagan.

Doprecyzuję więc swoje zdanie.
Niewątpliwie przy usłudze niepriorytetowej można próbować formułować warunek ISO co do właściwości wykonawcy, ale jest kłopot, który słusznie zauważyłeś, iż ?Ja nie widzę dcertyfikatu ISO w katalogu dokumentów, w rozporządzeniu w części dotyczącej właściwości wykonawcy?

?Tak - może być jako warunek w tych usługach? ? chodzi o warunek przedmiotowy tzw. dokumentów przedmiotowych w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi czy roboty budowlane odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego. Katalog tych dokumentów jest otwarty ? ?
Certyfikat wydany dla systemu zarządzania jakością oznacza, że ?firma działa zgodnie z zapisanymi i udokumentowanymi procedurami?, należy więc uznać, że warunek dotyczy posiadania przez wykonawcę stosownego certyfikatu w odniesieniu do prowadzonej działalności gospodarczej, co jednocześnie oznacza potwierdzenie spełniania przez oferowane usługi wymagań zamawiającego - KIO/UZP 187/09.?

A czy to są usługi szkoleniowe ?

W wyroku z 27 lutego 2009 r. KIO stwierdziła, że posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym i oczekiwanym w obrocie gospodarczym. Posiadanie takiego systemu świadczy o wdrożeniu procedur dotyczących kontroli jakości zgodnie z normami europejskimi. Żądanie tego dokumentu w postępowaniu jest uzasadnione i celowe, jeśli odpowiada specyfice przedmiotu zamówienia. Zamawiający jest zobowiązany do określenia warunków udziału w postępowaniu w taki sposób, który będzie gwarantował, że wykonawca wykonujący zamówienie da rękojmię jego należytego wykonania. Posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością niewątpliwie służy ocenie zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia, a zatem jest dokumentem niezbędnym do dokonania tej oceny w rozumieniu art. 25 ust. 1 ustawy Pzp (sygn. akt. KIO/UZP/111/08 i KIO/UZP/116/08).

2,160

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Chyba robota budowlana

Ano art. 5.1 pzp

Tak - może być jako warunek w tych usługach

2,163

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Brak daty w ofercie przetargowej nie może być podstawą do wykluczenia wykonawcy z postępowania lub odrzucenia oferty jako niezgodnej z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Okoliczność ta nie uprawnia także zamawiającego do wezwania wykonawcy do uzupełnienia dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 Pzp. - czyli - nic nie robić

Ale to zajmie kilka miesięcy.

2,165

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dobry ! smile . A tak naprawdę to po co nam wiedzieć na jakiej podstawie on jest zatrudniany. Bezpośrednio, pośrednio, zlecenia, dzieło, użyczany, po cho..... nam to wiedzieć pytam ?. Wystarczy przecie jak wpisze się imię i nazwisko człowieka (jak hubal) oraz numer i data uprawnień. Koniec i kropka.

A pytanie zadało ??? - KIO - hehehe - czyli jeszcze nic nie wiadomo - jak zwykle

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zbada przepis art. 24 ust. 1 pkt 1a ustawy Pzp dotyczący wykluczania z przetargów bez wyroku sądu wykonawców, z którymi zamawiający już wcześniej miał problem przy realizacji zamówienia.

2,168

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No tak - teraz wiem skąd to się wzięło - jak zwykle UZP - bezpośrednio , pośrednio - ech.... dajcie spokój

2,169

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ok dzięki

2,170

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie wiem skąd się wzięło to dysponowanie bezpośrednie czy też pośrednie - skoro jest umowa zlecenia - to jest właśnie potencjał innego podmiotu niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków - a nie ma zobowiązania to jest do uzupełnienia nawet jeśli nie ma takiego dokumentu w rozporządzeniu o dokumentach.  Potwierdza to zdanie drugie ust. 2b.

2,171

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

BBG napisał/a:

Przy dysponowaniu pośrednim się żąda dokumentu, o ile rozumiem Marcel nie żąda.

Ok. rozumiem. Co wiec wg Was jest dysponowaniem pośrednim ??

2,172

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Czyli bbg - nie żąda - Marcel - żąda - rozumiem

Czy żądacie uzupełnienia oferty (brak w ofercie) o pisemne zobowiązanie podmiotu jeśli wyk. polega na osobie zdolnej do wyk. przedmiotu zamówienia na zasadzie np. umowy zlecenia (tak zostało wymienione w wykazie osób)?.

Jeśli środki publiczne  - to tak art. 3

2,175

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

darek napisał/a:

W PN na RB remont pomieszczeń, wykon. do oferty nie załączył kosztorysu ofertowego - wynagrodzenie ryczałtowe. Kosztorys był wyszczególniony jako inne dokumenty. 
Czy taki kosztorys należ uzupełnić czy bez uzupełnienia odrzucić?

No i masz problem - wyrok z dnia 16 marca 2010 r - KIO nie stwierdziła podstaw do odrzucenia oferty i uwzględniła zarzut naruszenia art. 7 ust. 1 i ust. 3 oraz art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.