Nie odrzucac, poprawić w ramach art. 87.2.3 pzp
Co poprawić i jak ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Darek W.
Nie odrzucac, poprawić w ramach art. 87.2.3 pzp
Co poprawić i jak ?
Skoro wymagałeś - to niestety - oferta do odrzucenia.
Moim zdaniem - tak.
Skąd ta niepewność?
Można, można
Paniali
Jak każą to zrobicie
i nie jest to błąd. Nic nie grozi.
Raczej nie. Możliwości widzę takie: 1) przyjąć jak jest 2) prosić o wyjaśnienia 3) odrzucić ofertę - do wyboru w zależności od rangi brakujących danych.
Możliwość jest jedna - przyjąć - Nie ma podstaw do odrzucenia. Radzę sięgnąć do rozporządzenia. Nawet jeśli zamawiający zażądał do oferty tegoż wzoru umowy - a nie powinien
Możesz tylko li poprawić cenę brutto - wychodząc od netto - netto zostaw. Bo zakładam, że jest 23 %. Inaczej być nie może
Można liczyć tak: 2% od 4.000.000 wychodzi 80.000, konkurencyjnie oferujemy 72.000zł.
Ale można tak: nasz inspektor jest tak dobry, że wystarczy mu 1 godzina dziennie na tej budowie, budowa ma trwać 200 dni roboczych, to z rezerwą daje 210 godzin, więc zaoferujmy 21000. Stąd inspektor zarabia 100zł za godzinę pracy - czy to naprawdę rażąco mało???
Jest mało i można by rzec, że rażąco.
ale obie oferty podpisane przez tą samą osobę, członka zarządu?
Niestety nie ma to znaczenia i niestety jest to dopuszczalne oraz niestety są to dwa odrębne podmiotu gospodarcze - jak pisali poprzednicy.
Przy usługach tak zazwyczaj bywa. Ja pytałem o cenę w takim przypadku. I tu tez bym zapytał.
Moim zdaniem istotny - bo "Należy wskazać, iż za element treści oferty może być uznany kosztorys lub zestawienie kosztów stanowiące część oferty wykonawcy. Jednakże powyższe dokumenty można uznać za stanowiące treść oferty jedynie w przypadku, gdy przy ich pomocy wykonawca jednocześnie dokonuje wyliczenia wynagrodzenia, jak również składa oświadczenie woli potwierdzające przewidziany do wykonania zakres czynności lub dostaw. Jeżeli załączony przez wykonawcę wraz z ofertą kosztorys lub zestawienie kosztów jednocześnie jest jedynym dokumentem, za pomocą którego wykonawca akceptuje pod względem ilościowym lub rodzajowym przedmiotowy zakres zamówienia określony przez zamawiającego, to w takim wypadku niezgodność treści takiego wykazu lub kosztorysu z treścią zawartego w SIWZ wzoru stanowi niezgodność treści oferty z treścią SIWZ w rozumieniu art. 89 ust. 1"
Jednakże zawsze można - Art. 87. 1. W toku badania i oceny ofert zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert. "
A u ciebie jest to niewątpliwie treść oferty.
1. Nie otwierać - wycofać i zwrócić zgodnie z pismem'
2. Nie ma takiej potrzeby. Tylko oferty, które zostały otwarte i podlegały badaniu.
1. Muszą i nie muszą;
2. Tak
Do uzupełnienia wzywa się tylko raz. Nie wiemy w jakiej formie zażądaliście udowodnienia przygotowania pedagogicznego.
No I Karol wyłuszczył nam co i jak - a ja idę na urlop i pozdrawiam wszystkich borykających się z interpretacją Pzp, tak jak powyższa wymiana zdań.
Cze.
Witam, czy jeśli nie wpłyneła żadna oferta, nie było żadnych pytań do siwz czyli nie wykonano żadnych czynności w postępowaniu prócz poinformowania na stronie o unieważnieniu to składacie oświadczenia ZP-1?
Ale czynności były na pewno inne czynności przed wszczęciem postępowania, np. szacowanie, opracowanie siwz, itp. Tak składamy oświadczenia, bo Komisja (a o niej mówisz) składa kierownikowi zam. propozycje - tu - unieważnienia postępowania - bo brak ofert.
wiem - u Ciebie nie ma pieczątki - ale podpis jest ważniejszy -
Czy można zidentyfikować osobę upoważnioną ??. Jeśli tak to zastosowanie ma to -
Do zachowania formy pisemnej zgodnie z art. 78 kc konieczne jest złożenie własnoręcznego podpisu pod treścią dokumentu obejmującego treść oświadczenia woli. Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego własnoręczny podpis na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli to jest taki podpis, z którego wynika nie tylko brzmienie nazwiska, ale także i charakter pisma, który ułatwia orientację w rozpoznaniu osoby składającej podpis. Podpis pozwala na zidentyfikowanie osoby składającej oświadczenie woli. W powszechnym rozumieniu podpis oznacza zaś ?nazwisko (?) napisane zwykle własnoręcznie?, zaś zwrot ?podpisać się? to m.in. tyle, co ?nadać ważność jakiemuś dokumentowi przez napisanie na nim swojego nazwiska? . Należy jednak zaznaczyć, iż brak czytelności podpisu nie stanowi podstawy odrzucenia oferty w szczególności w przypadku, gdy obok podpisu przystawiono pieczatkę zawierającą imię i nazwisko osoby podpisującej ofertę, gdyż dane te pozwalają jednoznacznie na zidentyfikowanie osoby składającej oświadczenie woli , co potwierdza orzecznictwo zespołu arbitrów .
Wszędzie jest tylko podpis, bez pieczątki ??
Jeżeli chodzi o zobowiązanie to są również wyroki KIO, które mówią, że kopia potw. za zgodność z oryginałem jest wystarczająca. Np. KIO 104/11, 105/11. Na jakiej podstawie żądać do uzupełnienia?
Podstawa prawna:
Na podstawie art. 26 ust. 3 w związku art. 25 ust. 1, art. 26 ust. 2b, ustawy Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. nr 113, poz. 759 ze zm.), § 6 ust. 1, 3 rozporządzenia z 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane
Jeżeli chodzi o zobowiązanie to są również wyroki KIO, które mówią, że kopia potw. za zgodność z oryginałem jest wystarczająca. Np. KIO 104/11, 105/11. Na jakiej podstawie żądać do uzupełnienia?
Ano na takiej na przykład -
- W wyroku z 5 maja 2011 r. o sygn. akt KIO/UZP 822/11 KIO stwierdziła, że z art. 26 ust. 2b ustawy Pzp wynika, iż w sytuacji, gdy dowodem dysponowania zasobami podmiotów trzecich, wybranym przez wykonawcę, jest zobowiązanie podmiotu trzeciego, musi ono przybrać formę pisemną i nie jest dopuszczalna inna forma, w tym kopia dokumentu potwierdzona za zgodność z oryginałem przewidziana w rozporządzeniu wykonawczym wydanym na podstawie art. 25 ust. 2 ustawy Pzp.
W opinii UZP § 6 ust. 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów nie odnosi się do zobowiązania podmiotu trzeciego, dla którego ustawa zastrzegła formę pisemną, zwłaszcza, że ustawa jest aktem prawnym wyższego rzędu niż rozporządzenie. Oznacza to, iż wykonawcę wiąże nakaz odnoszący się do formy, w jakiej ma być złożone zobowiązanie, wynikający z przepisu art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a nie przepisy rozporządzenia, które odnoszą się do formy innych dokumentów.
A jak zabezpieczyć zamówienie uzupełniające od strony finansowej? W chwili szacowania szacunek należy powiększyć o szacunek dotyczący zamówień uzupełniających. Czy ta dodatkowa kwota musi być zabezpieczona w budżecie?
Na początku nie - potem jak chcesz udzielić zam. to po prostu musisz znaleźć środki.
A oferta najkorzystniejsza ?? - jeśli tak - to raczej bym wpierw wyczerpał procedurę wyjaśnień i poprawy 87.2
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Darek W.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc