1,151

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I tak i nie - jeżeli chodzi o saldo czysto pieniężne - np. wpływ pieniądza 100 000 - wypływ pieniądza 700 000 - różnica = 300 000. Na saldzie mogą być inne obciążenia np. lokaty, kredyty, które wpływają na saldo, i tym samym saldo może nie potwierdzać stan środków finansowych, jak definiuje rozporządzenie. - ja bym wyjaśnił to z wykonawcą wpierw, a nie wzywał od razu do uzupełnienia.

czy poniżej progów ??

jak wyżej i w związku z par. 7.1 rozporządzenia

I to jest cały problem w pzp -

Bo nie możesz wskazywać na producenta - smile i ponieważ Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania może Ci zarzucić, iż ....... tak było bodajże w Kaliszu ....

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;743;formulowanie_wymagan_zamawiajacego_dla_parametrow_technicznych_sprzetu_komputerowego.html

To jest od tego co go wsadzili z MSWiA za korupcję -

1,157

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zamjelcz napisał/a:

Spółka Cywilna -2 właścicieli udziela pełnomocnictwa osobie trzeciej.
Czy pełnomocnik może podpisać  oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia oraz informacje  o przynależności do grupy kapitałowej za każdego z właścicieli ?

Tak - wręcz musi.

Czyli upłynął z dniem 10.06

No to jest ok - termin na zadawanie pytań - do upływu połowy

A główna usługa jaka jest ? - niepriorytetowa ??

1,161

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Można zamieścić.

1,162

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

No .. coś trzeba - powodzenia więc ... smile

1,163

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

I widzisz - jedna sprawa - 2 różne opinie i jak zwykle UZP kontra KIO.

ja bym podał taką informację wykonawcom, bez ograniczania górnej wartości ceny, że zam. ze względu na .... itp. itd. - jednocześnie podałbym jednostkowe wartości zamówienia (netto).

1,164

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

Pablo napisał/a:

W zasadzie masz rację, ale czytam uchwałę KIO/KD 47/09 wydanej po kontroli doraźnej w IPN, w którym UZP zarzuciło w tym względzie naruszenie art.7 ust.1, a w uzasadnieniu KIO podaje, że niczego to nie narusza... Ostatecznie nie mam pojęcia czy narusza, czy nie narusza...

ale co? - podawanie wartości zamówienia, czy ograniczanie górnej granicy ceny ??

1,165

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

Pablo napisał/a:

Witam. Czy wg Was można wprost określić  w SIWZ, że wartość jednostkowa zamawianego sprzętu musi być niższa niż 3,5 tys. zł. Zamawiamy kilka rodzajów sprzętu komputerowego i chcielibyśmy uniknąć sytuacji, że łącznie zmieścimy się w kwocie przeznaczonej, ale będziemy mieli braki na paragrafach, gdy pojedynczy sprzęt nam przeskoczy powyżej 3,5 tys.

Szacunkową wartość zamówienia,  nawet szacunkową jednostkową wartość zamówienia można podać, lecz co do górnego ograniczania ..... nie widzę takiej możliwości.

1,166

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tu zawsze jest dylemat - jeżeli braki są istotne - pominął wiele pozycji - to do odrzucenia. Jeżeli nie istotne (subiektywne podejście zamawiającego)  - np. brak 1, 2  pozycji przy wielu pozycjach kosztorysowych - do wyjaśnienia.

1,167

(9 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak - niestety wadium oddać

1,168

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest ok.

1,169

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli wiesz na 100 % - to nie ma potrzeby

1,170

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W piśmie wyjaśniającym zmienić termin + ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.

Osobno - kurtyny nie były przedmiotem zamówienia w 1 postępowaniu. Zapewne zresztą  - kurtyny - będzie to dostawa z montażem - a nie roboty budowlane - jaki cpv ?

1,172

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

a czy w przypadku stwierdzenia nienależytego oszacowania wartości zamówienia umowa podlega unieważnieniu?

Nie podlega- działać jak Marcel rzecze.

1,173

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie znamy szczegółów - ale to nie istotne - zawsze lepiej wyjaśnić z wykonawcą ofertę, niż pochopnie od razu odrzucić - jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości - wyjaśnić wszystko z wykonawcą - rozumiem, że prócz zakreślenia  TAK/NIE, obok miał opisać co oferuje - i oto właśnie spytać, iż w ocenie zamawiającego ..... itp itd. Jeżeli jego wyjaśnienie nie potwierdzi wymagań zamawiającego - dopiero wtedy odrzucić.

1,174

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

"W opisie przedmiotu zamówienia zaznaczone były dokumenty konieczne dla zamawiającego- certyfikaty, atesty, instrukcje - do złożenia w momencie gotowości do dostarczenia spawarek. Żaden z wykonawców nic nie dał": - czyli nie do oferty  - więc nie ma potrzeby uzupełniać oferty.

Reszta do wyjaśnienia.

covec napisał/a:

Do GK nie muszą należeć. Ja bardziej bym się zastanawiał nad złożeniem przez jednego wykonawcę dwóch ofert. Osoba fizyczna ma wkład w sp. z o. o. (jest jej współwłaścicielem).

Są to dwa podmioty - czyli dwie oferty przez dwóch wykonawców.