O jakich nowych progach piszesz? O tych 100 / 200 tys euro czy o progu nie stosowania ustawy 30000,00 euro?
30 000 dopiero po I czytaniu w komisjach więc szybko nie będzie
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1638
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez jarosław
O jakich nowych progach piszesz? O tych 100 / 200 tys euro czy o progu nie stosowania ustawy 30000,00 euro?
30 000 dopiero po I czytaniu w komisjach więc szybko nie będzie
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1638
Pytanie co kosztorys jeszcze zawierał. Może informację o marży?
Tyle ze w tej tabelce masz podaną jednostkową cenę ryczałtową obejmującą wszystkie koszty, jakie poniesie Wykonawca na realizację przedmiotowego zamówienia, zgodnie ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia i umową (pkt 2 SIWZ Części XII ?Opis sposobu obliczenia ceny" #7)
Dokładnie! Rolą zamawiającego w tym wypadku, było podjąć decyzję która z cen jest właściwa i w trybie poprawy oczywistej omyłki rachunkowej zatwierdzić to. Wszystkie dane wskazane przez coneffkac wskazują że poprawną ceną jest ta ustalona na podstawie cen jednostkowych. Wezwanie do wyjaśnień to błąd zamawiającego.
Ale w której cenie jest ten błąd pisarski? Która z cen jest poprawna?
Pytanie z tych ciekawych na które pewnie nie ma prostej odpowiedzi. Przynajmniej nie w ustawie Pzp. Jeżeli idzie o standardowe umowy (umowy w sprawach zamówień publicznych) to odnosi się do nich Dział IV i art 144 który mówi o zmianach w umowie.
Umowa ramowa to inne "ustrojstwo" do którego stosuje się przepisy ustawy w zakresie udzielania zamówienia. Czyli art 144 nie miał zastosowania. Ale czy tak jest, tylko Prezes to wie ![]()
..........
1. Ceny jednostkowe przedstawione w ofercie są cenami ryczałtowymi w rozumieniu art. 632 ustawy z dnia 26 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16 poz. 93, z późn. zm.).
2. Ceny jednostkowe przedstawione w ofercie muszą uwzględniać wszystkie koszty, jakie poniesie Wykonawca na realizację przedmiotowego zamówienia, zgodnie ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia i umową.
3. Cenę oferty Wykonawca wyliczy, przy zastosowaniu ryczałtowych cen jednostkowych oraz założonego szacunkowego zakresu usług określonego w niniejszej SIWZ.
........
Przy uznaniu ceny z oferty (wyższej) zamawiający nie ma ceny jednostkowej która jest ceną ryczałtową i tym samym nie ma możliwości wyceny zrealizowanego zamówienia - "8. Rozliczenie za świadczone usługi będzie następować wg. faktycznie wykonanych ilości usług po cenach jednostkowych przedstawionych w ofercie Wykonawcy."
Wg mnie sposób obliczenia ceny SIWZ określa jak wykonawca miał ustalić ostateczna cenę. Zamawiający w takim wypadku powinien poprawić cenę na tą niższą i przyjąć konsekwencje tej poprawki. Wg mnie wykonawca w tym wypadku nie ma co wyjaśniać a zamawiający robi sobie kłopot bo zaraz będzie się zastanawiał czy oferta jest do odrzucenia bo ma do czynienia z dwiema ofertami (skoro może sobie wybrać cenę tzn że ma dwie oferty cenowe). Wykonawca nie ma w tym przypadku prawa zmiany ceny. Zamawiający w opisie wskazał co jest istotne z pkt widzenia realizacji umowy (cena jednostkowa) i dalszy sposób obliczenia ostatecznej ceny oferty. Zamawiający w takim przypadku powinien sam ustalić która z cen jest poprawna a która obarczona błędem.
W takich przypadkach zawsze odwołuję się do wykreślonego z ustawy art 88 w którym określono sposobu poprawienia omyłki r. (przepis nieaktualny i oczywiście nie można się na niego powołać ale zawsze to jakiś pkt odniesienia).
Lecz nawet jeżeli jest poniżej 14 000 przesłanki należało by zachować.
Szykując umowę na dodatkowe elementy uzasadnij potrzebę zawarcia tej umowy tak jak dla zamówienia dodatkowego (67.1.5). Wyjaśnij w uzasadnieniu czy zaistniały przesłanki wymienione w tym przepisie do zastosowania trybu ZWR. Wg mnie nie jest to potrzebne do zamówienia poniżej 14 tys euro (udzielasz tego zamówienia w trybie do 14000) ale jeżeli będziesz miała jakąś przeprawę ze starą umową (zmiany terminów itp) warto mieć udokumentowany cały ten bałagan - przyczyny zawarcia dodatkowej umowy i tym samym konieczność przedłużenia terminu realizacji umowy.
Wg mnie należy zastosować przepis o oczywistych omyłkach rachunkowych, poprawić cenę w ofercie i tak poprawioną uznać za cenę oferty. Ryczałtowy charakter ma cena jednostkowa określona w form. cenowym i to ona ma zasadnicze znaczenie dla oferty.
Oferta do naprawienia.
Gdyby nie te zapisy o ryczałcie to poprawiłbym cenę podaną w ofercie na podstawie cen jednostkowych z formularza , czyli przyjąłbym cenę z formularza cenowego.
Czy SIWZ mówi o sposobie obliczenia ceny? Przecież form. cenowy nie znalazł się tam przypadkowo.
Jeżeli jest to wina zamawiającego to wykonawca powinien mieć możliwość wykonania umowy w wydłużonym terminie. Ale my tu z tego miejsca raczej nie rozstrzygniemy co i jak. To kwestia zapisów umowy i robota dla radcy prawnego.
Czy zamówienie to usługa czy dostawa. Zmierzam do tego żeby ustalić wszystkie przesłanki do zastosowania art 67.1.5
Samo to że konieczność wykonania dodatkowych znaków jest efektem nieuwagi zamawiającego podważa możliwość stosowania tego trybu. Pocieszająca jest niska kwota zamówienia dodatkowego które można ewentualnie udzielić do 14 tys euro jeżeli nie planujecie innego zamówienia tego samego rodzaju w tym roku.
Czy brak 15 znaków w zamówieniu podstawowym jest wynikiem złego przygotowania postępowania czy sytuacji niemożliwej do przewidzenia?
Ależ Marlena ma bardzo dobre uzasadnienie zastosowania tego przepisu (#5). Tyle że kontrolujący dowie się o nim w trybie składanych wyjaśnień przez zamawiającego. Jakby to było pięknie gdyby takie uzasadnienie znalazł np w formie notatki sporządzonej przez zamawiającego i dołączonej do dokumentacji przetargu. Wtedy miałby pewność że zamówienie uzupełniające nie jest jedynie elementem dodatkowej gratyfikacji lepszego/naszego! wykonawcy a wynikiem autentycznych potrzeb zamawiającego.
Teraz kontroler szukać musi drugiego dna. ![]()
Nie ma określonych metod szacowania (oprócz RB). Sposoby mogą być różne. Grunt żeby oferty w jakiś sposób potwierdziły wcześniejszy szacunek.
To ja włożę kij w mrowisko ![]()
Art 36.2.3 mówi o informacji o przewidywanych zamówieniach uzupełniających jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie takich zamówień.
To jakie zamówienie przewiduje zamawiający?
Wie że będzie coś robił czy tylko sobie tak pisze na wszelki wypadek?
Co wykonawca ma sądzić czytając informację w SIWZ o zamówieniu uzupełniającym? Będzie to zamówienie czy nie będzie?
Skoro zamawiający przewiduje takie zamówienie to może powinien wiedzieć co przewiduje w jakim zakresie i gdzieś to opisać?
Skoro zam. musi udzielić odpowiedzi na 2 dni przed otwarciem ofert to nie jest to jednoznaczne z koniecznością przesunięcia terminu otwarcia skoro wykonawca zdąży złożyć zapytanie?
Pewnie to co przewiduje umowa.
Zamawiający powtarza przetarg na usługę niepriorytetową (nauka języka). Chce skorzystać z przepisu art 5.1 i zastosować skrócone terminy składania ofert. Jako uzasadnienie skróconego terminu podaje się upływ terminów w jakim miało rozpocząć się świadczenie usługi, przy czym efektem pierwszego przetargu był wybór kolejno 2 ofert i odstąpienie przez wykonawców od podpisania umowy (uzasadnienie niepotrzebne ale skoro jakieś jest to tym lepiej).
Jakie można napotkać niespodzianki odnośnie składania zapytań przez wykonawców? Czy na podstawie tego przepisu można określić np termin 1 - dniowy na składanie ofert? W przypadku złożenia zapytania zamawiający musi przedłużyć TSO tak aby udzielić odp na 2 dni przed składaniem ofert?
Pytanie z innej beczki. W przypadku wyboru oferty i nie podpisania umowy należy zamieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia czy nie? Pewnie nie ale taka mnie wątpliwość dopadła.
Poczekajcie na Senat - dopiero Sejm przyjął
Fakt. Pozostał Senat i dopiero Prezydent. Czyli to nie jest kwestia dni.
Oj Senat może może. Namiesza jak z tą rzetelnością i będziemy wtedy główkowali co i jak ![]()
E tam, 6000 było dobre ![]()
Wg mnie możesz udzielić zamówienia w procedurze do 14000 euro.
Po pierwsze kwota wydana na tonery w okresie do 31.07.13 nie może być przedmiotem szacunku w roku 2013 ponieważ mamy tu do czynienia z zamówieniem udzielonym. Zamawiający ujął tą kwotę do szacunku za okres 1.08.2012 - 31.07.2013 r. Dwa razy nie można szacować tych samych pieniędzy. W takiej sytuacji pozostała kwota którą dysponujesz w ramach budżetu 2013 r. nie przekracza wartości 14 tys. Należy pamiętać o tym że dokonując szacunku robimy do dla zamówienia publicznego, a to jak wiemy z definicji art 2.13 to umowy. Jedyna planowana umowa w 2013 r to ta na II połowę roku i w kwocie zabezpieczonej na zakupy które muszą wystarczyć do grudnia (czy tam do którego m-ca sobie życzycie) i tak należy szacować wartość tego zamówienia.
Było po pierwsze ale po drugie już nie będzie ![]()
Nowy wzór umowy. "Umowa zawiera w szczególności...." i oczywiście wiele innych związanych z podwykonawcami. Na etapie postępowania nowe zapisy w SIWZ, nowe zasady dopuszczalności podwykonawstwa, na etapie realizacji umowy, jakby to powiedzieć - stanie na straży interesu podwykonawcy.
jest ok
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez jarosław
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc