Blue book w niejednym miejscu dorabia teorie do czegoś czego nie ma....

2,727

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A jeżeli odpowiedzi nie modyfikują SIWZ to o jakiej treści mówimy ? wink

2,728

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lolilap napisał/a:

dlaczego nie mozna zazadac zeby referencja zawierala w swojej tresci informacje nt wymaganego parametru np. wielkosci powierzchni lub tez wart inwestycji????

Bo tak mówi rozporządzenie w sprawie dokumentów wink

2,729

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja do SIWZ dołączam info, że wpłyneły pytania dotyczące tejże a ich treść wraz z odpowiedziami znajduje sie na stosownej www.

Powiem tak, jak sie nie mają do czego przyczepić to sie czepiają g... i na dodatek nie mają racji wink
Jako komisja wypełniacie protokół do wyboru najkorzystniejszej włącznie. Następnie idzie wniosek do szefa o podjęcie stosownej decyzji:
1. Unieważnienia postępowania na podst. 93.1.4
2. Przesunięcia środków i zawarcia umowy.
Szef wybiera opcje i stosownie do opcji tworzycie dalej protokół.

2,731

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nieee ma, chyba ze macie jakiś regulamin w tych kwestiach... smile

2,732

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nora pisała o tej opinii wiec dałem linka. Nie ma szczególnej opinii o referencjach tongue jest o uzupełnianiu dokumentów - a raczej "wydaje sie" że jest o uzupełnianiu big_smile

2,733

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

A co mają zamówienia do tego? Czyżby gł. księgowy miał być na zlecenie?

2,734

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Referencja ma potwierdzać należyte wykonanie nic wiecej. Nie musi zawierać ani ilości ani wartości ani innych cudów.
Opinia UZP: http://www.uzp.gov.pl/prawo/opinie_new/uzupelnianie%20dokumentow.pdf

U mnie sie najpierw wybiera oferte najkorzystniejszą a dopiero później podejmuje decyzje czy unieważniamy czy zwiększamy środki

No niestety Noro ale sie nie zgadzam z Twoją interpretacją tego przepisu...
Przepis mówi że co najmniej jedno ma być w PN lub w PO, nie mówi że oba nie mogą być w PN lub PO - skąd pomysł z trybem negocjacyjnym jako koniecznym?

2,737

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To piszcie protest, rezultat ciężki do przewidzenia ale nie szkodzi spróbować. Jeśli nie uwzględni to bedzie musiał wyjaśnić zasadność takiego opisu

2,738

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No co do zasady zgoda z tym naruszeniem, ale tak stanowczo bym tego nie formułował... wink Mogą istnieć przesłanki pozytywne do żądania konkretnego produktu... wink

Krosta napisał/a:

a nie 4 czasem..

Ciekawe cóz autor miał na myśli... wink

Art. 97.1

2,741

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Prosze uprzejmie Nora smile. Cóż - zatoka pucka też jest ładna i nie aż tak daleko ale jak nie chciałaś to nie tongue

"Liczy się cena oferty - Rzeczpospolita, 17 kwietnia 2007
Nie trzeba znać szacowanej wartości zamówienia, żeby wiedzieć, które z wcześniej wykonanych inwestycji będą się liczyć do oceny doświadczenia.

W przetargu na budowę drogi powiatowej urzędnicy postawili warunek, aby wykonawcy zrealizowali wcześniej co najmniej jedną inwestycję o zakresie, złożoności i wartości porównywalnej do przedmiotu zamówienia. Jedna z firm dołączyła wykaz prac, z których żadna nie przekraczała wartości 2 mln zł. Tymczasem cena zaoferowana przez tego wykonawcę przekraczała 6 mln zł.
Właśnie z tego powodu zamawiający odrzucił ofertę. Arbitrzy, do których odwołał się przedsiębiorca, przyznali, że nie było podstaw do odrzucenia. Należało jednak wykluczyć wykonawcę, gdyż nie spełnił on warunków udziału w postępowaniu.
Przedstawiciele firmy tłumaczyli, że nie wiedzieli, jakie prace będą porównywalne pod względem wartości do przedmiotu zamówienia, ponieważ urzędnicy nie chcieli podać, na jaką kwotę oszacowali zamówienie. Zdaniem arbitrów jednak liczyła się cena zaproponowana przez samego wykonawcę. -Skoro wykonawca zaoferował w ofercie cenę przekraczającą 6 mln zł, to jest oczywiste, że w wykazie powinien umieścić wykonane przez siebie zadania o porównywalnej wartości - wyjaśniła przewodnicząca Barbara Podedworna-Mosiewicz. Jej zdaniem brak informacji na temat szacunkowej wartości zamówienia nie miał wpływu na poprawność złożonych dokumentów.
Arbitrzy doszli jednocześnie do wniosku, że nie było podstaw do tego, aby zamawiający wezwał wykonawcę do uzupełniania brakujących dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3 prawa zamówień publicznych (sygn. UZP/ZO/0-360/07).
wik"

romek2w napisał/a:

1. Zapytanie o cenę to tryb do 60 tyś.

Czy aby na pewno? wink

Nie ważne od kogo zamówisz. Byleby nie w ramach przetargu i na odrebnej fakturze wink

1. Jak sie przewiduje zamówienia uzupełniające to trzeba napisać czego mają dotyczyć/na czym polegać
2. Nie widze specjalnie związku miedzy sprzętem komputerowym a niszczarką wink
3. Reasumując - moim zdaniem możesz kupić niszczarke poza ustawą

Ktoś mi wspominał, że spotkał sie z opinią UZP, która zawierała pogląd, że jak do prowadzenia działalności wymagane są uprawnienia ustawowe (czyli np. projektant) to nie jest to usługa powszechnie dostępna wink. Jakoś trudno mi jest sie z tym zgodzić... big_smile

2,746

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oki, ale umowy konsorcjum nie masz, a ZA orzekają przeważnie że pełnomocnictwa nie można wyjaśniać/uzupełniać.

2,747

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem to pełnomocnictwo jest za skromne. Brakuje to delegacji do udzielenia dalszego pełnomocnictwa...
Takie mam wrażenie na pierwszy rzut oka.

2,748

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

przeciez gdyby mu sie to nie oplacalo to by takiej oferty nie zlozyl.

Są różne formy opłacalności wink Może być nowy na rynku i woli złożyć taką oferte i nawet dołożyć do niej by zdobyć referencje wink

Ano nie

2,750

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Współczuje Ci niezmiernie Martuś....