Ok, zbieżność tematów, a co do części - nie jest moją intencją przekonywać kogoś na siłe... wink, ale w trosce o zrozumienie problemu spróbuje jeszcze na przykładzie. Jak to Cie nie przekona - trudno... wink
Budujemy droge:
w zakresie zamówienia jest wykonanie pomiarów geodezyjnych, przełożenie sieci i położenie asfaltu (w dużym uproszczeniu). Nie dopuszczam składania ofert częściowych na te niewątpliwe części bo bym miał burdel na budowie mówiąc wprost - kłótnia o terminy itp. W specyfikacji natomiast zastrzegam, że wykonawca może podzlecić wszystko oprócz położenia nawierzchni - bo ma to robić ten wykonawca, któremu postawiłem okreśłone warunki udziału i w związku z tym mam bardzo duże szanse że zrobi to tak jak robił do tej pory - czyli dobrze.
I co - robie coś nie tak?
Jeśli pozostajesz nieprzekonana - trudno, a tak sie starałem... :d

Kruczella napisał/a:

w przypadku gdy wykluczamy składanie ofert częściowych, to bezprzedmiotowe jest zamieszczenie w siwz warunku z art.36.4 czyli - żądania wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom, bo ZAMOWIENIE NIE JEST PODZIELONE NA CZESCI...

To, że nie jest podzielone nie znaczy, że nie jest podzielne i że nie mozemy zastrzec części, którą wykonawca ma wykonać osobiście wink
No i jak z tym nickiem Aniu... ? wink

Tiarka, daj znać jaką decyzje podjełaś i jak sie sprawa skończyła wink

2,279

(10 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Kruczella..., widziałem identyczne pytanie na innym forum tylko nick nie ten... Przypadek? wink

No ale żeby nie było off topa (to zostawiam specjalistom na tym forum...) to napisze, że właśnie ogłaszam taki przetarg (na montaż windy) ale oprócz windy mają jeszcze "kilka" innych rzeczy do zrobienia w budynku i termin wykonania na 30 marca 2008. Pewnie za dużo nie pomogłem...  wink U mnie terminy realizacji określa dział inwestycji

Nie wiedząc o co chodzi to spytam idiotycznie - skąd przekonanie, że w euro to można wiecej niż 2 miejsca po przecinku? Z tego co sie orientuje to walutą jest euro i eurocent - nie ma eurotysiącenta podobnie jak u nas jest tylko złoty i grosz i drobniej sie zapłacić nie da...

Kruczella napisał/a:

Doswiadczenie osoby śledzącej Wasze dyskusje wskazuje na to, ze bywają twórcze .... smile

Hahahaha, dobre wink
Ad rem:

Kruczella napisał/a:

Czyli uwazasz Marko, ze "czesc zamowienia", ktorą wykonawca zamierza powierzyc podwykonawcom z art.36 ust. 4 to inna "czesc" niz ta z art. 36 ust.2 pkt 1)

Może być to ta sama część ale niekoniecznie. Można sobie wyobrazić sytuacje przecież, że dopuszczamy składanie ofert częściowych na części A,B,C i zastrzegamy, że w części np B nie pozwalamy by podwykonawcy wykonywali określoną czynność - nieprawdaż? wink

A prosze uprzejmie

Zgodnie z art. 36 ust. l pkt 3 UPZP SIWZ musi obligatoryjnie zawierać opis przedmiotu zamówienia. Zamawiający nie dołączając do SIWZ pełnej dokumentacji projektowej naruszył przepis art. 36 ust. l pkt 3 w zw. z art. 31 ust. l UPZP ? stwierdził Sąd Okręgowy w Warszawie rozpatrując odwołanie (IV Ca 365/05)
Zgodnie z art. 36 ust. l pkt 3 PZP SIWZ musi obligatoryjnie zawierać opis przedmiotu zamówienia. Z kolei zgodnie z art. 31 ust. l PZP przedmiot zamówienia opisuje się za pomocą dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych. Wprawdzie PZP nie określa szczegółowego zakresu ?dokumentacji projektowej" ale czyni to rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 2.09.2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, które w § 4 ust. l przewiduje, że dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę składa się w szczególności z: projektu budowlanego w zakresie uwzględniającym specyfikę robót budowlanych, projektów wykonawczych w zakresie, o którym mowa w § 5, przedmiaru robót w zakresie, o którym mowa w § 6, informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w przypadkach gdy jej opracowanie jest wymagane na podstawie odrębnych przepisów. Biorąc pod uwagę przytoczone wyżej przepisy należy zgodzić się z twierdzeniem, że dokumentacja projektowa, w tym projekt budowlano-wykonawczy jest elementem składowym SIWZ, gdyż jest składnikiem opisu przedmiotu zamówienia. Wobec tego rację ma skarżący, że projekt ten powinien być dołączony do SIWZ i łącznie z SIWZ przekazany wykonawcom ubiegającym się o udzielenie zamówienia. Samo udostępnienie dokumentacji projektowej do wglądu w siedzibie zamawiającego nie może być uznane za wystarczające. Z przepisu art. 37 PZP wynika jednoznacznie, że SIWZ przekazuje się co oznacza konieczność fizycznego jej wydania. Reasumując, należy stwierdzić, że zamawiający naruszył przepis art. 36 ust. l pkt 3 w zw. z art. 31 ust. l PZP nie dołączając do SIWZ pełnej dokumentacji projektowej.   [ z wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie - Praga, IV Ca 365/05 ]

Wyrok pochodzi ze strony Piotra Sperczyńskiego www.pzp.pl

Dokumentacja jest częścią SIWZ i musi być przekazana wykonawcom. Czyn nierównego traktowania zarzuci każdy wykonawca z innego miasta chociażby dlatego, że musi dojechać. Jednak podstawowa kwestia jest w zdaniu pierwszym

tiarka napisał/a:

Wykonawca stwierdził, że zawsze składa takie oferty i jest OK a ja się tylko do niego czepiam,

Otóż nie tylko Ty sie czepiasz co już ustaliliśmy smile, a to że jest OK w innych przetargach wynika z nieuwagi, ignorancji bądź strachu przed odwołaniem... Dziwi tylko brak strachu przed kontrolą bo czym grozi zawarcie umowy z wykonawcą, którego oferta podlegała odrzuceniu wszyscy wiedzą wink

Źle rozumiesz, co innego dopuszczenie składania ofert częściowych a co innego możliwość podzlecenia fragmentu (części) zamówienia.

No i co mam powiedzieć... Nie będe sugerował rozwiązania. Ja sie biłem tydzień z myślami, analizowałem we wszystkie strony i wyszło mi na odrzucenie...
Myślisz o uzupełnieniu to sobie odpowiedz na pytanie: jaki dokument mają uzupełnić? Uzupełniać można dokumenty, które wskazuje rozporządzenie i jednocześnie wymagane w ogłoszeniu lub siwz - wiec przekładając na Twój przypadek jaki to bedzie dokument? Sprawa jest dyskusyjna bo orzecznictwo nie pozwala na wyjaśnianie pełnomocnictw.
Nie napisze że jestem przekonany że zrobiłem dobrze bo tego nie wiem.

2,287

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A już po otwarciu ofert jestes?

Gdybyś przeczytała wyrok Dana to byś wiedziała że BGK nie podlega wpisowi do KRS...
Ps. Mniej wykrzykników... wink

U mnie tez byli najkorzystniejsi...
Uzupełniać trzeba - tu zgoda - ale dokumenty określone rozporządzeniem...

Problem w tym, że za bardzo nie ma co uzupełniać....
U mnie sie skończyło odrzuceniem - sprawa z tego roku. Odwołania nie było (przysługiwało).

To jest wyrok ZA wydany w sprawie BGK http://stare-www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2005/0-3588-05.pdf

Ja sie posłużyłem wyrokiem, który podałem wyżej. Wprawdzie oddział inny ale to nic nie szkodzi

Ach ten BGK........ wink Chyba sie nigdy nie nauczą... 0-3588/05

2,294

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Podejrzewam, że nie jesteś ani podmiotem z pkt 10 lit A ani lit B a zastosować należy 4.8

Jeśli z winy wykonawcy to zamawiający nic nie zwróci

2,296

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To są dokumenty potwierdzające, że wykonawca nie podlega wykluczeniu. Musi je złożyć każdy z konsorcjantów. Opłata (załączenie) nie jest niezbędna

2,297

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bewuj napisał/a:

Marko ... dzieki czuję sie "wybrakowana" .. pozdrawiam beata

No masz Ci los... Wybrakowana jest najwyżej Twoja firma, nie śmiem nawet podejrzewać by Ci czegokolwiek brakowało tongue

2,298

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sensu wzywania do uzupełnienia oferentów którzy złożyli kompletne oferty za bardzo nie widze wink. Informowanie kogokolwiek poza "wybrakowanym" też smile. BIPy i wszelakie inne formy odpadają więc.

2,299

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy sutuacji gdy np. robie przetarg na sprzet komputerowy (bez ofert częściowych) kupuje komputery, drukarki i skanery i gdy suma tych cen nie odpowiada cenie podanej w ofercie to wówczas to poprawiam

Dokładnie tak uważam

2,300

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To jest jakieś nieporozumienie...
Po co komu przy ofertach częsciowych pozycja razem podsumowująca je wszystkie... ? O jakiej cenie za całość można w takim przypadku mówić? Pomieszanie z poplątaniem. roll
Nie zgadzam sie z panią Małgorzatą