a czy to przypadkiem nie bedzie in fraudem legis?
![]()
A kto sie o tym dowie ? ![]()
Ps. Odrywasz mnie z premedytacją od meczu ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
a czy to przypadkiem nie bedzie in fraudem legis?
![]()
A kto sie o tym dowie ? ![]()
Ps. Odrywasz mnie z premedytacją od meczu ![]()
ani art.144 bo umowa jest nie podpisana a ten wlasnie art dotyczy mozliwosci zmian po podpisaniu.
Nic nie stoi na przeszkodzie co by ją podpisać i zmienić następnie ![]()
W sytuacji, gdy wszystkie ważne oferty przewyższaja kwote, jaka Zamawiajacy może przeznaczyc na finansowanie zamówienia zobowiazany jest do dokonania ?wewnetrznego ustalenia? najkorzystniejszej oferty celem stwierdzenia czy posiada srodki na finansowanie zamówienia
Ciekawe sformułowanie ...
![]()
Pytanie istotne w kontekście ewentualnej kontroli.
Nie chce dołować ale każda znajdzie tu naruszenia zamawiającego...
Art. 140 nie pozwala absolutnie na taką zmiane.
Art. 144 już bardziej ale tylko wtedy gdy wykonawca zaproponuje lepsze parametry od wymaganych w SIWZ
Pzp posiada jakś logikę działania
W sumie jakąś tam posiada... ![]()
Opcje masz 2:
- iść drogą dotychczasowej doktryny (ZA i część KIO) i wysłać oferte banku w kosmos
- iść drogą wyjaśnień do EURO i jakieś orzeczenia KIO tez by sie znalazły i sprawe wyjaśniać.
(i za chwilę nikt się już do mnie nie odezwie)?...
Dobre
![]()
na podstawie pełnomocnictwa, którego nie dołączono do oferty ale napisano o nim w preambule podając jego nr i datę wystawienia oraz zapisano, że udzieliły go osoby upoważnione do reprezentowania Banku.
Tyle tylko, że zakresu tego pełnomocnictwa nie znasz...
Kłócić sie nie trzeba - zgadzać również ![]()
KIO 382-08
Wg KIO to może i później doręczyć przedłużenie ![]()
Pierwasza osoba - kserokopia pełnomocnictwa podpisana przez dwóch prokurentów widniejących w KRS-ie (oryginalne potwierdzenie notarialne) - wg mnie jest ok.
Na upartego można uznać, że ok
Druga osoba - kserokopia pełnomocnictwa a dokładniej subpełnomocnictwa podpisana przez jedną osobę, która nie figuruje w KRS-ie (oryginalnie potwierdzone notarialnie).
Pełnomocnik to już nie bardzo może sie podpisać na kserokopii pełnomocnictwa....
Marko, więc do momentu, aż dobrnę do 14 tys. euro zapominam o uzupełniających?
Zamówienie uzupełniające to odrębna umowa z ustaloną wartością szacunkową o zakresie określonym w siwz. Jeżeli wartość tej umowy nie przekracza 14 tys euro to przepis art. 4 pkt 8 jest oczywisty.
Nie znam sie na medycznych zbytnio ale spróbuje specjalistke namówić do zabrania głosu ![]()
Odpowiedź jest w rozporządzeniu które mówi o wykazie i mówi o dokumentach potwierdzających należyte wykonanie (kropka)
deklaracji zgodności?? To jest dokument potwierdzający spełnianie warunku udziału w postepowaniu?
Spełnianie jakiegoż to warunku owa deklaracja ma potwierdzać
W ustawie są 2 sytuacje :
- wniesienie protestu i wezwanie do przedłużenia ważności wadium lub wniesienia nowego na okres niezbedny... (181.2a) - wadium w pieniądzu nie wygaśnie wiec wykonawca nie ma co przedłużać ani tym bardziej wnosić nowego (wadium wnosi sie na okres związania ofertą)
- wniosek zamawiającego o zgode na przedłużenie okresu związania ofertą - tu wykonawca na przedłużenie związania zgode wyrazić musi i jeśli ją wyraził a wniósł wadium w pieniądzu to sytuacja analogiczna do pierwszej
Pomożecie?
Przecież sama sobie pomogłaś ![]()
czekać na wniosek Wykonawcy?
Liczysz że sie nie odezwie? ![]()
Ja bym raczej spytał czy i ewentualnie jakie części zamawiający zastrzegł jako zakazane do podwykonawstwa bo jeżeli nie zastrzegł to wykonawca może wpisać co chce i interpretacje zamawiającego mają znaczenie... a raczej go nie mają... ![]()
a nie przypadkiem 7 dni od dnia zawiadomienia o wyborze oferty?
A co ma wybór oferty do "wadium" spóźnionej oferty?
i co chodzi?
Chodzi o to, że często zamawiający posługujący sie komentarzem mają uwalane postępowania przez KIO
i co chodzi?
Chodzi o to, że często zamawiający posługujący sie komentarzem mają uwalane postępowania przez KIO
Skłaniałbym sie do uznania że jest ok - szczególnie mając na względzie trend KIO dopuszczający wniesienie wadium w gotówce bez przelewu ![]()
Uzasadnienie jest w ustawie. No ale jak bez wyroku sie nie obejdzie... KIO - 418/08
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc