art. 27 ust 2?
Ja widze zwrot na żądanie, a nie żąda.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
art. 27 ust 2?
Ja widze zwrot na żądanie, a nie żąda.
Dobre pytanie Lido...
Tak z marszu odpowiadając to do odrzucenia a formularz ofertowy do poprawy (w następnych postępowaniach). Co zrobiłaś?
Nie wymagam takowego ![]()
U mnie sie oba terminy pokrywają bo używam faksu i maila ![]()
odrzuć ABC
Wezwij do uzupełnienia i wyklucz gdy nie uzupełni.
Wyjaśniać mówicie...
Jeżeli pełnomocnictwa udzielono Tomaszowi Kowalskiemu a podpisuje sie Marcin Kowalski to chyba nie jest jedna i ta sama osoba...
Nie ma pojęcia raząco wysokiej ceny w Pzp.
Jest, jest.
A gdzie ją szukać agatoanno ? Intrygujące ![]()
Wykonawca miałby sie tłumaczyć, że chce dużo zarobić? ![]()
Nie powinno i nie może
Podstawowa sprawa Arek to opisać czy ma być samojezdna czy doczepiana np do ciągnika
. Reszta jest mniej istotna bo są porównalne rolby.
oj chyba przedostatnią!!
No i po co te wrzaski - napisałem przecież bodajże
co nie zmienia faktu że to sprawdze
.
Rozumiemy Cie Iwo... Ja bym poszedł do burmistrza bez bólu i ktoś by został skrócony ![]()
Pewnie Urząd X zrobił to przed nowelizacją (ostatnią bodajże)...
Jak traktowac pkt 4 przesłanki art.67 mówiacy o "Wszystkich odrzuconych ofertach", jesli ja odrzuciłem 4 części. to samo tyczy sie NBO NO
Traktować w ten sposób, że wszystkie odrzucone oferty dotyczą danej części czyli jeśli dopuściłeś składanie częściowych to wszystkie oferty w jednej części muszą zostać odrzucone.
A co do Twojej sytuacji to oferty odrzuciłeś bezprawnie bo cena oferty przekraczająca możliwości zamawiającego nie jest przesłanką do jej odrzucenia
Oblicz vat od 8 zestawów - jeśli vat policzył dobrze a źle wpisał brutto to poprawisz analogicznie do tamtej sytuacji.
Ps. Narażasz sie płci pięknej na tym forum...
![]()
jeżeli chodzi o VAT to ja zawsze pobierałam, jeżeli nie pobierać to może wiecie na jakiej podstawie (zwolniony ale jako co?)
Bez VAT bo:
- nie jest wydawana w wyniku zawartej w tym celu odrębnej umowy cywilnoprawnej
- jest tylko jednym z elementów prowadzących do zawarcia umowy
- wydania siwz nie można wyodrębnić z całego postępowania o zamówienie
- nie jest to obrót towarem - jako dobro samoistne nie przedstawia żadnej wartości
- wydanie siwz nie jest świadczeniem usługi na rzecz wykonawcy
Siwz ma charakter niesamodzielny i jako taki powinna być postrzegana dla celów vat i tym samym nie podlegać temu podatkowi.
Taka jest większość opinii ale są i przeciwne.
Doskonałe ![]()
Hmm, w Wawie wszystko jest możliwe - Skarbnik Miasta organem uprawnionym do wydawania wiążących opinii w sprawie VAT......
W takiej sytuacji zamawiający musi ocenić czy zastrzeżone informacje rzeczywiście stanowią tajemnice przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurenci. Jeśli w wykazie podano usługi zrealizowane na rzecz podmiotów publicznych to te usługi z pewnością nie są tajemnicą przedsiębiorstwa. Jeśli uznasz, że zastrzeżenie jest bezprawne to zawiadamiasz wykonawce o tym i udostępniasz zastrzeżone informacje wszystkim zainteresowanym.
Mogą (ale nie muszą) stanowić tajemnice przedsiebiorstwa usługi zrealizowane na rzecz podmiotów prywatnych.
SIWZ bez vat - Izba skarbowa we wrocławiu, w Opolu, Podlaski Urząd Skarbowy, Drugi Śląski Urząd Skarbowy w Bielsku Białej
SIWZ z vat - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie, Izba Skarbowa w Rzeszowie.
Oczywiście, koszt wydruku + koszty przekazania. art. 42.2
lido źle oszacował
oszacowała
Ustawa z 19 września 2007 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz.U. nr 192, poz. 1382).
Była, w październiku 2007 ustawa o zmianie ustawy o VAT. Jak sie bedziesz upierać to sie wysile i znajde dziennik ustaw chociaż mi sie wcale nie chce ![]()
W/w przedsiębiorstwo do ofert załaczyło wymagany wykaz wykonanych usług oraz stosowne dokumenty z których wynika że pani Kasia w ramach stosunku pracy opracowywała decyzje.
Czyli pani robiła projekty będąc zatrudnioną w firmie X po czym założyła własną działalność i wykazuje projekty z czasów gdy była pracownikiem firmy X? Ja bym tego nie uznał.
Może tak może nie - zmiana stawki była w październiku 2007 - kwestia kiedy zawarto kontrakt... W każdym bądź razie nie stawiałbym wykonawcy z góry na przegranej pozycji
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc