16,526

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Starczy, uznajcie wyjaśnienia.

16,527

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W tej sytuacji takie roboty należy potraktować jako zamówienie dodatkowe (nie roboty dodatkowe), czyli nowa umowa, odrębna faktura, protokół konieczności, kosztorys itp, przy ryczałcie zamówienia dodatkowe mogą wystąpić, tutaj nie ma żadnych przeszkód, jeżeli chodzi o termin można wydłużyć całość inwestycji jeżeli przewidziano to w umowie podstawowej zgodnie z art.144.

16,528

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem w tym wypadku należy przedłużyć termin.

Zależy w jakim okresie zostały wydane uprawnienia, a najlepiej telefon do izby w celu wyjaśnienia nieścisłości, czasami też musiałem od nich uzyskać porady.

16,530

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Raczej takiej zmiany dokonać nie możecie.

16,531

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy co jest przedmiotem zamówienia, jeżeli są usługi okresowe lub ciągłe mogą być w trakcie realizacji.

16,532

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie ma.

16,533

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Osobiście teraz będę robił kompleksowo.

Ale czy nie będzie mniej roboty jak zsumujecie, po co bawić się z tyloma drogami?

Raczej uzupełniające, chodziarz dało by się też obmiarem wink, ale za dużo troszeczkę było by tego obmiaru.

Jeżeli drogi są w różnych miejscach możecie osobno, lecz można jak najbardziej jednym postępowaniem z dopuszczeniem ofert częściowych.

jako zamawiający jesteś zobowiązany do zastosowania przepisów ustawy Pzp dotyczących:

    * opisu przedmiotu zamówienia,
    * szacowania wartości zamówienia, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu dzielenia zamówienia na części lub zaniżania jego wartości w celu uniknięcia stosowania przepisów art. 32 ust. 2 ustawy,
    * ustalenia, czy w danej sytuacji mamy do czynienia z zamówieniem uzupełniającym, tj. czy zostały spełnione wszystkie przesłanki określone w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

Moim zdaniem powinieneś mieć kosztorys inwestorski oraz ofertowy Wykonawcy, ułatwieniem związanym z tym, że planowane przez Ciebie zamówienie uzupełniające nie przekracza kwoty określonej w art. 4 pkt 8 ustawy, jest to, że udzielając go, nie będziesz musiał stosować art. 68 ustawy Pzp.

16,538

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście, stawiasz warunek ile jest czego do posprzątania i tyle, to kiedy i w jakim tempie zostanie to posprzątane do problem Wykonawcy, on ma zadbać aby robota została wykonana w danym terminie, a to czy zatrudni 2 czy 10 osób to już jego sprawa.

Pytanie czy zamówienia uzupełniające zostały przewidziane w SIWZ?

Tak nad wyrost to później będziemy się martwić, pewnie jeszcze nie jeden problem wyniknie.

16,541

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Raczej takiego oświadczenia żądać nie można, a jedynie zgodny z rozporządzeniem wykaz osób, ale czy wykaz ten jest potrzeby na etapie składania ofert?, sami musicie zadecydować.

16,542

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W naszej jednostce, u naszego skarbnika sam dowód przelewu by nie przeszedł.

Po pierwsze, jeżeli zamówienie uzupełniające jest poniżej 14 000 euro nie ma zastosowania ustawa Pzp, więc nawet nie ma konieczności zamieszczać ogłoszenia na BZP, a jeżeli będziecie zamieszcxzać to jako ogłoszenie nieobowiązkowe.

Jeżeli szacunek jest ok., nie ma obaw, więc do przodu.

Oczywiście, te warunki które są niezbędne do danego postępowania.

16,546

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zmowa, to nadal częste przypadki i dlatego trzeba z tym walczyć smile

Według mnie jeżeli szacunek został zrobiony z należytą starannością, jak najbardziej możecie podpisać umowę.

16,548

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sądzę że oferta  niezgodna z SIWZ.

Cenę macie tylko w innym formularzu więc bym tego nie ruszał, a jeżeli chodzi o VAT, no cóż,
są opinie iż Zamawiający powinien przyjąć stawkę Vat bez względu na to czy jeden dał 7 a drugi 22%, jednak ja uważam że jeżeli Wykonawca jest pewny jaka ma być stawka ofertę ze złym VAT należy odrzucić.

16,550

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

zamieszczanie ogłoszeń w BZP - 22 4587706