Widzę Marcel, że przydało się przeczytanie KIO/KU 108/10 - ![]()
2,076 2011-12-12 12:45:31
Odp: Polisa pilne! (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
2,077 2011-12-12 12:41:11
Odp: Polisa pilne! (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Uznać
2,078 2011-12-08 14:23:30
Odp: Polisa (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
zobaczcie jak napisało KIO ".....polisą ważną, lecz jeszcze nieopłaconą - w świetle obowiązujących przepisów, nie ma przeszkód, aby taką POLISĘ UZNAĆ za ?INNY dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony? - tylko przy polisie mamy stwierdzenie OPŁACONA - a przy INNYM nie - więc jest ok.
Znaczy MARCEL miałeś kontrolę ??. Są kontrolujący, którzy ... zresztą sami wiecie jacy ....
2,079 2011-12-08 13:40:33
Odp: Polisa (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
i widzicie - co KIO to KIO - ![]()
2,080 2011-12-08 13:37:54
Odp: Polisa (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zgodnie z wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej (Sygn. akt: KIO/200/11 z dnia 11 lutego 2011r.): ?Skład orzekający Izby stoi na stanowisku, iż Wykonawca składając polisę OC zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu dowód na potwierdzenie okoliczności opłacenia tej polisy. W ocenie Izby obowiązek ten wynika z treści przywołanego § 1 ust. 1 pkt 10) Rozporządzenia o dokumentach, gdzie ustawodawca wyraźnie postanowił, iż polisa ta ma być opłacona. Wykonawca jest zobowiązany wykazać, iż opłacił należną składkę ubezpieczeniową. Zgodnie bowiem treścią art. 26 ust. 2a to na Wykonawcy ciąży obowiązek wykazania na żądanie Zamawiającego i w zakresie przez niego wskazanym, nie później niż na dzień składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, spełniania warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.?
Czy pojawiło się coś nowego w tej kwestii?Myślę, że zarówno z polisy, jak i innego dokumentu powinno bezsprzecznie wynikać, że wykonawca spełnia warunek udziału, czyli posiada opłacone ubezpieczenie (czyli opłacił ubezpieczenie).
Jednak nie widząc dokumnetu "potwierdzenie ubezpieczenia" trudno jednoznacznie doradzić. Spotkałam sie z tzw. innym dokumentem, który potwierdzał, iż wykonawca posiada ubezpieczenie opłacone na okres od.. do.. na kwotę..., nie było mowy o składkach, ale wynikało z treści, że ubezpieczenie jest opłacone.
Kiedyś też tak sądziłem lecz przeczytałem TO - W kwestii opłaconej polisy wypowiedziała się Krajowa Izba Odwoławcza w uchwale KIO/KU 108/10, w której stwierdziła, że ?(?) złożenie polisy, która została wydana na dowód zawarcia umowy ubezpieczenia, która to umowa przestała wiązać w związku z nieuiszczeniem składki, byłoby niedopuszczalne - polisa ma potwierdzać, że ?wykonawca jest ubezpieczony? (§ 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia). Zauważyć również trzeba, że fakt zawarcia ważnej umowy ubezpieczeniowej może potwierdzać również polisa jeszcze ?nieopłacona? (zgodnie z art. 813 § 2 Kodeksu cywilnego, można zapłacić składkę ubezpieczeniową w ciągu 14 dni od doręczenia polisy, zgodnie z art. 814 § 2 Kodeksu cywilnego, ubezpieczyciel może ponosić odpowiedzialność jeszcze przed uiszczeniem składki - a więc można dysponować polisą ważną, lecz jeszcze nieopłaconą) - w świetle obowiązujących przepisów, nie ma przeszkód, aby taką polisę uznać za ?inny dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony?, o którym mowa w rozporządzeniu."
i teraz już nie żądam dowodu opłacenia
.
Czyli jeśli jedna z nich a najlepiej Polska polisa spełnia warunek - ja bym uznał i nie żądał dowodu opłacenia składki.
2,081 2011-12-07 14:56:08
Odp: Wykluczam,odrzucam ,unieważniam? (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
6 razy tak plus mój TAK - czyli 7 razy tak ![]()
2,082 2011-12-07 14:53:55
Odp: zmiana progów kwotowych! (7 odpowiedzi, napisanych Inne)
Zgodnie z planem
2,083 2011-12-07 10:24:07
Odp: wyjaśnienie treści oferty (18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Witam
postępowanie w trybie przetrgu nieograniczonego.
Wezwaliśmy wykonawcę do złożenia wyjaśnień treści oferty. w wyniku złożony wyjaśnień wykonawca zmienił treść oferty.
Co powinnyśmy teraz zrobić?
Odrzucić ofertę czy wezwać do wyjaśnień rozbieżności
Trochę nieprecyzyjne zapytanie - bo jeśli nastąpiło w wyniku wyjaśnień to, że np. dodanie do treści formularza ofertowego przez wykonawcę warunku powoduje, że pomiędzy treścią oferty a treścią siwz zachodzi niezgodność o istotnym charakterze (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 maja 2010 r.; sygn. akt KIO/UZP 660/10).
Dlatego trzeba zobaczyć co takiego zmieniło się po wyjaśnieniach w treści oferty.
2,084 2011-12-06 14:23:48
Odp: termin realizacji (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
KTO ZNALAZŁ POD PODUSZKĄ NOWĄ WSPANIAŁĄ USTAWĘ PZP !!! ???
Kto znalazł to znaczy, iż Mikołaj chciał zrobić na złość - zamiast rózgi !? ![]()
2,085 2011-12-05 12:02:34
Odp: Definicja STRONY w przetargu. (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Przed otwarciem ofert jak najbardziej jest stroną. Po otwarciu ofert jak nie złożył oferty, stroną już nie jest.
2,086 2011-12-02 11:14:07
Odp: upadłaść wykonawcy (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie ma już drugiej oferty. Jak poprzednik.
2,087 2011-12-01 12:38:12
Odp: dalej drąże uzupełnianie (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Uzupełnił znaczy spełniał - zostawić.
2,088 2011-11-23 14:20:43
Odp: wycofanie oferty (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dla zachowania formy pisemnej nie jest wystarczające przesłanie podpisanego oświadczenia za pomocą faksu. Minimalnym wymogiem jest własnoręczny podpis.
To co mówisz ma znaczenie przy uzupełnianiu oferty o oświadczenia wymagane - a wycofanie oferty - jak najbardziej dopuszczalne faksem.
2,089 2011-11-23 13:53:08
Odp: wycofanie oferty (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Myszka- a dopuściłaś fax - jako metodę porozumiewania się z wykonawcami ? Jeśli tak - to po co Ci oryginał
2,090 2011-11-23 12:30:37
Odp: rzeczoznawca majątkowy (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
To raczej ja mogę się mylić...
Po analizie- trzeba do tego podejść jak np do wyboru nadzoru inwestorskiego.
Zamawiasz usługę oraz zgodnie z art 22 ust 1 pkt 3 wymagasz wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, posiadania odpowiednich uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia i zakres wykonywanych przez nie czynności.
Tylko i wyłącznie - w dysponowaniu proponuje zapisać
dysponowania osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, tj.;
dysponowanie osobą lub osobami posiadającą/cymi aktualne uprawnienia zawodowe w zakresie .................................
2,091 2011-11-21 16:00:30
Odp: doświadczenie roboty budowlane (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
karolk napisał/a:Jest wyrok KIO, spróbuje go znaleźć, że ograniczenie doświadczenia rdo budynków użyteczności publicznej, jest naruszeniem zasad uczciwej konkurencji
Zgadzam się z Karolk
dajcie spokój. Nie trzeba wyroku tylko zdrowego rozsądku.
2,092 2011-11-21 15:37:50
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Tzn?, czym zdziwiona?
Pełna powaga myszy tutaj obowiązuje ! - pamiętaj ![]()
2,093 2011-11-21 10:00:29
Odp: oferta inna niż SIWZ - PILNE (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam,
Zamawiający w SIWZ w formularzu t.c. w jednej z pozycji wpisał 3 szt. a Wykonawca wpisał (w tej samej pozycji) 1 szt i policzył za 1 szt. Co zrobić z tą ofertą?
Wyjaśniać, odrzucić ... ?
Poprawić i przeliczyć.
2,094 2011-11-17 14:41:36
Odp: zakaz powierzenia podwykonawcy (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zrób więc zastrzeżenie takowe tym bardziej.
2,095 2011-11-17 14:24:18
Odp: zakaz powierzenia podwykonawcy (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
5. Wykonawca może powierzyć wykonanie zamówienia podwykonawcom, z wyjątkiem przypadku gdy ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia zamawiający zastrzeże w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, że część lub całość zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom -
A jaka to jest specyfika Twojego przedmiotu zamówienia ??. Trudno się jej doszukać w usłudze szkoleniowej.
Oczywiście, że możesz zastrzec bez uzasadnienia w SIWZ. Takie uzasadnienie miej u siebie lepiej.
2,096 2011-11-17 14:08:30
Odp: PN na dostawę sprzętu (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Czy to oferty częściowe ?. Czy ta cena jednostkowa jest w ogólnej jakiejś cenie ?. A może chodzi o wysokość środków jakie Z. może przeznaczyć ? Kiedyś tu był już taki wątek z tego co pamiętam - poszukaj
2,097 2011-11-17 13:47:32
Odp: PN na dostawę sprzętu (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Odrzuci jako niezgodne z SIWZ
Że jak ? - jako TREŚĆ siwz ?? ![]()
2,098 2011-11-17 13:11:24
Odp: PN na dostawę sprzętu (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A skąd takie ograniczenie ?? Na jakiej podstawie ? I na jakiej podstawie odrzucisz jestem ciekaw ?
2,099 2011-11-17 12:56:47
Odp: Zawiadomienie- problem (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tego jeszcze nie "grali" żeby zamawiacze podpowiadali wykonawcy jak się odwołać !
A gdzie solidarność zamawiających ![]()
2,100 2011-11-16 14:33:00
Odp: Konsorcjum (5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Solidarnie


