Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 93 z 138)
Matylda napisał/a:Czy poza ogloszeniem o udzieleniu zamowienia po podpisaniu umowy musze oglaszac wczesniej na mojej stronie internetowej informacje o wyniku postepowania?
Nie, w WR nie ma oferty - tym bardziej najkorzystniejszej
Matylda napisał/a:Czy tak jak w innych trybach musze czekac z podpisaniem umowy co najmniej 7 dni czy moge zaraz po dogadaniu sie podpisywac umowe?
Nie j.w.
Matylda napisał/a:A jesli musze odczekac 7 dni do uprawomocnienia sie wyniku, to od ktorego momentu liczyc ten termin?
Patrz wyżej
Matylda napisał/a:Kto moze zlozyc protest w takim trybie poza wykonawca, z ktorym negocjuje?
Każdy, kto uważa że nie masz podstaw do WR - tu jest kwestia liczenia terminów ale ZA sobie radzą jakoś 
Matylda napisał/a:I ostatnie pytanie zwiazane z warunkami udzialu w postepowaniu i dokumentami na ich potwierdzenie w WR pow. 211.000 euro. Wykonawca sklada je najpozniej z dniem zawarcia umowy.
Zacząłbym od 67.4, potem 26.4 a jeżeli nie pasi to aktualne na dzień podpisania umowy
Kwestia jaka cena - jeśli ryczałtowa to kosztorys w większości przypadków nie ma znaczenia. Jeśli zaś rozliczenie kosztorysowe to do odrzucenia
A co mieliby oprotestować? 
No pewnie że tak 
Dzieki Sonia. End of topic z mojej strony.
Ps. Pipi nie wiesz dlaczego tak robie bo prawdopodobnie nie widzisz różnicy miedzy zamówieniem udzielanym w częściach a zamówieniem jednorazowym. Zgadzam sie - nie ma sensu ciągnąć polemiki.
Agaj zostaw plany zamówień w spokoju - jeśli juz je robisz. Czy jeśli kupisz komputery w czerwcu tyle ile planowałaś a w październiku dostaniesz nieplanowaną dotacje 30 tys zł to też bedziesz sie zastanawiać w którym planie ją umieścić czy też kupisz te komputery poza ustawą? A może zrobisz przetarg? Nie popadajmy w paranoje. Nie chce kontynuować tej polemiki, co miałem do przekazania przekazałem. Jeśli ktoś jest zdecydowanie przeciwny mojemu zdaniu to jego prawo, jak ktoś ma wątpliwości to zadzwoni na infolinie do UZP. Nie jest moją intencją przestawiać czyichś światopoglądów a jedynie uchronić pytających przed czymś czego robić nie muszą choć mogą. Forum to tylko forum a odpowiedzialność za zamówienia ponosi sie osobiście. Amen
Przeczytaj jeszcze raz spokojnie i z uwagą mój post z 11:42:35. Twoje pytanie świadczy o tym, że tego nie zrobiłeś...
pipi67 napisał/a:Jeżeli zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych albo udzielania zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia. art 32 ust. 4 PZP.
No i? Czy ja napisałem inaczej?
A jeszcze jedno - dlaczego to ja (i Piotrek) mam sie tłumaczyć że mam racje a nie Ci co uważają inaczej?
Może Państwo sie wykażą? 
O jakiej grupie Ty piszesz?? Bo mam nadzieje że nie o CPV...
Widze, że nie zrozumiałeś tego co napisałem, trudno... Gdzie ja tam o dzieleniu napisałem to tylko Ty wiesz...
Mam ustawe
i opinie też mam - pisałem wcześniej - poszukam
danaug napisał/a:nie poprę mojego zdania wyrokiem (nie kolekcjonuję)
A czasami warto...
Ok nie wiem czy jest sens ale jeden raz spróbuje...
Art. 32 ust. 4 wyróżnia 2 sytuacje: jedna dotyczy udzielania zamówienia w częściach a druga 1 postępowania z dopuszczeniem ofert częściowych. W obu przypadkach wartością zamówienia jest łączna wartość części ale:
jeżeli udzielam zamówienia w częsciach (bo np tak mi wygodnie) i kupuje komputery "na raty" w harmonogramie
- w lutym 40 komputerów
- w sierpniu 30 komputerów
- w listopadzie 5 komputerów
to w każdym przypadku do zakupu bede robił przetarg dla sumy całości zamówienia czyli dla 75 komputerów i nawet jeśli dla tych 5 musze zrobić unijny przetarg to trudno - nie ma zmiłuj.
Inna jest natomiast sytuacja kiedy oszacowałem te komputerki i postanowiłem je kupić za jednym razem ale dopuszczam składanie ofert częściowych na:
- jednostki
- notebooki
- monitory
- drukarki
W tym przetargu udało mi sie rozstrzygnąc 3 części, nie wyszły mi drukarki. Wartość szacunkowa drukarek to 5 tys euro wobec czego moge je kupić poza ustawą albowiem one wyłącznie stanowią wartość szacunkową - pozostałe rozstrzygnąłem a nie udzielam zamówienia w częściach bo zakup jest jednorazowy w ciągu roku.
Jeśli ktoś dalej nie czuje sie przekonany trudno... nie walcze z wiatrakami. Mam gdzieś opinie UZP -> Agaj jeśłi potrzebujesz to poszukam
Myśle że nie ma takiego obowiązku
To jak podali wykonawcy ma tu najmniejsze znaczenie - w ogóle takiego punktu nie powinno być w ofercie bo jest ZBĘDNY. Pytanie tylko jest czy te kwoty nie kwalifikują przetargu do unieważnienia... Wielce prawdopodobne jest że 1500 zł nie bedzie stanowiło 2 % maksymalnego zobowiązania wynikającego z umowy (jeśli bedzie przekraczało 2 % pół biedy, znacznie gorzej jeśli 1500 bedzie < niż 2 %)
To odpowiedź masz powyżej, jeżeli dopuszczasz składanie ofert częściowych i nie uda sie rozstrzygnąć wszystkich części to wartość szacunkową stanowią w ewentualnym kolejnym postępowaniu ustalasz tylko w zakresie tych nierozstrzygniętych części - pozsotałe nie wchodzą do szacunku bo są rozstrzygnięte (zawarto umowy). W Twoim pryzpadku masz 1 taką część - jej wartość szacunkowa nie przekracza 14 tys euro wiec nie stosujesz do niej ustawy.
Riczjus napisał/a:rozumiem ze w tym przypadku nie ma wyjscia i przetarg do uwalenia...? 
Nie jestem tak do końca przekonany... Naruszenie jest - i jest oczywiste, ale czy jest to wada prawna skutkująca koniecznością unieważnienia... Może tak a może i nie... trzeba by przemyśleć sprawe
Tytuł mówi o ofertach częściowych wiec odpowiadam na temat, mówimy o jednym postępowaniu z dopuszczeniem ofert częściowych czy o zamówieniu udzielanym w częściach gdzie każda część jest przedmiotem osobnego postępowania (przetargu)?
Ach podałeś kwoty... - nie zajarzyłem. Oczywiście winno być procentowo
Część 3 jest bezdyskusyjna - zawierasz umowe
Cześć 1 przesuwasz 2 tys - zawierasz umowe
Cześć 2 - nie przekracza 14 tys euro - zawierasz umowe poza ustawą
Co rozumiesz po pojęciem 4 części - dopuściliście składanie ofert częściowych czy nie?
No i rzeczywiście istotne jest czy mówimy o zabezpieczeniu czy o wadium...
Ania -> wkraczaj zdecydowanie !
Maarta -> Twój szef po akcji z terminem wniesienia wadium nie jest mnie już raczej w stanie zaskoczyć
Że sie ludzie nie boją to dziw...
Przepisik... 23.1 - nie jest napisane że tylko 2 wykonawcy mogą ubiegać sie wspólnie. Istotą tego przepisu jest by wykonawcy wspólnie spełniali warunki udziału w postępowaniu - jeśli potrzeba do tego 5 wykonawców to 5 tworzy konsorcjum i nic zamawiającemu do tego.
Ania27 napisał/a:kobieta z dużo większym doświadczeniem
Ale chyba nie w zamówieniach
Masz zupełną racje Aniu
Znalezione posty: 2,301 do 2,325 z 3,428