Moni ja pytam o wartość kursów w rozumieniu ich wartości szacunkowej smile. Czy idąc "normalną" ścieżką musiałabyś ogłosić postępowanie na te kursy?

A jaka byłaby wartość tych kursów ?

Odmowa zawarcia umowy nie jest przesłanką do wykluczenia.
Zawiadamiać go zawiadamiasz ale interesu prawnego składając ewentualny protest miał nie będzie bo odmawiając zawarcia umowy de facto zrezygnował z zamówienia.

2,029

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No to wszystko jasne Noro - z tym wsadzaniem to chyba przesada... tongue

2,030

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Piotrek napisał/a:

Roboty dodatkowe z 67.1.5 to tylko dotychczasowemu wykonawcy - chyba wszyscy sie zgodzą.

Z przebiegu dyskusji wynika, że jednak nie wszyscy

2,031

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

I to ma być argument?
Wtedy zawieram umowe z wykonawcą dotychczasowym zezwalając na zatrudnienie podwykonawcy.
Najbardziej twórczy przypadek nie pozwala na udzielenie zamówienia dodatkowego wykonawcy innemu niż dotychczasowemu - a już na pewno nie bedzie to zamówienie dodatkowe w rozumieniu 67.1.5 PZP....

2,032

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nora zmieniła płeć sad
W mojej ustawie zamówienia dodatkowego moża udzielić  "dotychczasowemu wykonawcy..." - tekst jedn. z 2007 r. Dz.U. nr 223 poz. 1655.

2,033

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

nora4 napisał/a:

Mimo, że może to być ten sam wykonawca, który wykonuje roboty podstawowe (bo nie musi), pozostaje bez znaczenia.

Nora możesz rozwinąć?

2,034

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

nora4 napisał/a:

Natomiast czytając posty w żaden sposób nie dowiedziałam się, jak strony chcą dowieść, że ten inny dostarczony sprzęt jest lepszy niż wymagany w SIWZ i oferowany w ofercie wykonawcy. To bardzo trudne do oceny, szczególnie w dostawach komputerów. W praktyce wyobrażam sobie to tak, że ten wykonawca składa mi proozycję nowego, innego sprzętu z danymi technicznymi wraz z porównaniem tych danych ze swoją pierwotną ofertą oraz moimi wymogami w SIWZ.

No po pierwsze to autor pytania o to nie pytał smile. Nie podał również na czym ta zmiana ma polegać, jakie elementy mają być lepsze. Mieliśmy się ustosunkować co do formalnej możliwości takiego manewru i to zostało zrobione smile. Co do wykazania korzyści to tu chyba żadnego sporu nie ma - konieczność jej wykazania jest oczywistą oczywistością wink

I to samo na stronie UZP: tutaj

Wychodzi na to, że podst. dałem złą ale konkluzja taka sama tongue

Masz racje EMI...
Temat jednak nie dał mi spokoju i coś dla Ciebie znalazłem - oceniać tego nie będe ale do poczytania prezentuje.
Nora-> pytanie odwołuje, już wiem o co Ci chodziło smile

Opinia dla EMI

Jeśli nie masz procedury podustawowej nakazującej zbieranie ofert to kupujesz gdzie chcesz.

EMI ->Art. 4 pkt 3 lit j)
Nora ->  to o co pytasz ma jakieś znaczenie? Wg mnie chyba nie ale moge sie mylić

Dla mnie sprawa jest oczywista i nie ma co wyjaśniać

sinek napisał/a:

Kiedy po otwarciu ofert przesyłamy wszystkim wykonawcom informację o wyjaśnieniach bądź uzupełnieniach dokonanych przez pozostałych wykonawców.

Ustawa nie przewiduje takiej procedury

arek napisał/a:

Proszę o pomoc!!!PILNIE
Gdzie w ustawie jest mowa o usługach świadczonych przez Gospodarstwa Pomocnicze jednostkom macierzystym?

Art. 2 pkt 13 + wyjaśnienie w pkt 26

Wyślij oferte na księżyc

Ale to już było... smile
Wartością zamówienia jest wartość nierozstrzygniętej części. Skoro jej wartość jest poniżej 14 tys euro to art. 4 pkt 8

2,044

(5 odpowiedzi, napisanych Wadium)

mairon napisał/a:

wykreślenie takiego zapisu to modyfikacja warunków udziału w postepowaniu niedozwolona na podstawie art. 38 ust.5?

Nie

2,045

(5 odpowiedzi, napisanych Wadium)

mairon napisał/a:

mam wrażenie że nie jest on zgodny z prawem

I słusznie: 0-260/07, 229/07, 0-2870/06, 0-2381/06, 0-2315/06

Chyba wystarczy wink

2,046

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o odrębnym protokole...
Masz na myśli protokół konieczności?

2,047

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Piotrek napisał/a:

Lepiej podpisać umowe i aneksować ją na podst. art. 144.

W sumie masz racje - 140 nie pozwala na ingerencję w samo świadczenie (jego zakres).

2,048

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

W Twoim przypadku stosujesz art. 140 ust.2

2,049

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wg mnie w obu przypadkach do odrzucenia

2,050

(15 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Niestety nie znalazłem takiego przypadku