15,276

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

ale te kobietki na facetów wsiadły no.

15,277

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dlaczego kozak, nie ma takiej potrzeby po noweli i tyle, widzisz że najtańsza przekracza, lecz jak masz życzenia badasz oferty.

15,278

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Bez przesady!.

15,279

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Niech się podpisze, pomimo tego że nie pisze podpis kierownika.

15,280

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Powiem wam, że ja nie badam ofert.

15,281

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

eee, nie ma się chyba co przejmować.

15,282

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

MIRAS napisał/a:

A propos protokołu, zauważyliście rónice między protokołami udostępnionymi przez UZP, a tymi w Dzienniku Ustaw?

Nie sprawdzałem, a są?

15,283

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, tak, chłopaki, co nie MIRAS!

15,284

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Święte słowa smile

15,285

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale Kasandra widać ma z tym problem, więc jak jej nie pasuje to niech ocenia.

15,286

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Można tylko żądać podania kwoty brutto.

15,287

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra ,  oceń te oferty, odrzuć, wyklucz (jeżeli potrzeba) i dopiero unieważnij , i po kłopocie.

15,288

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W przypadku gdy kwota oferty najkorzystniejszej przekracza wartość, jaką przeznaczyłeś na realizacje zadania, powinieneś unieważnić postępowanie (art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp). Chyba że możesz zwiększyć kwotę do ceny oferty najkorzystniejszej. , i tyle.

15,289

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Można zmieniać (moim zdaniem), co wyrażałem również w innym temacie.

15,290

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Możesz oferty oceniać, nikt tego nie zabrania.

15,291

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5350

15,292

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nie ma, skąd ten pomysł?, już nie obowiązują.

15,293

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Osobiście jestem za bramką nr.1

Dokładnie, to stary wyrok, teraz są nowe i mówią inaczej.

15,295

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Czemu nie mogą, bo ten sam wykonawca nie będzie siebie przecież kontrolował.

Nie są, za dużo wyroków aby ofertę odrzucać.

15,297

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Może, może........ smile

Powiem wam że takiego kosztorysu lepiej żądać przed podpisaniem umowy, a nie zawracać sobie głowy na etapie składania ofert.

Mam smile

W sytuacji, gdy cena oferty jest cena ryczałtową, kosztorys, który należy załączyć do oferty, co do zasady nie jest treścią oferty - bowiem nie wynika z niego zakres świadczenia wykonawcy (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 16 marca 2010 r.).
"Krajowa Izba Odwoławcza przyznała rację zamawiającemu. Brak załączenia do oferty kosztorysu dla ogrodzenia był uchybieniem wyłącznie co do formy, a nie co do treści oferty. A zatem oferta nie podlegała odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.

Przy wynagrodzeniu ryczałtowym kosztorysy nie są niezbędne!

Izba podzieliła stanowisko odwołującego, że w umowie na roboty budowlane przy ustaleniu wynagrodzenia ryczałtowego, kosztorysy ofertowe pełnią jedynie charakter pomocniczy i informacyjny.
Zamawiający wyraźnie wskazał, że cena ofertowa powinna uwzględniać wszelkie niezbędne koszty do wykonania zamówienia, a ofertę należy opracować w oparciu o dokumentację techniczną i opis przedmiotu zamówienia.
O zakresie prac do wykonania decyduje tylko i wyłącznie dokumentacja techniczna. Tej zasady zamawiający w siwz w żaden sposób nie zmodyfikował, a przeciwnie wzmocnił ja, wskazując, że jeżeli w załączonym do oferty kosztorysie nie zostaną wycenione wszystkie pozycje przedmiarowe, to uzna, że uwzględniono ich wartość w pozostałych pozycjach kosztorysowych. Z tego punktu widzenia nie ma więc znaczenia, czy wykonawca składając ofertę załączył do niej kosztorysy odpowiadające przedmiarom co do każdej pozycji. Skoro wprost dopuszczał pominiecie kilku pozycji przedmiarowych, to nie ma podstaw, aby wyłączyć możliwość pominięcia akurat pozycji dotyczących ogrodzenia.
Wykonawca składając ofertę wyraźnie oświadczył, że za kwotę podaną w ofercie wykona całościowy - a więc zgodny z dokumentacja projektową - zakres zamówienia.
Brak jednego z kosztorysów ofertowych nie wpływał na ocenę, czy treść oferty odwołującego jest zgodna z treścią siwz.
Nie ma znaczenie bowiem sama okoliczność, czy do oferty załączono określony dokument wskazany w siwz. Należy każdorazowo badać, jaki wpływ ma ten brakujący dokument na treść oferty rozumianej jako zakres przyszłego świadczenia wykonawcy.
W sytuacji, gdy cena oferty jest cena ryczałtową, kosztorys, który należy załączyć do oferty, co do zasadnie nie jest treścią oferty - bowiem nie wynika z niego zakres świadczenia wykonawcy.
KIO nie stwierdziła podstaw do odrzucenia oferty i uwzględniła zarzut naruszenia art. 7 ust. 1 i ust. 3 oraz art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp."

I jeszcze to smile
Oferta oraz załączone do niej kosztorysy są dla zamawiającego pomocne w ustaleniu ceny ryczałtowej. Cena ryczałtowa jednak, mimo błędów w kosztorysie, nie może ulec zmianie. Ewentualne uchybienia w sporządzaniu kosztorysu nie mogą mieć wpływu na ważność oferty, ponieważ kosztorys ofertowy w tym przypadku ma charakter tylko informacyjny, a obowiązującą ceną oferty jest ryczałt obejmujący wykonanie wszystkich robót określonych w siwz (wyrok KIO z 15 stycznia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 65/07).

15,300

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ja również, tak na dobrą sprawę nie ma co zmieniać.