951

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

jazz napisał/a:

Witam, czy ktoś mógłby mi wskazać z czego wynika obowiązek upubliczniania informacji o zamówieniach poniżej 30 tys.? Czy trzeba zamieszczać tylko na stornie czy też wywieszać na tablicy? czy tylko zaproszenie do składania ofert czy też wyniki? Widzę , ze jednostki sektora fin.pub. upubliczniają te zamówienia ale nie wiem dlaczego.

Z żadnego. Upubliczniają bo to są środku publiczne i zasada jawności, itp. itd. A 5a dotyczy niepriorytetów od wartości 11.8 do zera - o to chyba chodzi myszy.

a .. i czasem mają tak zapisane w regulaminach do 30 tys. euro .

952

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyli jednak będzie - czyli tak.

zielony26 napisał/a:

Ale teraz po ostatniej nowelizacji musimy podawać dwa kryteria oceny ofert? Nie może to być tylko cena?

Niestety ur....wa nie - ....

954

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak wyżej.

Artykuł 82 ust. 2 ustawy Pzp jednoznacznie przesądza o tym, że oferta musi zostać złożona w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Jedyne odstępstwo od tej zasady to możliwość złożenia, za zgodą zamawiającego, oferty w postaci elektronicznej opatrzonej bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.
Minimalne wymagania dla zachowania formy pisemnej zostały określone w art. 78 § 1 Kodeksu cywilnego, zgodnie z którym tego rodzaju dokument powinien zostać opatrzony własnoręcznym podpisem osoby składającej oświadczenie woli. Brak podpisu w przypadku oferty, dla której zastrzeżono formę pisemną, na mocy art. 73 § 1 Kodeksu cywilnego w związku z art. 82 ust. 2 Pzp, skutkuje jej bezwzględną nieważnością.

gwarancję lub termin wykonania.

Nie- bo nie są to oferty najkorzystniejsze.

957

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

agaj napisał/a:

witam
art. 8 ust. 3. ......oraz wykazał, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa. ...." czyli w siwz mogę napisać: "W przypadku zastrzeżenia informacji, Wykonawca jest zobowiązany wykazać, iż stanowią one tajemnicę przedsiębiorstwa.".
A jak tego nie zrobi to co? Uzupełniać? - na jakiej podstawie, wyjaśniać?

To ty jako zamawiający badasz i oceniasz, co jest a co nie jest tajemnicą i odpowiednio odtajniasz i informujesz wyk. - nie ma co wyjaśniać ...


KIO 223/12
Obowiązkiem zamawiającego jest w każdym przypadku zastrzeżenia tajemnicy przedsiębiorstwa przeprowadzenie indywidualnego badania, w odniesieniu do każdego zastrzeżonego dokumentu i stwierdzenie, czy zachodzą przesłanki do zastrzeżenia tajemnicy przedsiębiorstwa. Na obowiązek badania przez zamawiającego poczynionego przez wykonawców zastrzeżenia tajemnicy przedsiębiorstwa wskazał Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 21 października 2005 roku, III CZP 74/05 cyt. ?w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego zamawiający bada skuteczność dokonanego przez oferenta - na podstawie art. 96 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177, ze zm.) - zastrzeżenia dotyczącego zakazu udostępniania informacji potwierdzających spełnienie wymagań wynikających ze specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Następstwem stwierdzenia bezskuteczności zastrzeżenia, o którym mowa w art. 96 ust. 4 tej ustawy, jest wyłączenie zakazu ujawniania zastrzeżonych informacji?.

958

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcel napisał/a:

Widzę że dzisiaj będzie sporo nowych ogłoszeń o zamówieniu smile

Oj będzie - i w sobotę też ... :0

959

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wylicz ilość dni - i po sprawie

960

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak Marta.

Odrzucenie.

Marcel napisał/a:

Ehh tam, jestem przekonany że duża ilość będzie robiona w myśl zasady 58 KC wink

Art. 58. § 1. Czynność prawna sprzeczna z ustawą albo mająca na celu obejście ustawy jest nieważna, chyba że właściwy przepis przewiduje inny skutek, w szczególności ten, iż na miejsce nieważnych postanowień czynności prawnej wchodzą odpowiednie przepisy ustawy.
§ 2. Nieważna jest czynność prawna sprzeczna z zasadami współżycia społecznego.
§ 3. Jeżeli nieważnością jest dotknięta tylko część czynności prawnej, czynność pozostaje w mocy co do pozostałych części, chyba że z okoliczności wynika, iż bez postanowień dotkniętych nieważnością czynność nie zostałaby dokonana.

czyli, który paragraf ??

chyba nie współżycie ......

963

(4 odpowiedzi, napisanych Wadium)

rybicka81 napisał/a:

czy szacunek na całe 3 lata?

Tak.

964

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

eva napisał/a:

Uznałabym to jako oczywistą omyłkę rachunkową wink

To zależy -  może być to potraktowane jako inna omyłka - 50 tys zł - to nie mało - nawet jak idzie w dół - no oczywiście - zależy od całej ceny ofertowej.

Tak

966

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dać sobie spokój.

967

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na dzień składania ofert jest ważna polisa - co chcesz uzupełniać ??

968

(6 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

3 x TAK

Przecież nie dzielisz zamówienia.

970

(6 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Możesz tylko oświadczenie - zgodnie z 25.1 - zdanie pierwsze

971

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Opcja 1 - mniej papierów i kopert.

Robiłem opcję 2 - za dużo papierów - zarówno dla zam. jak i wyk.

db napisał/a:

Wykonawca zadał pytanie i załączył prośbę o zmianie SIWZ w tym zakresie. Jeśli podpisanie umowy miałabym przed 19 października to rozumiem ze nie musiałabym dokonywać zmian. Jednak podpisanie umowy bedzie miało miejsce po 19 października wiec uważam ze zapis ten powinien zostać uregulowany w umowie. Jakiś przykład???? PILNE

Z góry dzięki

Podpisanie umowy nie ma znaczenia - liczy się data wszczęcia postępowania.

Kserokopię dokumentu można uznać za uwierzytelnioną jedynie wówczas, gdy zawiera ona łącznie dwa niezbędne elementy, to jest adnotację ?poświadczam za zgodność z oryginałem? oraz podpis osoby upoważnionej. Nieprawidłowo uwierzytelnione kserokopie dokumentów nie mogą stanowić podstawy do oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 maja 2011 r.; sygn. akt KIO 869/11).

974

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak - można uznać, iż nie zostało złożone w formie pisemnej przez pana Y.

TAK.