Mówie Ci że mam potwierdzenie dostarczenia - w pełnym Outlooku jest taka opcja.
A to insza inszość, nie używam wiec sie nie wypowiadam, pisałem w oparciu o expressa
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Mówie Ci że mam potwierdzenie dostarczenia - w pełnym Outlooku jest taka opcja.
A to insza inszość, nie używam wiec sie nie wypowiadam, pisałem w oparciu o expressa
wystarczaja mi automatyczne potwierdzenia dostarczenia.
Jedyne co masz to potwierdzenie wysłania - jeśli żądasz aby odbierający kliknął potwierdzenie a nie kliknie to dalej masz tylko potwierdzenie wysłania...
Mam jeszcze pytanie czy jeżeli ptotest dotyczy formularza ofertowego czy mam zamieścic protest na stronie internetowej gdzie byla zamieszczona specyfikacja.
Nie, bo protest nie dotyczy treści SIWZ
Jak może zaprosić 4ech skoro podał że zaprosi 3ech ?
Spójrz na strone 17tą wyjaśnień do Euro
Niestety, postępowanie do unieważnienia. Trzeba sie zabezpieczać zapisem w ogłoszeniu, że w przypadku zaistnienia sytuacji w której ilość wykonawców z taką samą punktacją jest większa niż podana w ogłoszeniu to zamawiający zaprosi do składania to zamawiający zaprosi wszystkich tych wykonawców.
Jeśli typ n to konkretny model wiertarki np. Bosch Z300 (pewnie nie ma takiej
) to musisz dopuścić produkty równoważne i opisać jak rozumiesz tą równoważność (jakie cechy zdecydują o uznaniu za równważne).
Ja wpisałabym ZOC o konkretny typ np. wiertarki.
Jak mniemam z zachowaniem art. 29.3 ? ![]()
Ustawa o finansach publicznych.
A jakiś konkretny przepis?
Sonia księgowy ma racje i jej nie ma. Taki manewr musi miec gospodarcze uzasadnienie - czyli korzyść jaką zamawiający uzyska płacąc z góry jest większa zarówno od ponoszonego ryzyka jak i innych warunków ekonomicznych np. założenia lokaty dla większości z tych środków, zainwestowania itd. (przykład mi do głowy nie przychodzi ale słyszałem o takich). Oczywiście jest to szalenie ryzykowne, nie mniej jednak prawnie dopuszczalne. Jeżeli zamawiający mimo wszystko decyduje sie na taki manewr to musi to oczywiście opisać w siwz.
O sporach dotyczących definicji ustalonych standardów przy okazji takich zamówień jak samochód czy komputery a ZOC
Oprócz powszechności jest jeszcze kwestia ustalonych standardów, a tu są spory doktrynie ![]()
Ja sie poddaje, nie rozumiem tego co piszesz Aga wiec pomóc nie potrafie...
Jeżeli SIWZ dopuszczała porozumiewanie sie faxem to termin biegnie od zawiadomienia faxem
Nasze spełnia ale wg siwz miało być 80 a wykonawca który złożył protest mówi że wg specyfikacji technicznej ma 79,60
To jakim cudem może WASZE WYMOGI spełniać skoro WASZA siwz przewidywała 80 a on daje 79,60 ? ![]()
Jest korzyść dla zamawiającego,
jest zgoda wykonawcy,
termin wykonania nie był kryterium oceny,
3 x tak załatwia sprawe
140.2 dotyczy sytuacji przed zawarciem umowy. W waszym przypadku można myśleć jedynie o zmianie na podst. 144, ale skoro zmiany vatu "nie można było przewidzieć" to co dopiero z podwyżką cen...
Edit:
Żeby nie było nieporozumień co do "" - ustawowa zmiana vat nie pozwalała na zmiane umowy w zakresie ceny
Art. 140.2 - przeanalizuj czy pasuje
Wróżenie z fusów...
Jak wejdzie w życie to bedzie głośno ![]()
To musiała być bardzo "fachowa" prasa ![]()
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/legislacja/projekty-aktow-normatywnych
Między zakładami budżetowymi (jednej gminy) nie można mówić o zamówieniu publicznym bo nie ma umowy. Obaj dyrektorzy działają w imieniu burmistrza/prezydenta. Vide opinia 25 -> tutaj
Co do spółki z pytania 2go - to podzielam Twoje zdanie
Pytanie nr 1 (powtórzone): Ale czy te jednostki nawzajem mogą sobie zlecać wykonywanie pewnych zadań oczywiście z zakresu gospodarki komunalnej (wywóz śmieci)?
Czy te jednostki to spółki ?(powtórzone)
Pytanie nr 2: Czy powierzenie przez Gminę wykonywania czynności nadzoru inwestorskiego nad realizacją inwestycji, jeżeli wartość przekracza 14 tys. euro, może być wykonywane przez utworzoną w m.in. tym celu spółkę z o.o.?
Pogrubiony fragment ma znaczenie. Jakie inne zadania ma spółka?
Tak właśnie uważam w odniesieniu do SPH
Ja mówie o jednostkach organizacyjnych gminy a nie jednostkach sektora finansów publicznych. Jest subtelna różnica
Jeżeli jakaś spółka np Sp. z o.o. dla której oranem założycielskim jest dajmy na to Wójt 9nawet jeżeli ten urząd ma w niej 100% udziałów) chce wykonać zamówienie o wart. poz. 14000 euro to musi stanąć do przetqargu
A NSA na to: niekoniecznie...
spółki prawa handlowego na pewno nie są jednostkami organizacyjnymi gminy - a tylko takie mogą (w ramach bieżącej obsługi zamawiającego wykonaywać zadania bez stosowania upzp)
A u mnie wykaz jednostek organizacyjnych gminy jest załącznikiem do statutu gminy i są tam również spółki prawa handlowego ![]()
u nas jest Miejski Zarząd Dróg (MZD) i Zakład Gospodarki Komunalnej (ZGK).
W jakiej formie działają? To są spółki?
To wykonawca stawia warunki jakie mają spełnić wykonawcy
![]()
jakaś firma nie zmieści się w czasie to niech nie startuje.
Nawet jeśli ustalenie terminu jest ustawione albo wynika z olewatorstwa zamawiającego? (oczywiście nie posądzam o to Kruczelli)
budżetówka musi rozliczyć rok budżetowy do końca roku i na tym możesz oprzeć swoje uzasadnienie.
W wiekszości przypadków jest to marne uzasadnienie niestety
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc