2,751

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak po prawdzie to nie wiem jaką moc prawną bedzie miało to wyjaśnianie... Wartość szacunkowa powoduje, że do tego zamówienia przepisów ustawy nie stosujesz. Szef sobie zażyczył... - no ok, będąc konsekwetnym skoro ogłosiłaś jako postępowanie ustawowe to wypada trzymać sie ustawy. Pytanie tylko w jakim zakresie bo cały czas mam przed oczami art. 4.8... smile
No ale jeśli już to art 90 ust1. Mając na względzie że wartość oferty znacznie odbiega od wartości szacunkowej zwracasz sie o udzielenie wyjaśnień na temat czynników (elementów oferty) które pozwoliły wykonawcy zaoferować realizacje zamówienia za taką cene.

2,752

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm Martuś... Skoro wartość szacunkowa 15500 to po co postępowanie?
Moim zdaniem wyjaśnić powinni wszyscy wykonawcy co do których ofert masz podejrzenia. Przepis nie mówi o cenie oferty najkorzystniejszej a o cenie oferty

KRS np

2,754

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

najtańsza oferte podstawiasz do szacunku - skoro robiłaś postępowanie to szacunek był kilkakrotnie wyższy od ceny najtańszej oferty. Jak dla mnie art. 90 ust.1 bezdyskusyjnie do zastosowania

szad napisał/a:

na tych dokumentach jest za zgodnosc kopii z oryginalem a brak aktualnej daty, to juz nie ma znaczenia?

żadnego smile

Hahaha, ze szkoły tongue. A tak na serio to samorządówka jest moją codziennością wiec co nieco trzeba o tym wiedzieć wink

Nic wiecej ponadto to co złożył nie dostaniesz bo ZB nie podlega wpisowi do EDG

gojgo napisał/a:

Zamawiający określil w specyfikacji sposob porozumiewania sie Zamawiajacego z Wykonawca w nastepujacy sposob:
1.Pytania, wnioski, zawiadomienia oraz informacje Zamawiający i Wykonawcy przekazują pisemnie
2.Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty: faks, poczta elektroniczna, pisemnie
3.Oferta, oświadczenia i dokumenty: w formie pisemnej dostarczone do siedziby zamawiającego.

Ponoć niedawno arbitrzy orzekli, że formę pisemną można zastrzec wyłącznie do wniesienia protestu. Zastrzeżenie formy pisemnej dla jakichkolwiek innych informacji, wniosków, zawiadomień jest bezskuteczne big_smile:D:D

2,759

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ale ja wiem - jesteś 2 razy zalogowany chociaż w głowe zachodze jak to możliwe... big_smile
Spójrz na dół strony forum - szad x 2 tongue

2,760

(19 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Szad-> czemu piszesz dzisiaj 2 x to samo w każdym topicu? tongue

2,761

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Sorki nie zauważyłem wcześniej, dziś góra jutro coś podeśle

2,762

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Głupie nie ale śmieszne smile

2,763

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Po co...
Żeby mieć to z głowy, żeby nie zapomnieć itp wink

2,764

(114 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No nie jest ok - z ofertą mają złożyć pełnomocnictwo jedynie. Forma pełnomocnictwa jest w gestii wykonawców - mogą złożyć pełnomocnictwo a mogą złożyć umowe konsorcjum czy SC z której bedzie pełnomocnictwo wynikać

2,765

(45 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Nie musi

2,766

(114 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja miałem konsorcjum banków przy kredycie smile

2,767

(114 odpowiedzi, napisanych SWZ)

23.4 wink

2,768

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak naprawde nie ma to żadnego znaczenia. Termin składania ofert wyznaczasz uwzględniając jedynie przekazanie ogłoszenia Prezesowi a nie jakąkolwiek publikacje.
Protest na ogłoszenie, które podlega publikacji w biuletynie biegnie od jego publikacji w biuletynie. Fakt zamieszczenia go szybciej na stronie www nic tu nie zmienia

2,769

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

szad napisał/a:

zalozmy ze przekazuje ogloszenie 1 dnia miesiaca, termin skladania wyznaczam na 17 dzien. w biuletynie ukazuje sie 5 dnia, czyli faktycznie wykonawcy maja mniej niz te 15 dni na zlozenie oferty. czy wtedy jest to zgodne z ustawa?

Pewnie, że jest. Gdyby przyjąć, że przez przekazanie należałoby rozumieć publikacje w BZP to wyznaczenie terminu składania ofert od publikacji byłoby mission impossible wink. Wkrótce bedzie lekko łatwo i przyjemnie bo BZP bedzie funckjonował jak portal czyli wklepujemy i ogłoszenie jest opublikowane

2,770

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Andrzej -> kliknij tutaj i przeczytaj sobie opinie nr 18 wink

2,771

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Art. 3. 1. ustawy o cenach: Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) cena - wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym

Ani słowa o złotówkach smile Oferty z ceną w euro są powszechne przy zamówieniach finansowanych z funduszu spójności, zatem skoro masz taką wole lub konieczność to przeszkód nie ma smile

2,772

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nora4 napisał/a:

bo art. 180 ust. 3 pkt. 1 mówi o terminie od dnia publikacji ..;)

Ale pow. 60 termin sie liczy od publikacji w BZP wink

Nie no, goszcze odnosiło sie do całości firmy smile Nic to - w tzw miedzyczasie były jeszcze 3 inne kontrole wiec luzik wink
Żyjemy :d

2,774

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

No niestety, nie masz podstaw do zwrotu wadium, musisz poczekać do zaistnienia przesłanki z 46.1

2,775

(6 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

A PN z jakiego powodu unieważniony?