1,876

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Widzę, że to się to robi standardem u "WADZY"  - a może to - ......, iż powyższe było wynikiem oczywistej omyłki pisarskiej. W praktyce rozbieżność ta pojawić się mogła jedynie w treści siwz, gdyż wzory ogłoszeń zamieszczanych na Biuletynie ZP w tym zakresie nie są edytowalne, chyba że postępowanie prowadzone było w progach unijnych. Dodatkowo można wskazać, iż żaden z wykonawców zainteresowanych udziałem w postępowaniu nie złożył wniosku o zmianę/modyfikację tego warunku. Tym samym omyłka ta nie miała rzeczywistego wpływu na toczące się postępowanie i uczciwą konkurencję między wykonawcami.

stwierdzenie bardzo na wyrost - wykonawca nie jest korektorem ogłoszeń i siwz i to ,że nikt nie napisał nie znaczy ,że usprawiedliwiony jest popełniony błąd

Widzę, że już po urlopie myszy smile- nowe siły - nowe przemyślenia - smile

1,877

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A za te wyroki - inne niż mam - dziękuję Ci

1,878

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dobra - cytujesz wyroki, z których nic nie wynika w tej sprawie - albo ja nie czytam ze zrozumieniem

1,879

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

no i ??

1,880

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Polisy OC na dwie kwoty dające kwotę wymaganą łączyć można, jak bywa w przypadku konsorcjum np:
"Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09)."

Wiemy, że łączyć można - ale pytanie jest - czy  polisa od ryzyka budowlanego jest też polisą OC w zakresie prowadzanej działalności gospodarczej  związanej z przedmiotem zamówienia. Innymi słowy - czy to jest polisa OC w pełnym zakresie jak pierwotna polisa. .

Dziękujemy!  KaroluK z Pabianic smile

1,882

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Raczej nie - bo odpowiedzialność w dodatkowej polisie od ryzyka budowlanego jest w mniejszym zakresie jak OC w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

Chętnie odpowiem - tak - możesz

1,884

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Widzę, że to się to robi standardem u "WADZY"  - a może to - ......, iż powyższe było wynikiem oczywistej omyłki pisarskiej. W praktyce rozbieżność ta pojawić się mogła jedynie w treści siwz, gdyż wzory ogłoszeń zamieszczanych na Biuletynie ZP w tym zakresie nie są edytowalne, chyba że postępowanie prowadzone było w progach unijnych. Dodatkowo można wskazać, iż żaden z wykonawców zainteresowanych udziałem w postępowaniu nie złożył wniosku o zmianę/modyfikację tego warunku. Tym samym omyłka ta nie miała rzeczywistego wpływu na toczące się postępowanie i uczciwą konkurencję między wykonawcami.

Tak  - winni uzupełnić ofertę o wymagany Twój załącznik nr 7 - jak będą to fizyczni oczywiście.
Taka mała uwaga w treści 1 oświadczenia (5)-  podstawie art. 24 ust. 1 i 2. Tylko na podstawie art. 24 ust. 1  - bez 2.

1,886

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

DO WIDZENIA POZDRAWIAM - MIRASA, MARCELA, NINĘ, DARKA.W. I RADASA NO I BYM ZAPOMNIAŁA NASZEGO NIEOCENIONEGO HUBALA
dość lizusostwa
do usłyszenia w sierpniu

Dzięki myszy !! i udanych wakacji ! smile

1,887

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale tylko w ORYGINALE  ma dać - nie w kopii pośwaidczonej - a oto uzasadnienie
"Na podstawie art. 26 ust. 3 zamawiający wzywa również wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli wymaganego przez zamawiającego pisemnego zobowiązania innych podmiotów, o którym mowa w art. 26 ust. 2b, albo którzy złożyli wymagane przez zamawiającego pisemne zobowiązanie innych podmiotów zawierające błędy, do ich złożenia w wyznaczonym terminie, chyba że mimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania.  W wyroku KIO 1844/10 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, że przepis art. 26 ust. 3 ?umożliwia wykonawcy, który nie spełnia warunków udziału w postępowaniu wykazanie spełnienia tych warunków w oparciu o zasoby innego wykonawcy, który nie będzie wspólnie z nim ubiegał się o udzielenie zamówienia. Powołane wiedza i doświadczenie, potencjał techniczny, osoby zdolne do wykonania zamówienia lub zdolności finansowych innych podmiotów są de lege lata zrównane w toku oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu z właściwościami uczestnika postępowania o udzielenie zamówienia tzn. tak jakby sam uczestnik posiadał niezbędne wiedzę i doświadczenie, potencjał techniczny, dysponował osobami zdolnymi do wykonania zamówienia oraz posiadał zdolności finansowe. (?). Zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia swego potencjału stanowi dokument niezbędny do przeprowadzenia postępowania składany na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu. Należy zatem zauważyć, że jakkolwiek art. 26 ust. 2b p.z.p. stanowi o konieczności udowodnienia przez wykonawcę dysponowania powoływanym potencjałem, to obowiązkiem zamawiającego wynikającym z art. 25 ust. 1 jest wskazanie wykonawcom sposobu w jaki mają to uczynić. Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. z 2009 r. Nr 226, poz. 1817) nie zawiera katalogu dokumentów, których zamawiający mógłby żądać w celu udowodnienia przez wykonawcę dysponowania potencjałem podmiotu trzeciego przy realizacji zamówienia. Jedynie przywołany art. 26 ust. 2b zdanie drugie przykładowo wskazuje taki dokument. Oznacza to, że ustawodawca dał zamawiającemu  uprawnienie, aby działając w granicach prawa i uwzględniając uwarunkowania danego postępowania o udzielenie zamówienia, wskazał wykonawcom, w jaki sposób mają udowodnić korzystanie z potencjału podmiotu trzeciego. Obowiązkiem zamawiającego jest jednoznaczne i wyczerpujące sformułowanie swoich wymagań w treści ogłoszenia i siwz. Ocena dokumentów złożonych przez wykonawców dokonywana przez zamawiającego na podstawie treści nie zapisanych w treści ogłoszenia i siwz jest niedopuszczalna, łamie zasadę równego traktowania i uczciwej konkurencji.?.

1,888

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

możesz -  nawet jak nie ma - smile:) - zaraz Ci podam - muszę znaleźć tylko

1,889

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie rozumiem ??

1,890

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czekaj -  nie jest to też podwykonawca - cofam mój post - zażądanie od niego, że oddał do dyspozycji swoje doświadczenie jest jak najbardziej wymagane.

1,891

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

On nie jest podmiotem TRZECIM - zostawić jak jest  - dodatkowo będzie na umowę zlecenie

1,892

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamyk_zar napisał/a:

A spełnieniem takiego warunku będzie np. okazanie dwóch zaświadczeń z banków? Bo np. wykonawca w jednym banku ma konto i tam ma 1 mln. a w drugim 2 mln.?

Niestety tak

1,893

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

radas napisał/a:
mirek.sz1 napisał/a:

czyli jak podam w formularzu ofertowym cene po uwzglednieniu ulgi pfron to cena ta będzie ceną ostateczną ale i niższą od ofert nieudzielających owych ulg a co za tym idzie cena będzie rażąco niska.

Nie, bo jej wysokość będzie można uzasadnić w wyjaśnieniach. Pzp przewiduje kilka wyjątków od uznawania ceny za rażąco niską.

Np. jakich wyjątków szad ? ciekaw jestem ...

1,894

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Już od dawna istnieje handel referencjami - szad -

1,895

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gdzie mi tam do Marcela smile-, a jeżeli mogę odpowiedzieć myszy - to zgodzić się z wykonawcą i odpuścić

1,896

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. jak nie najkorzystniejsza oferta - niezwłocznie oddać (możesz ksero sobie zrobić ).
2. jak pkt 1

1,897

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

art. 2 ust. 1 Pzp - cena ofertowa

1,898

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nic - na dzień otwarcia ofert było ok.

1,899

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

A co uległo zmianie ??

http://blogprawazamowienpublicznych.blogspot.com/

i tyle w komentarzu ....