1,826

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

a co jeśli złożą  oferty dodatkowe  też o tej samej cenie? anulować postępowanie?

To kierujcie się przy wyborze właściwościami wykonawcy  smile- jeśli oczywiście regulamin nie zabrania.

Tzn ?.

1,828

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak

jest to  "oferta z najniższą ceną"

1,830

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

To wykonawca samodzielnie lub na wniosek zamawiającego przedłuża termin - a nie zamawiający. We wniosku zamawiający MOŻE podać uzasadnienie. Ale po co ....

1,831

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie - bo nie wiadomo kiedy skorzystasz z zam. uzup. - masz 3 lata przecież

1,832

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Co nie skutkuje odrzuceniem?
Istnieją sytuacje, w których zamawiający nie może odrzucić oferty. Przesłankami odrzucenia oferty nie mogą być: brak numeracji stron, brak trwałego spięcia, brak parafy, brak pieczątki pod oświadczeniem woli, brak podpisu na każdej stronie oferty, brak potwierdzenia za zgodność z oryginałem, podpisanie oferty zwyczajowym, a nie czytelnym podpisem, wpisanie ceny nie na formularzu cenowym, lecz na osobnej kartce ani złożenie dokumentu niewymaganego przez zamawiającego. Oferta zgodna co do treści, a ułomna co do formy jest ważna. Jeśli w formularzu ofertowym wykonawca nie wypełnił określonego pola i niewpisane informacje zamawiający może odnaleźć w innej części dokumentu, to takiej oferty nie wolno mu odrzucić. Jest to bowiem uchylenie formalne (puste pole), a nie merytoryczne (sygn. UZP/ZO/0-1570/06). Ponadto nie można odrzucić oferty tylko dlatego, że na kopercie, w której się ona znajdowała, umieszczono oznaczenie wykonawcy. Sam zakaz oznaczenia koperty wprowadzony przez zamawiającego do specyfikacji istotnych warunków zamówienia nie ma mocy prawnej (sygn. UZP/ZO/0-411/07).

1,833

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak - badanie ofert i uzupełnianie - zbędne

1,834

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ano tak .. szad ...

1,835

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A najtańsza oferta przekracza wysokość środków jaką zamierzaliście przeznaczyć ?

1,836

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Brak formularza = odrzucenie. I nie ma co poprawiać ani przeliczać.

1,837

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Czy jest jeszcze okres związania ofertą ?

mikoslaw napisał/a:

czy data z jaką podpisana jest SIWZ musi być taka sama jak data publikacji w BZP? Czy może być tak, że SIWZ jest podpisana z datą 10 sierpnia a publikacja 13 sierpnia?

1. Nie musi być.
2. Pewnie, że może być.

izawin napisał/a:

SIWZ zawsze puszczam w terminie jak ogłoszenie w BZP.

W SIWZ jest nr ogłoszenia i data jego publikacji,
nie wiem jak to się ma do wcześniejszej daty podpisania dokumentu bez tych informacji.
Czy in blanco można??? Pewnie pytanie do prawnika.

Rozumiem, że w Twoim SIWZ jest ta data - zupełnie niepotrzebnie zresztą.
A ma się nijak - bo - zupełnie jest to niepotrzebne.  -
Art. 36 ust. 1 Pzp.

1,840

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

2. Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z:
    1)    planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających jednoznaczne określenie rodzaju i zakresu robót budowlanych podstawowych oraz uwarunkowań i dokładnej lokalizacji ich wykonywania;
    2)    przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
    3)    projektów, pozwoleń, uzgodnień i opinii wymaganych odrębnymi przepisami.

1,841

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeśli z zaprojektowaniem i wybudowaniem - to tak.

1,842

(28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Moim zdaniem nie masz podstaw by ograniczać. Możesz potraktować to jako środki jakie zamierzasz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia - czyli "naruszasz" ustawę, bo podajesz wysokość środków nieco wcześniej, niż przed otwarciem ofert. Jeżeli przekroczy cena oferty,  w tym przypadku to unieważniasz postępowanie - bo nie masz środków. 

Katalog 89.1 jest zamknięty. Nie ma tu mowy, w Twoim przypadku o niezgodności oferty z ustawą, ani niezgodności treścią SIWZ.

1,843

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tomeczka napisał/a:

.....przedmiot zamówienia niezgodny z SIWZ (do odrzucenia) ......

Nie rozumiem - ??

1,844

(28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

hubal napisał/a:

Hubal nie pamięta, czy spotkał się w swojej praktyce, jednak w opisanej sytuacji dopuściłby specyfikację z ograniczeniem cen. Przekroczenie przez ofertę warunku miałoby oczywisty skutek w postaci odrzucenia z powodu niezgodności ze specyfikacją.

No tak by to wyglądało jak hubal pisze - a nie lepiej podać szacunkową wartość w SIWZ?. Wtedy możliwe, iż wykonawcy dostosują się poziomem cen.

1,845

(18 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak.

1,846

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie kwalifikuje się.
Wyjaśnił  - wyjaśnienie to integralna część oferty. i tyle.

mania napisał/a:

no załóżmy, że zdążył dnia 30 i czy wówczas wszystko jest ok

to niech wysyła zawiadomienia o wyborze - odczeka dni tyle ile jest w ustawie - i niech zawiera umowę

MIRAS napisał/a:
mania napisał/a:

zamawiajacy nie zdążył wysłać

.... a zdążył dokonać wyboru?

właśnie - niech zdąży dokonać wyboru w terminie związania ofertą.

jest na to sposób -

1,850

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wyrok KIO z dnia 6 marca 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 215/09; (?) Skład orzekający Izby ustalił, iż wykonawca X w złożonej ofercie rzeczywiście podał cenę ofertową rozbieżnie liczbą i słownie. W formularzu ofertowo-cenowym, na stronie 2 oferty, zawarto bowiem zapis: ?Oferowana stawka dzienna dla jednego pacjenta wynosi:

9,85 zł netto x 170 posiłków dziennie x 365 dni w roku = 611 192,50 zł netto + 42 783,48 zł VAT (7%) = 653 975,98 brutto, słownie: (sześćset siedemdziesiąt siedem tysięcy, osiemset siedemdziesiąt siedem złotych, 64/100)?. W ocenie składu orzekającego w ofercie X zaistniała oczywista omyłka pisarska. W rozpatrywanej sprawie, cena ofertowa podana liczbą: 653 975,98 brutto nie budzi żadnych wątpliwości. W formularzu ofertowo-cenowym podano bowiem sposób jej obliczenia: wynika ona z mnożenia dziennej stawki, ilości posiłków dziennie, ilość dni w roku oraz zastosowania stawki VAT. Poprawności obliczenia ceny ofertowej, wskazanej liczbą, Odwołujący nie zakwestionował ani we wniesionych środkach odwoławczych, ani w trakcie rozprawy (?) w niniejszej sprawie dla stwierdzenia oczywistej omyłki pisarskiej nie zachodziła potrzeba sięgania do innych dokumentów, ani nawet do innej części oferty;