851

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Może paragraf 7.3 rozporządzenia w sprawie dokumentów.

Wtorek i nic nie ryzykujesz smile

KC - Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

tzn co masz na myśli?

To są same dostawy. Remont będą wykonywać nasi pracownicy.

03.03. - wysłano
04 - 1 dzień
05 - 2 dzień
06 - 3 dzień
07 - 4 dzień
08 (niedziela)
09- 5 dzień

Nie, we wtorek - 10.03.

Dzięki

Witam.

Szpital dostał dotację  na remont. Remont zrobimy przy pomocy własnych pracowników, mamy grupę remontowo budowlaną. A więc będziemy kupować materiały.

Ogłosimy przetarg na mat. budowlane (cegły,kleje,farby, wełny min. wapno gazobetony itp), bo szacunek przekracza 30 tys euro.

Chcemy kupić jeszcze materiały elektryczne i materiały hydrauliczne. Każdy z nich to ok. 30 tys złotych.

Wiadomo, materiały budowlane , przetarg, ale czy można poza ustawą kupić materiały elektryczne i hydrauliczne ( w formie zapytania ofertowego)? Hurtownie elektryczne, hurtownie hydrauliczne i hurtownie budowlane to różne bajki.

859

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

moze tak sie zdarzyc

860

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli podzieliłaś postępowanie na części, odrzucasz ofertę tylko w tej części w której zachodzą przesłanki, a więc np tylko w tej części w której nie złożył wyjaśnień odnośnie RNC.

toscana - jest jeden producent Tubądzin

862

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

jak myszy, członków komisji by zabrakło....
U mnie zawsze przewodniczącym komisji jest osoba która się na tematyce zna.

Jak leki , to kierownik apteki, jak odczynniki to kierownik laboratorium, jak budowlane do kierownik dz. technicznego itd.

No i nadzorują, zamawiają towar z poprzednich umów co jest naturalne,  czysta i jasna sprawa.

Hehehe myszy ja zliczam wszystkie faktury w tym za kawę smile i ciastka ^^

dobrze, nie doceniasz swoich mozliwości ^^ok ok , dzięki smile

Witam.


Dostałem opis przedmiotu zamówienia na dostawę materiałów budowlanych i mam pare wątpliwości:

1. Elastyczna prasowana wykładzina homogeniczna, zabezpieczona poliuretanem PUR, z właściwościmi rozpraszana ładunków elektrycznych, przeznaczona do stosowania w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi w obiektach uzyteczności publicznej o dużym natężeniu ruchu, grubość 2,0 mm,  nr koloru 1161 0006 0, Centra 43 lub równoważna  spełniająca wyżej opisane warunki.

- głównie chodzi mi o kolor podany numerem.


2. sznur spawalniczy do wykładzin PCV DN 4 mm - kolor 2727 00448   

- głównie chodzi mi o kolor podany numerem.


3. Płytka ścienna szkliwiona  Gatunek I rozm. 250x360 mm Toscana beż
- wskazali nazwę płytki "Toscana" , nie chcą innej , już ułożone wcześniej płytki to toscana.
Nie wiem czy można jakos tak opisać by dostac toscana czy po prostu pójść w tej pozycji w 6a.

866

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Art. 89 ust. 1 pkt 8 z związku z art 99  i 104 KC? Co sądzicie?

Witam.

Wykonawca w ofercie miał kopię pełnomocnictwa potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez pełnomocnika.
Wezwaliśmy do uzupełnienia w formie oryginału lub kopii potwierdzonej notarialnie.

Wykonawca nie uzupełnił.

Odrzucić na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 w związku z art ... ??(jaki to był art.?)
89.1.1 nie wchodzi w grę ?


pozdrawiam

ok dzięki.

??

Witam.

Czy w sprawozdaniu muszę ująć wydatki na opłaty  (czesne) dot. studiów pracowników, np studia pielegniarskie II stopnia itp lub opłaty egzaminacyjne państwowe dot. np spawacza itp?

Tego nie wiemy czy będzie chciał złożyć odwołanie. Jeśli prawda jest po waszej stronie i nie dołączył to spokojnie smile.
Może jeszcze ktoś coś napisze.

872

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Napewno Marcel? A nie badamy odnosnie 2 przesłanek a jak wypełni sie już jedna przesłanka to wzywamy? Tak pamiętam ze szkolenia.

W trybie 26. 4 wyjaśniasz a nie uzupełniasz.

Jeśli JUŻ wezwałeś do uzupełniania na podstawie 26.3 i nie uzupełnił w terminie to nie wzywasz do rnc bo po co. Wykluczasz wykonawcę.

874

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Moim zdaniem TAK. Takie zmiany nie muszą byc bezpośrednio w umowie. W ustawie jest mowa o siwz i ogłoszeniu o zamówieniu.

875

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem tak. Paragraf 7.1 rozporządzenia w sprawie dokumentów w związku z paragrafem 4. 3