1,951

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

No tak - czytałem - UZP już kiedyś tak chciało - Waldku nie idź tą drogą ...... bełkocze  - to fakt - zielonego pojęcia nie ma - a jak zwykle gada ..... p......t ...... pi pi

1,952

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad pytał o technikę - każdy inną stosuje - akademicki ??- nie sądzę

1,953

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jarosław napisał/a:

Oferta jest oświadczeniem wykonawcy w którym zamawiający nie ma prawa nic zmieniać.

Nie ma prawa ?? a art. 87 ust. 2 ....

1,954

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Długopisem z podpisem i pieczątką i w ofercie - śmiało !!- odwagi !! smile

1,955

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w ofercie

1,956

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No no , to trochę ci podokładali .... wynagrodzenie .... godziwe i adekwatne do takiego zakresu ...

Wiem, że ogólnie podlega ale nie jest to koniec i kropka dla mnie. Tu i dla was to jest koniec i kropka.

Marcel napisał/a:

"Dokumenty składane przez wykonawcę (w tym pisemne zobowiązanie) w celu udowodnienia, że inny podmiot oddał mu do dyspozycji określone zasoby na czas realizacji zamówienia, należy traktować jako dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp.
Z kolei zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp zobowiązany jesteś wezwać wykonawcę, który w określonym terminie nie złożył wymaganych oświadczeń i dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1, albo gdy złożone przez niego przedmiotowe dokumenty lub oświadczenia zawierają błędy, do ich złożenia w wyznaczonym przez Ciebie terminie.
Zatem jeżeli wykonawca zobligowany był, zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy Pzp do przedstawienia stosownego dokumentu i nie spełnił tego obowiązku, wówczas Ty, działając w oparciu o art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, musisz wezwać go do jego złożenia. "

Czyli - jak dołączy kopię zaświadczenia, która NIE BUDZI MOJEJ WĄTPLIWOŚCI I JEST CZYTELNA to muszę wezwać do uzupełnienia o oryginał w myśl 26.3 -, który też przecież NIE BUDZI MOJEJ WĄTPLIWOŚCI I JEST CZYTELNY - .....

Czyli jak do oferty wykonawca dołączy kopię poświadczoną za zgodność z oryginałem zobowiązania - to wg. UZP nie potwierdza spełnianie warunków - i co ? - żądamy uzupełnienia tego zobowiązania w formie oryginału - przecież można żądać przedstawienia oryginału WYŁĄCZNIE WTEDY gdy złożona kopia jest nieczytelna lub budzi wątpliwości ...  par. 6 ust. 3 rozporządzenia.  A jak jest czytelna i nie budzi wątpliwości moje ???. - IDIOTYZM jakiś ta opinia UZP .....

Nie -  no popatrzcie - wg KIO można wezwać do uzupełnienia zobowiązania podmiotu trzeciego - Dokumentem w rozumieniu art. 25 ust. 1 pkt 1 p.z.p. jest pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia potencjału kadrowego wykonawcy składającego ofertę w postępowaniu celem potwierdzenia spełniania przez tego wykonawcę warunku udziału w postępowaniu  - to rozporządzenie obowiązuje w całości - ale wg UZP z tego rozporządzenia w sprawie dokumentów nie odnosi się do zobowiązania podmiotu trzeciego w myśl  § 6 ust. 1. - KOMPLETNY NONSENS !!! smile

No ja jestem też zdania, że można - ale UZP swoje - nonsensem jest również żądanie tego zaświadczenia tylko w formie oryginału - kompletny nonsens.

Marcel napisał/a:

Zobowiązanie podmiotu trzeciego podlega uzupełnieniu (obligatoryjnie), jeżeli chodzi czy może być kopia, sa różne wyroki i wyroczki smile

No w myśl tej opinii UZP - nie można uzupełniać bo nie obowiązuje rozporządzenie.

Urząd Zamówień Publicznych wydał opinię prawną pt. Forma zobowiązania podmiotu trzeciego (art. 26 ust. 2b ustawy Pzp) wynika z niej, iż zobowiązanie podmiotu trzeciego, musi ono przybrać formę pisemną i nie jest dopuszczalna inna forma, w tym kopia dokumentu potwierdzona za zgodność z oryginałem. A zatem zastrzeżona w rozporządzeniu o dokumentach możliwość przedłożenia stosownych dokumentów w formie pisemnej lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem, nie znajduje zastosowania w odniesieniu do wymienionego wyłącznie w ustawie Pzp dokumentu w postaci zobowiązania podmiotu trzeciego.

Rozumiem z tego, że jeśli wykonawca do oferty nie dołączy w formie oryginału zobowiązania lub dołączy zobowiązanie w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem -  to nie mogę wezwać do uzupełnienia w myśl art. 26 ust. 3 bo rozporządzenie nie obejmuje tego dokumentu  - czyli oferta od razu do odrzucenia.

A co Wy na to ?

Chodzi zapewne o 87.ust. 1 - treść oferty a dokumenty i oświadczenia - to 2 różne rzeczy

1,965

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hrabal napisał/a:

A po co?

Bo się pisze  - sześćset - smile

Marcel napisał/a:

tylko to raczej nie są dostawy powtarzające się okresowo, można zakupić i składować.

Można - ja wywnioskowałem, że koledze o to chodzi, że to stosuje

Jeśli mówisz o art. 34 ust.1 pkt 1 - to tak

1,968

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Brak w ofercie formularza ofertowego, wymaganego na podstawie zapisów siwz, stanowi podstawę do odrzucenia takiej oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp

1,969

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A jaka jest wartość zamówienia na te 5 części (suma) ??

Negatywne dokumenty - pozytywne dokumenty  - znowu jakieś nowe interpretacje ?

A szacunek na jaką wartość masz ?

1,972

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie odrzucać tylko poprawić opis po czym zawiadomić o fakcie wykonawcę - Art. 87 ust. 2 pkt 3. Cena bez zmian.

1,973

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ponawiam - nie ma takiego ??

a konkretnie - sektorowiec, który stosuje zapis art. 132 ust. 1 pkt 6. Jest takowy ?

1,975

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

Godnie - smile. Zwyczajowo - od 1% do 2,5 % wartości