Zastosowanie trybu z wolnej ręki.
Opinie i wyniki kontroli na podstawie Informatorów Urzędu Zamówień Publicznych.

Informator UZP Nr 5/2012,
www.uzp.gov.pl - art. 67 ust 1 pkt 6 ustawy Pzp

Zamawiający mo?e zatem udzielić zamówień uzupełniających w trybie z wolnej
ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp:
- w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego - przy czym za moment
udzielenia zamówienia podstawowego nale?y uznać podpisanie umowy z danym
wykonawcą a nie zakończenie realizacji zamówienia podstawowego.50 Okres trzech
lat od dnia udzielenia zamówienia podstawowego, to okres liczony od dnia podpisania
umowy w sprawie zamówienia publicznego (zamówienia podstawowego), do dnia
udzielenia ostatniego zamówienia uzupełniającego, a nie do dnia, w którym zostało
wykonane ostatnie zamówienie uzupełniające. Zamówienia uzupełniające mogą być
wykonywane przez okres dłu?szy ni? 3 lata, licząc od dnia udzielenia zamówienia,
je?eli zostały udzielone przed upływem tego terminu,
- dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych,

- stanowiących maksymalnie 50% wartości zamówienia podstawowego, czyli
szacunkowej wartości zamówienia podstawowego ? netto51 (inaczej ni? w przypadku
zamówień dodatkowych gdzie mowa jest o wartości realizowanego zamówienia ? czyli
wynagrodzenia określonego w umowie). Zamówienia uzupełniające muszą
być przewidziane ju? na etapie przygotowania specyfikacji istotnych warunków
zamówienia do zamówienia podstawowego. w przypadku postępowania z ofertami
częściowymi (art. 83 ust. 2 ustawy Pzp) zamówieniem podstawowym od którego,
nale?y obliczać wartość zamówienia uzupełniającego, jest ka?da z części zamówienia,
na którą mo?na zło?yć ofertę częściową,
1) polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju robót budowlanych lub usług
co zamówienie podstawowe, zamówienia uzupełniające muszą zaliczać się do tego
samego rodzaju co podstawowe,
2) je?eli zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego
lub ograniczonego a zamówienie uzupełniające było przewidziane w ogłoszeniu
o zamówieniu dla zamówienia podstawowego i jest zgodne z przedmiotem
zamówienia podstawowego.

Możesz wyjaśniać.

Inaczej - gwarancja tylko w oryginale - przedłużenie okresu związania ofertą - faksem.

Gwarancja ubezp to nie pismo o przedłużenie okresu związania ofertą. Zbytni formalizm. Może przecie przesłać faksem, a potem dosłać pocztą.

780

(12 odpowiedzi, napisanych Zamówienia publiczne w UE)

7 dni

781

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ocenić  - ?? - po prostu brać pod uwagę. Ma prawo.

Nie odrzucać. Bo chyba nie ulega wątpliwości, że formularz cenowy został wypełniony prawidłowo, a zatem cena z niego wynikająca, powinna była zostać wpisana (przeniesiona) do formularza ofertowego. Nie czyni to oferty nieważną, czy niezgodną z ustawą. Powiadomiłbym o tym na podst. art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

783

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie - bo - Art. 91. 1. Zamawiający wybiera ofertę najkorzystniejszą na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

Czyli - albo unieważniasz - albo dokładasz środki i wybierasz tę właśnie ofertę.

Nie.

A dajcie spokój - oferta jest zabezpieczona wadium - nawet gdy jeden wniósł -

bipi napisał/a:

W świetle ostatnich wyroków - wykluczyłbym takiego wink

A zapodaj jakiś wyrok ?

Przecież masz 1 dok na wszystko - to tam masz i kosztorys inwest zapewne

788

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

ab123 napisał/a:

Posiadają, ale w siwz nie przewidywałam drogi mailowej.

Wyślij mailem

Lepiej jedno zamówienie.

790

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Pzp nie obowiązuje - więc ...

791

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jo napisał/a:

podejrzewam że wykonawca miał przygotowane 2 formularze ofertowe z kosztorysami w ostateczności chciał złożyć jeden komplet ale z drugiego mu został formularz ofertowy zszył to wszystko i wrzucił do koperty. Oba formularze tak samo wypełnione tylko z innymi kwotami.

... i tym samym złożył 2 oferty.

... oraz nie odrzucono żadnej oferty -

tak.

794

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyli dwie oferty. Do odrzucenia

795

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No to wiesz co robić ...

796

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do odrzucenia oferta - bo rozumiem, że reszta wykonawców złożyła oferty na nowym formularzu.

797

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Zależy - wystarczy jak konst-bud ma uprawnienia powyżej 1000 m3.

No to ja też się pochwalę. Po zastrzeżeniach do informacji pokontrolnej - UM z 25 % korekty zredukował do ZERA (0) !. G...inki nie mieli argumentów, ale mimo tego naliczyli korektę i tylko szukali jak dowalić zamawiającemu 25%.

np. tak

POŚWIADCZENIE

Poświadczam/poświadczamy autentyczność dołączonych do oferty:
-  2 próbek materiałowych ..............,

-  kart katalogowych oferowanego produktu,

- opisów produktu i zdjęciem, wraz z wskazaniem producenta i symbolem produktu,

, stosownie do § 6 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. z 2013 r. poz. 231),

Jest ok a wręcz dobrze.