13,526

(2 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

http://cdik.pl/forum/viewtopic.php?pid=39882

Moim zdaniem wszystko jest ok, oświadczenie takie może być złożone, jest aktualne w TSO, natomiast pełnomocnictwo jest dość ogólne ale wynika z niego stosowne umocowanie.

13,528

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Spółka cywilna to nic innego jak wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, a wiec każdy z członków ma prawo wykazać się swoim doświadczeniem.

13,529

(34 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Każde zawiadomienie o poprawieniu omyłki zatwierdza kierownik zamawiającego, czy poprawienie fizyczne w ofercie?, moim zdaniem nie, jednak był temat na forum że kontrola zarzuciła Zamawiającemu że fizycznie nie poprawił smile

13,530

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tzn?, od kogo wyciągu tej taryfy, bo pytanie bardzo okrojone!

Szacunkowa to zawsze wartość netto.

Bank główny (danego banku), przy pomocy siedziby smile

Nie nie trzeba nic składać skoro na dzień dzisiejszy jest odwołany załączyć tylko uchwałę.

Tak, załączyć uchwałę o odwołaniu.

13,535

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Chyba raczej mowa o zamówieniu dodatkowym poniżej 14 000 euro smile

13,536

(10 odpowiedzi, napisanych Zamówienia publiczne w UE)

Jestem dokładnie takiego samego zdania jak hubal.

13,537

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie.

13,538

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie wiem dlaczego tak można uważać, może i można ale faktycznie tak nie jest smile

13,539

(10 odpowiedzi, napisanych Zamówienia publiczne w UE)

Jak najbardziej czekać jak umowa będzie podpisana, inaczej mogą być problemy co jest często spotykane.

13,540

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W tym sęk że pobranie ze strony nie jest brane pod uwagę, fizyczne przekazanie dok. już tak, tylko kto teraz pobiera wersję papierową? smile

13,541

(5 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Więc spóźnialski czekać musi.

13,542

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście, samo pobranie dok. jeszcze nic nie znaczy.

13,543

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Poza tym, dlaczego ma być od razu wykonawcą?

13,544

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zgodnie z literalnym brzmieniem ustawy nie.

13,545

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie staje się, musiał by pobrać fizycznie smile

Zdarzają się takie sytuacje i nic w tym dziwnego.

13,547

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

joanna99 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Dokładnie 4.8

Nasz ulubiony wink

smile

13,548

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Sądzę że tak.

13,549

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Funkcjonuje  pogląd, że strony umowy działając na podstawie art. 353 kc (czyli powołując się na tzw. swobodę zawierania umów) mogą uzgodnić zmianę warunków oraz formy wynagrodzenia za realizowane prace. Pamiętaj jednak, aby ewentualne modyfikacje umowy w tym zakresie nie naruszały zasad wynikających z ustawy Pzp, a w szczególności art. 144 (zakazuje on istotnych zmian umowy, chyba, że zostały one przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu lub w siwz i określiłeś w nim warunki dokonania takiej zamiany)!
Powyższy pogląd uznał również Sąd Najwyższy w wyroku z 26 kwietnia 2007 r. sygn. akt III CSK 366/06. Stwierdził on, że ?w umowie o roboty budowlane strony mogą określić wynagrodzenie za wykonane roboty budowlane (podstawowe i dodatkowe) w postaci wynagrodzenia ryczałtowego przy możliwej modyfikacji tego wynagrodzenia w zależności od konieczności wystąpienia robót dodatkowych lub zmniejszenia zakresu robót podstawowych.?

Po prostu masakra i żenada !