pawcio napisał/a:

Nie powiem, że ta lekturka  nie zamieszała mi nieco w głowie, i teraz sam już nie mam pewności czy dobrze robiłem odrzucając oferty z pełnomocnictwem potwierdzonym przez pełnomocnika.:)

Daj sobie na luz, arbitrzy też mogą mieć zły dzień - Ci mieli wjątkowo zły big_smile i nie powinno sie tego wywlekać na łamy forum lol

1,177

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Miraa napisał/a:

ale boję się, że mi ktoś zarzuci, że to 200 tyś. ma się nijak do szacunku za 500 tyś.:(

Jak ktoś "zarzuci" to daj znać na forum wink Zostaną zgliszcza

1,178

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Miraa napisał/a:

łączna wartość wszystkich wykazanych robót nie może być mniejsza niż 400.000,00 zł."

Każdy robi jak uważa, ale co mi z tego że ktoś zrobił 10 robót po 40 tys i ani jednej dużej wymagającej przygotowania logistycznego itd. Ja w 99% przypadków wymagam jednej ale konkretnej

W zupełności

1,180

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

początkujący napisał/a:

Więc co w tym momencie miał na myśli autor rozporządzenia ?

Miał na myśli odniesienie do wartości przedmiotu zamówienia a ta winna być wskazana precyzyjnie w warunku (choć niekoniecznie przy zamówieniu o wartości 1 mln należy stawiać warunek na 1 mln - może być mniej byle nie wiecej)

1,181

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

lolilap napisał/a:

ma przeciez kosztorys inwestorski.....

Wykonawca? big_smile

Lolilap nie wkładaj tyle emocji - Apollo pyta o to samo jeszcze na conajmniej 2 forach (Jego świete prawo) wiec nie rób za zbawiciela tongue ... szkoda zdrówka wink

1,183

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Piotrek napisał/a:

A co to jest "konto 139"?

Księgowościowa nomenklatura, po szczegóły idź tamże.

1,184

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marko napisał/a:

ale to juz ksiegowa winna wiedzieć.

A jak nie wie to ją uświadom tongue - konto 139 - taki rachunek jest konieczny jeśli chcesz wymagać wniesienia wadium

1,185

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marta napisał/a:

czy zamawiający musi założyć specjalnie konto depozytowe, po to aby wykonawcy mogli wplacac na nie wadium.

PZP nie stawia takich wymogów (por. 45.8 i 46.4) natomiast nie wiem czy tutaj aby ustawa o rachunkowości czegoś nie nakazuje - ale to juz ksiegowa winna wiedzieć.

Lolilap nic ani nie trwa ani trawa tongue bo zezwolenie wynikające z prawa bankowego banki mają i nic wystawiać nie trzeba wink. Reszte kwitów (zus, krk itd) każdy oddział ma bo przetargi na kredyty i obsługe bankową są powszechne wink

lolilap napisał/a:

poza tym ciezko czasami od nich wyciagnac taki dokument....

Znowu humorek dopisuje widze;) Jak im ciężko dać to tym ciężej będzie im wygrać big_smile

Hehe, temat tak oklepany jak robienie przetargu na częsci nieudane o wartości poniżej 14 tys ojro wink dlatego tylko tak to skomentowałem. Podzielam stanowisko Pawcia, ZA i UZP big_smile

1,189

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów wyraźnie określa formy tychże i nie ma żadnego uzasadnienia by dopuszczać fax w przypadku ich uzupełniania skoro takiej formy nie ma w rozporządzeniu

1,190

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Oczywistą oczywistością jak wierze jest różnica w sposobie obliczania terminu na protest - czyli od zamieszczenia ogłosznia lub publikacji... / od dnia w którym powzięto lub można było powziąć
i analogicznie w ust 4. art. 180 smile

1,191

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

szad napisał/a:

Pytanie brzmi:" w ciągu ilu dni wykonawca może wnieść protest na czynności zamawiającego inne niż na treść ogłoszenia i swiz?

7 -180.2

szad napisał/a:

Bo skoro nie stosuje się tych 7 dni?

Trudno zastosować 7 dniowy termin na protest dot. unijnej siwz gdzie jest na to 14 dni...

szad napisał/a:

W ciągu ilu dni może wnieść protest na wykluczenie, odrzucenie, wybór najkorzystniejszej oferty?

Na wszystko oprócz ogłoszenia i siwz unijnego jest 7

pawcio napisał/a:

Z tym to bym polemizował

smile

Podałbym tyle ile mam oczywiście w zamiarze do wydania

lolilap napisał/a:

wart zamowienia wzrasta a my czytamy pierwotna

Jaką pierwotną - czytasz kwote jaką zamierzasz przeznaczyć (Inga już pisała) a nie wartość szacunkową - na TEUTATESA !!! tongue

Lolilap powiedz że żartujesz........ Nie zabieraj mi wiary w ludzi......

Apollo napisał/a:

tylko gdzie to jest zapisane, że tak musi być???

Nigdzie wink, chyba że w prywatnej ustawie tego pracownika. Możesz zmienić co chcesz - jedyna konsekwencja może być następująca: w przypadku gdy znowu nie bedzie ofert to możesz nie mieć podstaw do WR na podst. 67.1.4 - jeśli zmienisz pierwotne warunki zamówienia w istotny sposób i TYLE. Nic poza tym

1,197

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

jesli moge sie wtrącić

Lepiej późno niż później big_smile
Firma A nie może sie posługiwać referencjami firmy B którą to B chce zatrudnić jako podwykonawce. Tajemnicą A natomiast pozostanie pytanie czemu nie utworzyła z B konsorcjum skoro sama doświadczenia wymaganego nie ma... Co do zasady by to wystarczyło

1,198

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lolilap napisał/a:

hehe to ciezko tobie bedzie gdyz takowego nie ma smile

Ja nie balowałem ale czy Ty to nie wiem? wink Co by była jasność:
Firma A była podwykonawcą firmy X w jakiejś tam inwestycji. Teraz A startuje jako samodzielny wykonawca w przetargu i posługuje sie referencjami o treści" Firma A jako podwykonawca wykonał roboty o zakresie.... z należytą starannością"
Uznasz czy nie? wink

1,199

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A jeśli rzeczony podwykonawca z jakiejś tam inwestycji teraz składa oferte jako wykonawca i posługuje sie referencjami wystawionymi mu jako podwykonawcy to tez nas obchodzi? (tak przynajmniej zrozumiałem to pytanie... ale moze źle rozumiem, czas zaprzestac odpowiadania na nieprecyzyjne pytania tongue )

1,200

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podwykonawca nie może wykonać roboty z należytą starannością?