2,126

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Możesz - a czemu nie, że tak odpowiem pytaniem ?

2,127

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

34.4 x 3

Skoro wpierw odrzucasz ofertę to już nie wykluczasz wykonawcy.

2,129

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma innych - są 2 rozwiązania ino and1. Jak nina - skoro jest prawidłowo obliczona - a jest - to zostaw to w spokoju.

2,130

(17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Darować sobie. Uchwała KIO już to rozstrzygnęła.

2,131

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

myszy1953 napisał/a:

nie teraz poważnie zarobki są niezłe !! nie powiem ile i jakie miasto bo mnie Darek W . wygryzie     cool

Ależ gdzież bym śmiał !! smile

2,132

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

myszy1953 napisał/a:

w moim 4500

To powiedz jakie to miasto - to się przeprowadzę smile. chyba, że już nie ma miejsca. smile

2,133

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

myszy1953 napisał/a:

?

smile

Są dwie szkoły, że tak powiem:
Pierwsza szkoła:

Cechą zamówienia uzupełniającego jest jego przewidywalność i planowany charakter, których wyrazem jest szczegółowy opis już w chwili udzielania zamówienia podstawowego. Potwierdza to również art. 32 ust. 3 Pzp zgodnie, z którym jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnia wartość zamówień uzupełniających, a to wymaga wcześniejszego starannego określenia przedmiotu zamówienia. Przypomnijmy, że wartość zamówienia na roboty budowlane zamawiający zobowiązany jest obliczyć uwzględniając zasady określone w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 roku, w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego ??(Dz. U. z 2004 r. nr 130, poz. 1389). Zgodnie z § 3 ust. 1 tego rozporządzenia podstawę do sporządzania kosztorysu inwestorskiego stanowią:
1.    dokumentacja projektowa;
2.    specyfikacje techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych;
3.    założenia wyjściowe do kosztorysowania;
4.    ceny jednostkowe robót podstawowych

Tym samym, aby obliczyć wartość zamówienia na roboty budowlane, będące przedmiotem zamówienia w postępowaniu prowadzonym w trybie p.n. lub p.o. przewidującym możliwość udzielenia zamówień uzupełniających zamawiający musi w chwili udzielenia zamówienia posiadać ww. opracowania zarówno dla zamówienia podstawowego jak i uzupełniającego, aby obliczyć wartość zamówienia w sposób określony w art. 32 ust. 3 ustawy Pzp.     

Druga szkoła
Powyższe zupełnie niepotrzebne, ponieważ:
1.    Nie wiadomo kiedy udzielimy zam. uzupełniającego, np. za 2 lata;
2.    Kosztorysy mają być aktualne ? 6 miesięcy;
3.    Zbędny wydatek na etapie zamówienia podstawowego

Wystarczy jak określimy procent zamówienia uzupełniającego w SIWZ.

Wybór zostawiam Tobie. smile
Nie ma co unikać - są przydatne .... nawet bardzo ..... smile

2,135

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Niech się upiera. W siwz było - a to jest wiążące.

2,136

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem nie - w siwz zamieszczone wymagania - czyli zgodnie z ustawą.

A co tu wyjaśniać skoro wszystko jasne. Od razu do uzupełnienia tak jak piszesz goska1. Nie spełnił warunków podmiotowych przecie.

2,138

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

myszy1953 napisał/a:

moim zdaniem wykonawca złożył w postaci oferty oświadczenie woli ,że wykona przedmiot zamówienia w terminie 50 dni od daty zawarcia umowy a nie jej podpisania Amen

Właśnie ta data wpisana przez wyk. jest jego oświadczeniem woli. Amen. smile

2,139

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No i słusznie zrobił. Bo nie ma nad sobą nikogo zapewne. Takiego kierownika - kierownika zamawiającego.  Podpisuje umowę kierownik zamawiającego.

2,140

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

dzięki Marcel , Miras i psz ładnie to tak

myszy - ab123 próbował wkręcić - smile

2,141

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcel napisał/a:

Oczywiście, cena jednostkowa może być kryterium jednak nie można jej podawać jako ceny w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, jak radzi Darek trzeba ją przemnożyć x max. przewidywaną ilość.

Nie radzę tam wpisywać - tylko - podałem jako przykład, iż cena jedn. może być kryterium oceny ofert.

No jakoś szacunek robił pewnie - więc przewidział ilość.

2,142

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ato niewdzięcznik! smile. Nie dość, że wybrany to już kombinuje smile

2,143

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Z datą wpisaną przez Wykonawcę.

2,144

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

W ogłoszeniu o udzieleniu zam. jest taka opcja - "W przypadku składania ofert częściowych należy brać pod uwagę cenę wybranej oferty dla danej części zamówienia, a w przypadku cen jednostkowych przemnożyć cenę jednostkową wybranej oferty przez zakładaną ilość lub zakres zamówienia"

Spokojnie więc możesz zrobić cenę jednostkową - 100 %.

2,145

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W uzasadnionych przypadkach zamawiający może przed upływem terminu składania ofert zmienić treść specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Dokonaną zmianę specyfikacji zamawiający przekazuje niezwłocznie wszystkim wykonawcom, którym przekazano specyfikację istotnych warunków zamówienia, a jeżeli specyfikacja jest udostępniana na stronie internetowej, zamieszcza ją także na tej stronie. -

Czyli tak

2,146

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

myszy1953 napisał/a:

Czy zmiana wykonawcy powodowałaby koniecznośc nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych ............... i d.c. 7

Masz rację. Cofam swojego posta. Zwalę na piątek .... i cały tydzień....

2,147

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

myszy1953 napisał/a:

paliwo ,pasza, środki ochrony roślin ,nawozy? na pewno nie

A dlaczego nie myszy?.  Jeżeli przewidział - to czemu nie. Jak najbardziej wręcz.

2,148

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

To o sumowaniu - zbliżone do tego co chcesz - Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09).

2,149

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Trafiłaś myszy smile- W przypadku składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia dla wykazania warunku udziału w postępowaniu wymagającego posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej wystarczające jest wykazanie się takim ubezpieczeniem tylko przez jednego konsorcjanta.

2,150

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

A który masz ?