901

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

W przypadku gdy po sprawdzeniu poprawności obliczenia cen w złożonych ofertach okaże się, że wszystkie złożone oferty przekraczają kwotę przeznaczoną przez zamawiającego na sfinansowanie zamówienia, wydaje się, że badanie ofert i wzywanie do ich uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp stanowiłoby przejaw zbytniego formalizmu zamawiającego.
Czyli wystarczy informacja o unieważnieniu.
Inaczej było by gdyby jedna ofert mieściła się w kwocie przeznaczonej, ale podlegała by np. odrzuceniu, wówczas procedura badania i oceny w raz z wyborem ofert najkorzystniejszej  będzie miała zastosowanie.

Pięknie Marcel pięknie ... smile

902

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nero napisał/a:

Do Z wpłynęła oferta w całości zeskanowana - kompletna jednak brak oryginalnych podpisów.
Co z takim fantem należy zrobić?
Dodam, że jest to procedura zawarcia umowy wykonawczej do umowy ramowej.

Brak formy pisemnej. Do odrzucenia.

903

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk1945 napisał/a:

Darek W - mnie nie chodzi - czy muszę wymyśleć inny niż cena  przedmiot negocjacji, a czy po 19.10.14 r. mogę w przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów negocjować wyłącznie cenę.

Karolk - zdecyduj czy chodzi ci o przetarg czy o zam. uzupełniające ? - bo to dwie różne rzeczy .

Jeszcze raz - w zam. uzupełniających po 19.10.14 możesz negocjować tylko cenę, jak i inne rzeczy.

W przetargu nieograniczonym po 19.10.14 nie możesz stosować tylko ceny na odbiór na odbiór i zagospodarowanie odpadów - bo nie jest powszechne - i TYLE

904

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk1945 napisał/a:

Adam - Ok nie zbyt precyzyjnie napisałem - a zatem czy przedmiotem negocjacji w zamówieniach uzupełniających udzielanych po 19.10.14 r. na odbiór i zagospodarowanie odpadów może być wyłącznie cena ?

Może być - jak najbardziej - oraz inne jakie sobie wymyślisz .

905

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk1945 napisał/a:

Negocjuje warunki umowy z jednym wykonawcom i aby doszło do podpisania umowy na zamówienia uzupełniające, muszę je wynegocjować z wykonawcą zamówienia podstawowego. Ponieważ w zamówieniu podstawowym jedynym kryterium oceny ofert była cena, to niektórzy moi koledzy uważają, że przedmiotem negocjacji może być wyłącznie cena.

Negocjujecie warunki umowy - może być również termin wykonania i inne zapisy umowy - zazwyczaj jest to cena 100 % - to miałem na myśli.

906

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie ma oferty tak jak myślisz, że jest - jest zaproszenie do negocjacji - art. 68 - jak najbardziej cena 100 % - bo to przecież negocjujecie.

Tak.

908

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

A czy próbka była żądana w ramach kryterium  techniczno-jakościowego, lub czy miał służyć potwierdzeniu spełniania że oferowane dostawy spełniają wymagania określonych przez zamawiającego ??

Zostawić !!! - no co Ty ..........

910

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rozumiem, że oferty częściowe - 4 części/pakiety. Jeśli tak - to nie  ma sensu ruszać.

anuś napisał/a:

ale muszę określić ile punktów przyznam za 20 dni, tak? i wtedy może tak:
20 dni - 5 pkt
30 dni -10 pkt

Nie - po co ?? przeliczasz

anuś napisał/a:

tak 30 tys euro. Jak ten okres płatności punktować?

np. tak

1.1 całkowita cena ofertowa brutto ? 90 %, będzie oceniane na zasadzie minimalizacji
1.2 termin płatności  faktury dla wykonawcy ? 10 %, będzie oceniane na zasadzie maksymalizacji - tj.: ? od 20 do 30 dni.

Zamawiający określa przedział czasowy obejmujący akceptowalny czas terminu płatności faktury dla wykonawcy ? minimalny od 20 dni i maksymalny do 30 dni. Wykonawca winien w ofercie podać termin płatności pomiędzy 20 a 30 dni włącznie.  Wykonawca winien podać ilość dni, np. 22 (liczba całkowita).

   A )  CAŁKOWITA CENA OFERTOWA                                           
                                       najniższa oferowana cena z ważnych ofert (WARTOŚĆ)            
         ilość punktów = ------------------------------------------------------- x 100 pkt x 90 %   
                                      cena badanej oferty spośród ważnych ofert (WARTOŚĆ)                        
                           
    B) TERMIN PŁATNOŚCI           
                           
                           termin płatności zaproponowany w ofercie ocenianej spośród ważnych ofert
               ilość punktów = ------------------------------------------------------- x 100 pkt x 10 %   
                                 najdłuższy termin płatności zaproponowany spośród ważnych ofert   

3. Ważne oferty zostaną przeliczone wg powyższych wzorów. Jako najkorzystniejsza zostanie uznana oferta, która uzyska największa ilość punktów, tj. suma punktów A + B.

anuś napisał/a:

i jakie kryterium zastosować ?

Cena i termin (okres) płatności faktury - jedyne obiektywne

olimpia1981 napisał/a:

No właśnie nie wiem, wygląda mi to na wydruk internetowy. .  Na dole jest napis: Dokument elektroniczny - nie wymaga podpisu ani pieczęci.

A jeśli tak i jest wymagana wysokość środków - to można by uznać,

np. KIO 445/12  - Zachowanie formy pisemnej w odniesieniu do informacji z banku o wysokości zgromadzonych na rachunku, prowadzonym przez ten bank, środków finansowych jest równoznaczne ze sporządzeniem tej informacji w postaci elektronicznej.

lecz trzeba mieć na uwadze - np. KIO 942/13

"Ustawodawca nie określił formy, w jakiej może być wystawiania informacja z banku, czy ma to był potwierdzenie stanu salda, czy informacja zawierająca oświadczenie wiedzy banków, co do wysokości dostępnych środków na konkretnym rachunku bankowym. Skoro ustawodawca nie ograniczył formy wystawianego dokumentu, tak jak to uczynił np. w zakresie zaświadczeń wydawanych przez urzędy skarbowe czy ZUS, to dopuszczalna jest każda forma informacji, istotne jest to, żeby pochodziła z banku".

innymi słowy to informacja pochodzi z banku przecie ............... smile:):)

A jak nie - to jak Marcel smile

Czy to zestawienie operacji wykonał bank ??

916

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A to jest chyba niepriorytet ....

917

(4 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Wadium na koncie przed godz. 10:00

918

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Katiqq napisał/a:

Gdzieś była mowa, że niby te najprostsze rb można traktować jako powszechnie dostępne, ale naokoło wszyscy odradzają takie podejście.

UZP tak mówi - dostępne - czyli najprostsze remonty (np. tynki, malowanie) - a na pewno nie przebudowa czy też budowa.

Jak koledzy - na pewno nie jest to robota bud. powszechnie dostępna (ci durni posłowie znowu skomplikowali) .

919

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak

920

(14 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

myszy1953 napisał/a:
Ruda26 napisał/a:

Zmieniliśmy termin składania ofert ponieważ zmniejszaliśmy zapis w ofercie, jeden z wykonawców przesłał ofertę wg. starego terminu i starego wzoru. Zorientował się dopiero dzisiaj a rozstrzygnięcie jest w piątek, czy może zmienić formularz ofertowy za pomocą pisma uzupełniającego ofertę

Jak rozstrzygnięcie w piątek ? chyba składanie a formularza w ofercie już złożonej nie można uzupełnić

Lepiej niech wycofa te ofertę i złoży nową.

921

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak -wiemy - może wcześniej ogłoszenie umieścić przed dniem publikacji w DUUE - ale po co ??? nie lepiej od razu wszystko z chwilą publikacji w DUUE - i mamy te same daty.

922

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

bipi napisał/a:

Ale jeśli prześlesz i opublikujesz na stronie i w siedzibie, to znaczy, że wszcząłeś postępowanie wink (pomimo, że w DUUE jeszcze nie opublikowali).

I tym właśnie sposobem krajowi wiedzą szybciej niż unijni - i korekta ... nierówne traktowanie wykonawców

923

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

bipi napisał/a:

Darek, co Ty??? Nie można umieścić SIWZ ale ogłoszenie można!
PS. Poza tym, art. 40.1 Pzp wyraźnie wskazuje, że umieszczenie w siedzibie i na stronie jest momentem wszczęcia postępowania

Tak z tym się zgadzam - moment ogłoszenia jest momentem wszczęcia postepowania - czyli moment ogłoszenie w DUUE jest właśnie takim momentem - a nie dzień przesłania.

924

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie można umieścić ogłoszenia na stronie internetowej zam w dniu przesłania do DUUE - jest to nierówne traktowanie wyk i są za to korekty. Moment przesłania nie jest momentem publikacji ogłoszenia na stronie internetowej zam.

925

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Adamus123 napisał/a:
Maarta napisał/a:

To jeszcze ja dołożę pytanie, chcę dzisiaj wysłać  ogłoszenie. Czasem mija kilka dni zanim publikacja się ukaże. A od niedzieli obowiązują już zmienione przepisy Pzp.  Rozumiem, że pomimo tego mogę być spokojna, skoro termin rozpoczyna się od dnia przekazania ogłoszenia?

Będziesz spokojna jak po przekazaniu ogłoszenia do DUUE zamieścisz je w tym samym dniu na tablicy ogłoszeń i na stronie internetowej, w przeciwnym razie postępowanie wg nowych przepisów (KIO 615/11)

Właśnie nie będzie spokojna ! - Absolutnie - dzień wszczęcia się liczy - a tym dniem jest dzień przekazania ogłoszenia do duue - NIE WOLNO umieszczać w dniu przekazania do DUUE na tablicy ogłoszeń i na stronie internetowej !! - umieszcza się w dniu publikacji w DUUE