PROJEKTY USTAW: PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH  -

Uprzejmie informujemy, że projekty w/w ustaw zostały skierowane do uzgodnień i konsultacji publicznych oraz upublicznione na stronach Urzędu Zamówień Publicznych i Rządowego Centrum Legislacji wraz z uzasadnieniami, OSR, załącznikami do OSR-ów, opinią Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, tabelami zgodność i pismami przewodnimi.
2015-04-21 16:22:24

Także Panie i Panowie, zaś czeka Was/Nas - nauka od nowa, szkolenia, komentarze, publikacje i starcia w KIO - ponieważ UZP napisało ustawę od nowa - ..... już nie wiem co gorsze - czy obecna, czy przyszła ustawa Pzp.

752

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bipi napisał/a:

Dla mnie unieważnienie na podstawie 93.1.7 jest najsensowniejsze.

ale postępowanie nie jest obarczone wadą - no i zonk.

753

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I co znalazłeś argumenty ZA? - bo ... niestety ich nie ma niestety mym skromnym zdaniem .. na dzień dzisiejszy.

maria3 napisał/a:

To CO znaczy chyba zdziwienie, tzn nie ma zgody na zarzuty????

Pewnie, że nie ma zgody!

Już od dawna ugruntowany jest pogląd w tej sprawie. Proponuje podszkolić kontrolującego - albo niech się sam podszkoli.

Ależ oczywiście, że jest to możliwe - CI kontrolujący - ......... brak słów ...

I nie musisz udzielać takiego zamówienia jak nie chcesz.

To co w końcu było - zamówień dodatkowych czy zamówień uzupełniających ?

Zamówień uzupełniających rozumiem - zgodnie z 67.1.6 i 7 ?

A podaj proszę ten zarzut kontrolujących - co napisali.

CO ?!?!?

Nie wgłębiam się w treść zapytań i odpowiedzi. Udzielić możesz. 38.4

Możesz.

763

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Tak - możesz - oraz możesz w tym punkcie wstawić uzasadnienie dlaczego są odrzucone. No i pkt 16 i 17

764

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mógł - teraz albo sami zdecydujecie o odtajnieniu lub nie - albo go po prostu zapytajcie dlaczego zastrzegł -

ok.

766

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Coś tu namieszane.

767

(8 odpowiedzi, napisanych Inne)

i ...  Józef Nowicki !. Z Z. Pawlakiem nie mam pozytywnych odczuć.

Tak jak bipi - nie ma statusu zamawiającego zobowiązanego do stosowania ustawy Pzp, zgodnie z art 3 - ale publikować może ogłoszenie w BZP

769

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tu, Tu i Tu - wszędzie jednakowo

Wcale nie - może tylko w celu upublicznienia zamówienia . Nie musi stosować ustawy jeśli tam opublikował - bo nie musi stosować ustawy, nie są to środki publiczne oraz nie ma statusu zamawiającego.

Może.

772

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Dz. U. z 2013 r. poz. 907; zm.: Dz. U. z 2013 r. poz. 984, 1047, 1473; z 2014 r. poz. 423, 768, 811, 915, 1146, 1232; z 2015 r. poz. 349 - i nie ma za co ...

773

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

oj ..... -

5a. Jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub art. 134 ust. 6 pkt 3 i 4, określa kwotę wadium dla wartości zamówienia podstawowego. Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio.

- można znaleźć w ustawie Pzp.

Apollo napisał/a:

Dotarłem do wyroku z 12 sierpnia 2010 r. KIO 1624/10, KIO 1625/10 w którym czytamy:
KIO przyznała rację odwołującemu, że w sytuacji, gdy zamawiający przed otwarciem ofert wskazał, że na pierwszą część zamówienia przeznaczył kwotę 15 918 085,57 złotych, a na drugą część kwotę 15 533 170,17 złotych (łącznie na całość zamówienia przeznaczył kwotę 31 342 856,65 złotych), a kwota łączna podana w ofertach wybranych przez zamawiającego na obie części zamówienia wynosząca 30 763 942,69 złotych, jest niższa od tej, którą zamawiający zamierzał przeznaczyć na całe zamówienie o 578 913,96 złotych, nie zachodzą podstawy do unieważnienia postępowania określone przepisem art. 93.1.4 ustawy Pzp na część postępowania, gdzie została złożona oferta z ceną wyższą niż kwota jaką zamawiający zamierzał na ten cel wydatkować. Samo zestawienie powyższych kwot, jak słusznie wskazywał odwołujący, dowodzi, iż możliwe było zwiększenie kwoty, którą zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia w odniesieniu do pierwszej części, gdyż pozwalała na to wielkość kwoty całkowitej, jaką zamawiający zamierzał przeznaczyć na realizację pełnego zakresu zamówienia.

Jeżeli ktoś ma jakieś inne (np. w przeciwną stronę), to podajcie namiary.

Ja mam - są to odrębne zamówienia - czyli zamawiający ma prawo i nie MUSI dokładać z innych części.

Tak. - ale po co ?