Nie trzeba przed otwarciem, można teraz zadzwonić niech jedną zabiera do siebie a jedną zostawi, po jaką chole.., wam tyle makulatury? smile

Po co odrzucać, nie stosujesz ustawy więc w czym problem!!!, pytaj Wykonawcy którą ofertę ocenić,  ewentualnie podeprzeć się regulaminem do 14 000 euro, jeżeli taki posiadacie.

16,628

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Odrzucić.

16,629

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Też prawda smile

Popieram hubala.

Oczywiście że tak, zgadzam się.

Zamawiający może żądać od podmiotu trzeciego (jeżeli ten będzie brał udział w realizacji zamówienia)dok. § 1 ust. 2 rozporządzenia- wykonawca ich nie przedstawia (wzywam do uzupełnienia, wykonawca nie uzupełnia, i co robić, wykluczyć wykonawcę za niedostarczenie dok. podmiotu biorącego udział w realizacji zamówienia?)

No niestety w tym przypadku Wykonawca odpada.

16,634

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Chwileczkę, aby zdobyć doświadczenie jak najbardziej może posłużyć się pracami które wykonywał jako podwykonawca.
Firma, która posiada doświadczenie w pewnej dziedzinie zdobyte nie samodzielnie, a jako podwykonawca jak najbardziej spełni wymogi zamawiającego przedstawiając odpowiednie referencje od głównego wykonawcy. sygn. akt UZP/ZO/0-2353/05.

Absolutnie nie może odrzucić, to że wymaga złożenia w dwóch egzemplarzach to bzdurny wymóg.

16,636

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pisemne zobowiązanie winno zostać dostarczone w formie pisemnej, więc ma dostarczyć pocztą, osobiście w formie oryginału.

Jak dla mnie 1b.

16,638

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"Zgodnie z art. 91 ust. 5 ?jeżeli w postępowaniu o udzielenie zamówienia,
w którym jedynym kryterium oceny ofert jest cena, nie można dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, zamawiający wzywa wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych?.
Przede wszystkim musi więc zajść sytuacja, w której dokonanie wyboru najkorzystniejszej oferty jest niemożliwe. To przesądza kwestię, którego/-ych z wykonawców powinieneś wezwać do złożenia ofert dodatkowych. Są to jedynie Ci, których oferty, w świetle kryteriów oceny ofert Twojego postępowania, są najkorzystniejsze. Czyli nie tych, którzy w rankingu ofert zajęliby inną niż pierwsza pozycję.
Pamiętaj, że cena zaoferowana w ofertach dodatkowych nie może być wyższa od ceny zaoferowanej pierwotnie. Po terminie składania ofert wykonawca nie może zmienić/wycofać swojego oświadczenia woli. Jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce, oferta takiego wykonawcy podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1. Musisz także pamiętać, że jeśli oferty dodatkowe ponownie zawierają taką samą cenę i są najkorzystniejsze, to postępowanie podlega obligatoryjnemu unieważnieniu."

Dlatego też tak napisałem, jest to pewnego rodzaju ryzyko.

16,640

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadzam się najpierw ewentualne uzupełnienia gdyż może nie będzie trzeba wzywać do złożenia oferty dodatkowej.

Moim zdaniem lepiej jest jednak zaczekać do rozstrzygnięcia postępowania i wówczas przenieść odpowiednie środki.

16,642

(13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

nina napisał/a:

myszy - też miała dobry  pomysł "odrębne postępowanie art.67 ust.1 pkt.5 b"

Pod warunkiem że jest to zamówienie dodatkowe.

16,643

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uznać.

16,644

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Po prostu się liczy smile

16,645

(20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No a nie mówiłem smile

16,646

(13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Zamówienie dodatkowe to nowe postępowanie i nowa umowa,  r. dodatkowe to nadal te same prace tylko zwiększona ich ilość, dlatego też przy wynagrodzeniu kosztorysowym po zakończeniu zamówienia sporządza się kosztorys powykonawczy obejmujący faktycznie wykonane prace, wydaje mi się jednak że w zakresie zwiększenia wynagrodzenia można zastosować aneks do umowy, a dodatkowe (zwiększone pozycje przedmiarowe), zatwierdzić protokołem konieczności.

Mnie niestety też niebawem ten przetarg łapie sad

16,648

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Art. 38 ustawy.

16,649

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Apollo napisał/a:

A dlaczego 14 września wliczacie w termin składania ofert?

Ogłoszenie przetargu 1 września, otwarcie ofert 8 września - z waszej interpretacji liczenia terminów jest ok, a ok nie jest.

30 sierpnia ogłoszono przetarg, termin liczymy od 31 sierpnia, czyli na składanie ofert jest 15 dni, skoro jest to liczba nieparzysta termin na składanie pytań to 8 dni a więc termin do 07.09.

Dokładnie jak hubal.