2,076

(32 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A wykażesz korzyść dla zamawiającego bo przesłanka nieprzewidywalności raczej nie da sie zastosować?

2,077

(32 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A dokładniej? Co chcesz aneksować

Gdzieś Pani była jak Pani nie było? smile

ITA74 napisał/a:

To projektowanie jest usługą jaką?

Jednorazową do danej inwestycji, Dorota to wyjaśniała wcześniej

2,080

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No z nice day moge sie zgodzić wink

2,081

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nic zupełnie, nikt nie kwestionuje że w przypadku SC mamy przyjemność z ofertą wspólną. Nie rozumiem natomiast dlaczego chcesz kwestionować fakt, że w jednym dokumencie napisano, że każdy z panów A,B,C tworzących Spólke X nie zalega z podatkami. Cóż, wolny kraj wink

2,082

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak obie są dozwolone, pozwoliłem sobie wkroczyć bo twierdziłaś, że tylko zaświadczenie wystawione na każdego z wspólników jest prawidłowe - a to oczywista nieprawda wink

2,083

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

madziulek napisał/a:

Więc ,co do zaświadczeń o niezaleganiu z ZUS i US -każy osobno.

Oj błądzisz wink. Zaświadczenie wystawione na spółke z wymienieniem podmiotów ją tworzących jest prawidłowe.

2,084

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak jest

2,085

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

pilar napisał/a:

Każda z firm podpisywała jednak swoje dokumenty (oświadczenia i zaświadczenia) za zgodność z oryginałem. Czy jest to poprawne? Czy jednak musi każdy dokument podpisać osoba wyznaczona do reprezentowania konsorcjum?

Jest ok

pilar napisał/a:

I jescze jedno pytanie odnośnie spółki cywilnej: Czy wystarczą zaświadczenia o niezaleganiu (ZUS i US) od spółki cywilnej czy muszą być odrębne od każdego wspólnika?

Mogą być wystawione na spółke ale w treści wskazywać podmioty ją tworzące

Marta27 napisał/a:

Nie bardzo się z tym zgadzam.

A powinnaś...
Art. 86.1 i 96.3 zdanie drugie w szczególności

jacek0707 napisał/a:

Ups...nie doczytałem, że już został wezwany...zwracam honor...

filip z konopii...
lol

2,088

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jacek0707 napisał/a:

bo często wyskakujesz jak Filip z konopii...

Jakoś nie zauważyłem byś mi zwracał uwage przy tych rzeczonych wyskokach...

Bartosz napisał/a:

jak zapłacić za coś na co nie mam umowy... :roll:

http://www.rp.pl/artykul/70372.html

2,090

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dorotko - w kwestii możliwości wszczęcia nowego postępowania niezwłocznie po unieważnieniu napisano na tym forum już duuuuuuuuużo postów i generalnie można powiedzieć, że wykształciły sie dwie szkoły: dosyć powszechna i Jacka tongue

2,091

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem można.

jacek0707 napisał/a:

Wezwac do uzupełnienia.

Drugi raz? Na jakim to patencie drogi Jacku (używając Twojej nomenklatury) wink

Pieniądze jako takie nie przepadają ale przeznaczenie ich może zmienić Rada Miasta...

Zapewniam Cie że wiem co mówie (pisze) wink

monia13 napisał/a:

niestety przy wynagrodzeniu ryczałtowym wszelkie błędy w dokumentacji obciążaja Wykonawcę. Nie ma możliwości podniesienia wynagrodzenia.

A gdyby wykonawca widząc luke w dokumentacji zrobił z własnej inicjatywy to czego w niej zabrakło i wykazalby że zamawiający czerpie z tego korzyść to Sąd Najwyższy nakazałby zamawiającemu zapłacić za to  smile

danaug napisał/a:

u nas zasada, że kasę trzeba wydać do k. roku nie obowiązuje, chyba że to dotacja

To ja w jakimś innym samorządzie pracuje wink. Mylisz plan finansowy z planem wieloletnim smile

Ja bym puścił z 4.8 ale ponoc mam ostanio zbyt lajtowe podejście do zamówień... lol

IMHO do wykluczenia niestety

dorota26 napisał/a:

każda robota na oddzielnym obiekcie powinna być szacowana oddzilenie a przez analogie również uslugi projektowe które dotyczą róznych branż, miejscowości, czasu realizacji i w końcu róznego zakresu.

AMEN
Stosowanie CPV do szacunku to jest nieporozumienie po dwakroć:
- po pierwsze przepis ten umarł ponad rok temu
- po drugie dotyczył usług i dostaw powtarzających sie okresowo - że z takimi nie mamy do czynienia przy projektowaniu to wykazała wystarczająco Dorotka

jacek0707 napisał/a:

Panowie (Piotrek i marko)...delikatniej proszę w wypowiedziach do Damy smile

Twoja rozlewająca sie powszechnie po forum słodycz skutecznie neutralizuje nasze nieokrzesane wypowiedzi big_smile

Ps. Zawieszam działalność na forum do rozprawy arbitrażowej w przyszłym tygodniu - no chyba, że Jacuś znowu mnie sprowokuje tego typu pouczeniem tongue