13,501

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście dlatego już macie cynk że jest coś nie halo, a więc wzywać do wyjaśnienia a na pewno zaoszczędzicie na czasie, a na tym wam zależy tak?

13,502

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak właśnie na to wychodzi.

13,503

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem takie pisemko nie jest treścią oferty, dlatego osobiście wezwał bym do złożenia wyjaśnień jak oficjalnie odpowie tak samo to wypad z gry.

Trudno nie opierać się na orzeczeniach i wyrokach, życzę Ci powodzenia przy kontrolach, trzymam moje stanowisko bo 2 tygodnie temu zakończyła się u nas kontrola, i niestety w tym wypadku twoja teza poniosła by klęskę.

Hubal poczytaj ostatnie wyroki, a będziesz wiedział czy stawka VAT jest taka istotna, nie jest i jestem do tego w 100% przekonany, a Twoim zdaniem błędna stawka czym będzie skutkowała?

Eee, spoko, nie będzie źle.

Jaką bym nie przyjął na pewno nie jest to interesem Zamawiającego aby to oceniać, w razie błędnej stawki odpowiem przed US.

Tak, każda z tych osób powinna mieć doświadczenie w danym zakresie, no chyba że jest jedna osoba posiadająca te wszystkie uprawnienia.

13,509

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście.

13,510

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Z tą odpowiedzią dla pytającego to jest różnie, ostatnio był temat na forum gdzie kontrolujący twierdził że odp. tylko na stronę smile

13,511

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim też, jak tom111 .

13,512

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak jest wszystko zasadne zamieścić z odp. na stronie internetowej, wszak to przecież zapytanie smile

Po stronie wykonawcy leży ryzyko zastosowania prawidłowej stawki na dostarczane produkty. Zamawiający nie ma obowiązku ani prawa do narzucania wykonawcom stawki VAT. Wykonawcy samodzielnie określają stawkę VAT, którą uwzględniają w cenie oferty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 kwietnia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 234/08).

Będzie miała rację jak stawki VAT nie będzie żądała.

Każde zmiany na lepsze są przecież dopuszczalne smile, moim zdaniem nie ma żadnych przeszkód w temacie.

Stara umowa zawarta na jaki czas?

W obecnym stanie prawnym stawka VAT nie interesuje Zamawiającego.

13,518

(10 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Dokładnie taki jest zapis.

13,519

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Art.89.1.4 w zw. art.90.3.

13,520

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Myszy ma rację, nie ma takiej opcji.

Tak właśnie uważam.

13,522

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W pierwszej kolejności proponuję wyjaśnić.

Tak na dobrą sprawę po co wam w ofercie stawka VAT, nie lepiej z niej zrezygnować?

KARI napisał/a:

czy oprócz odpowiedzi robić też dokument modyfikacja siwz  iwpisać tam wszystkie zmiany>?

Modyfikujesz SIWZ więc należałoby zamieścić informację zmiany co zmieniasz na co.

Moim zdaniem jest to zmiana (modyfikacja SIWZ), a jeżeli prowadzi do zmiany ogłoszenia o zamówieniu to również tam stosowna zmiana.