Mam nadzieję, że czytają to również wykonawcy - będzie mniej problemów później
1,927 2012-05-30 12:32:27
Odp: Wadium pilne! (25 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Tym samym niezachowanie wymaganej formy poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, stanowi podstawę do wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a to na wykonawcy spoczywa ciężar dowodzenia w tej sprawie.
1,928 2012-05-30 12:31:21
Odp: Wadium pilne! (25 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Kserokopię dokumentu można uznać za uwierzytelnioną jedynie wówczas, gdy zawiera ona łącznie dwa niezbędne elementy, to jest adnotację ?poświadczam za zgodność z oryginałem? oraz podpis osoby upoważnionej. Nieprawidłowo uwierzytelnione kserokopie dokumentów nie mogą stanowić podstawy do oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 maja 2011 r.; sygn. akt KIO 869/11).
1,929 2012-05-29 12:38:06
Odp: jak to ugryść ???? (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jak Marcel
1. nie
2. zależy jak skalkulujecie/wyszacujecie wart. zam.
1,930 2012-05-29 09:20:48
Odp: jak to ugryść ???? (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Znaczy palacz nie jest pracownikiem zamawiającego ?
1,931 2012-05-29 09:18:29
Odp: uzupełniony formularz ofertowy (16 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No ale złożył nowy - i co z tym zrobić ?- jest pytanie. A który ten wykonawca jest w rankingu cenowym?. Czy ma interes w uzyskaniu zamówienia?.
1,932 2012-05-25 12:09:06
Odp: dwie oferty jednego wykonawcy? (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Mam na szybko tylko taki -
Fakt posiadania przez spółkę z o.o. udziału w innej sp. z o.o. (analogicznie można to przełożyć na inne formy prawne prowadzenia działalności gospodarczej) będącej uczestnikiem konsorcjum i jednocześnie występowanie tej spółki w drugim konsorcjum nie uzasadnia stanowiska, że spółka ta przedkłada lub partycypuje w więcej niż jednej ofercie (wyrok; sygn. akt UZP/Z0/0-1630/05).
1,933 2012-05-25 11:53:21
Odp: za mała kwota przeznaczona (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dołożyć środki.
1,934 2012-05-25 11:47:17
Odp: dwie oferty jednego wykonawcy? (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Karolu, a masz pod ręką wyrok gdzie ofertę składa np sp z oo, gdzie członek zarządu składa ofertę również samodzielnie?
Rozumiem, że członek zarządu składa ofertę również samodzielnie jako osoba fizyczna. W tym przypadku Marcel to jest dwóch różnych wykonawców i dwie oferty - niestety....
1,935 2012-05-24 13:19:55
Odp: Dosyłanie dokumentów do oferty (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czyli - masz wybór .. ![]()
1,936 2012-05-24 13:18:54
Odp: Dosyłanie dokumentów do oferty (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
ORAZ
? (...) Izba uważa, że nie do pogodzenia z zasadą równego traktowania jest pogląd odwołującego, że wobec faktu, iż sam uzupełnił dokument nie czekając na wezwanie zamawiającego, to może skorzystać z ponownej możliwości uzupełnienia oświadczeń i dokumentów domagając się formalnego wypełnienia obowiązku zamawiającego. Niewątpliwie wezwanie do uzupełnienia dokumentów lub oświadczeń jest czynnością zastrzeżoną dla zamawiającego, jednakże ustawa nie zawiera zakazu samodzielnego uzupełniania dokumentu lub oświadczenia, o którym mowa w art. 25 ust. 1 ustawy przez wykonawcę. Tym samym zamawiający nie ma podstawy prawnej do zwrotu wykonawcy dokumentu lub oświadczenia złożonego bez wezwania, nie ma także podstawy do odmowy dokonania oceny złożonego dokumentu. Wykonawca jednak samodzielnie, bez wezwania, składając dokument musi przyjąć na siebie ryzyko, że przedłożony dokument nie będzie dokumentem potwierdzającym spełnianie warunku (...)- wyrok KIO z 15 czerwca 2011 r. (sygn. akt. KIO 1169/11).
1,937 2012-05-24 13:17:46
Odp: Dosyłanie dokumentów do oferty (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
? (?) samodzielne uzupełniane przez wykonawcę dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 p.z.p., niepoprzedzone wezwaniem zamawiającego, o którym mowa w art. 26 ust. 2 p.z.o., jest nieskuteczne. - wyrok KIO z 28 lipca 2011 r. (sygn. akt. KIO 1521/11).
? Samodzielne przedłożenie przez wykonawcę takich dokumentów, bez odrębnego wezwania przez zamawiającego nie może być traktowane jako uzupełnienie dokumentów, z tego względu, że przepis art. 26 ust. 3 ustawy wymaga w tym zakresie podjęcia inicjatywy działania ze strony zamawiającego a nie wykonawcy - wyrok KIO z 6 marca 2009 r. (sygn. akt. KIO 200/09; 226/09).
1,938 2012-05-18 09:50:49
Odp: Apel do wszystkich forumowiczów (11 odpowiedzi, napisanych Inne)
Dziękuję za odzew. No i żeby nie było ... też jestem zdania, że nie ma głupich pytań, no to co, jedziemy dalej z tym koksem, czego się w końcu nie robi dla zamówień publicznych :)i=)
Nie pytaj co Ty możesz zrobić dla Pzp, lecz co Pzp może zrobić dla Ciebie ! ![]()
1,939 2012-05-15 07:49:42
Odp: rażąco niska cena - jak wezwać co z terminami (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
ok ![]()
1,940 2012-05-15 06:56:21
Odp: rażąco niska cena - jak wezwać co z terminami (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A może jeszcze to - a co - masz ...
Jednocześnie informuję, że jeżeli dokonana ocena złożonych wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdzi, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia, Państwa oferta zostanie odrzucona na podstawie zapisów art. 89 ust. 1 pkt 4 w związku z zapisami art. 90 ust. 3 ustawy - Prawo zamówień publicznych.
1,941 2012-05-15 06:54:44
Odp: rażąco niska cena - jak wezwać co z terminami (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dodałbym jeszcze to do pisma
?Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny? (Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 5 stycznia 2007 roku ? sygn. akt V Ca 2214/06).
1,942 2012-05-14 13:22:05
Odp: warunek udziału - posiadania osób (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Może być pracownikiem własnym -
1,943 2012-05-14 09:58:08
Odp: warunek udziału - posiadania osób (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ale nie dołączył tych co chciał zamawiający - do uzupełnienia więc
1,944 2012-05-14 09:55:35
Odp: warunek udziału - posiadania osób (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli obejmują te zakresy o co ci chodzi - to tak
1,945 2012-05-11 13:41:40
Odp: dozwolone dzielenie zamówienia (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No pewnie, że 2 osobne. Jarek ma rację. Nie siejcie zamętu Panowie.
1,946 2012-05-08 10:59:10
Odp: Przetarg na ochronę fizyczną (11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dopisz jeszcze, że nie życzysz sobie, żeby zlecenie wykonywali niepełnosprawni.
Żarty - tak ??
1,947 2012-05-08 09:57:17
Odp: Gdy Wykonawcą jest osoba fizyczna... (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zapłać mu jak podał w swojej ofercie - a niech się sam rozlicza
1,948 2012-05-08 09:47:21
Odp: Gdy Wykonawcą jest osoba fizyczna... (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A podstawą Twego odliczenia jest definicja ceny w myśl Pzp - słownik. To że on nie doliczył do ceny - to jego problem. Pod warunkiem, że będziesz za niego odprowadzał podatek do instytucji.
1,949 2012-05-08 09:45:26
Odp: Gdy Wykonawcą jest osoba fizyczna... (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie możesz doliczyć - ale możesz odliczyć od jego ceny należne składki - tym samym zapłacisz mu mniej.
1,950 2012-05-08 06:15:18
Odp: żądać uzupełnienie czy nie (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak - (oficjalnie)


