Możesz skorzystać z dok. których wymaga ustawa ale nie jest to konieczne.
13,426 2011-07-20 12:24:06
Odp: Jaki protokół w zam. uzup. pon. 14 000 E. (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
13,427 2011-07-20 11:10:02
Odp: czy wysyłać zmiany do SIWZ wykonawcom? (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Niestety tak, zapis nie został zmieniony jak należy a wiadomo że teraz pobierają ze strony www, więc biorąc pod uwagę literalne zapis przepisu nie trzeba.
13,428 2011-07-20 10:58:25
Odp: czy wysyłać zmiany do SIWZ wykonawcom? (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie, nie musisz.
13,429 2011-07-20 10:52:15
Odp: niedopatrzenie Zamawiającego (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jak najbardziej można skorzystać (podeprzeć) się z art.181.2, czyli powtórzenie czynności albo dokonanie czynności zaniechanej.
13,430 2011-07-20 10:47:16
Odp: ogłoszenie (7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Brak zapisów w tym punkcie to brak warunków.
13,431 2011-07-20 10:45:16
Odp: Roboty uzupełniające (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dodatkowe!?, nie bardzo.
13,432 2011-07-20 09:22:49
Odp: ogłoszenie (7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
No niestety taki obowiązek jest więc sprawdzający w UM mają rację.
13,433 2011-07-20 07:58:27
Odp: Roboty uzupełniające (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Też mnie to zastanowiło.
13,434 2011-07-20 06:18:21
Odp: ponowny wybór oferty najkorzystniejszej (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
W protokole tak.
13,435 2011-07-19 16:19:16
Odp: zamówienie uzupelniające (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wartość zamówienia uzupełniającego należy liczyć od wartości szacunkowej zamówienia podstawowego.
Zamówienia uzupełniające muszą polegać na powtórzeniu zamówień tego samego rodzaju co zamówienie podstawowe. Pamiętaj, iż możesz ich udzielić, tylko w przypadku gdy udzieliłeś zmówienia podstawowego w trybie przetargu nieograniczonego lub ograniczonego, przewidziałaś taką możliwość w ogłoszeniu o zamówieniu i siwz dla zmówienia podstawowego oraz są one zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego.
Po ustaleniu wartości szacunkowej zamówienia oraz jego przedmiotu, jeżeli wszystkie warunki udzielenia zamówienia uzupełniającego przewidziane w ustawie Pzp zostały przez Ciebie spełnione, to zapraszasz do negocjacji mających na celu udzielenie zamówienia dotychczasowego wykonawcę zamówienia podstawowego. Wraz z zaproszeniem do negocjacji zobowiązany jesteś przekazać wykonawcy informacje niezbędne do przeprowadzenia postępowania (np. opis przedmiotu zamówienia), w tym istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, ogólne warunki umowy lub wzór tejże umowy. Od wartości zamówienia uzależniona jest też konieczność powołania komisji przetargowej (analogicznie do postępowań prowadzonych w każdym innym trybie).
Następnie w terminie i miejscu wyznaczonym przez Ciebie przeprowadzane są negocjacje z wykonawcą mające na celu ustalenie treści przyszłej umowy. Do negocjacji powinny przystąpić osoby posiadające stosowne umocowania stron do działania w ich imieniu. Jeżeli dojdziesz do porozumienia z wykonawcą, to zawieracie umowę w sprawie zamówienia publicznego (o ustalonej wcześniej treści). Najpóźniej wraz z zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego wykonawca zobowiązany jest złożyć oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu. Jeżeli jednak wartość zamówienia jest równa lub przekracza progi unijne, tj.:
125.000/193.000 euro lub 387.000 euro dla dostaw lub usług w zależności od rodzaju jednostki,
4.845.000 euro dla robót budowlanych,
również dokumenty potwierdzające spełnianie tych warunków (wymagane oświadczenia lub dokumenty określasz uprzednio w zaproszeniu do negocjacji).
13,436 2011-07-19 14:00:04
Odp: ponowny wybór oferty najkorzystniejszej (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
e Marcel dla porządku wykonujesz wszystko
Niekoniecznie, czy uważacie że również przysługują środki ochrony prawnej ? ![]()
13,437 2011-07-19 13:58:41
Odp: podmiot zagraniczny (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
z takiego przeoczenia ciężko wybrnąć, ale jak dobrze zauważył Miras, często takie sytuacje się zdarzają ale w drugą stronę.
13,438 2011-07-19 13:56:50
Odp: art. 38 ust. 1 (15 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Oj Miras, jakoś nie mogę się z Tobą zgodzić.
13,439 2011-07-19 12:50:04
Odp: podmiot zagraniczny (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Zgadza się , jest babol ![]()
13,440 2011-07-19 12:41:41
Odp: ponowny wybór oferty najkorzystniejszej (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Na dzień dzisiejszy nie ma obowiązku wysyłania kolejnych informacji, wybierasz następnego wykonawcę i podpisujesz umowę.
13,441 2011-07-19 12:33:31
Odp: brak dokumentu (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wezwać do uzupełnienia, później myśleć.
13,442 2011-07-19 11:51:34
Odp: art. 38 ust. 1 (15 odpowiedzi, napisanych SWZ)
stoje na stanowisku, że ustawa mówi, iż nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składnaia ofert i nie uwzględnia się TSO
To złe stanowisko.
Zapis ?na 2 dni przed upływem terminu składania ofert? należy interpretować w oparciu o Kodeks cywilny. Pomocna w tej kwestii jest również wydana w poprzednim stanie prawnym, ale zachowująca aktualność opinia Urzędu Zamówień Publicznych ?Sposób obliczenia terminu na wniesienie wniosku o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia?.
Zgodnie z Kodeksem cywilnym termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia i jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło. Ustalając więc termin niejako ?wstecz? pod uwagę nie powinieneś brać dnia wyznaczonego na otwarcie ofert. Jeżeli więc wyznaczyłeś termin składania ofert na dzień 7 lipca, to aby zachować termin na udzielenie odpowiedzi powinieneś jej udzielić najpóźniej 5 lipca.
13,443 2011-07-19 11:38:43
Odp: art. 38 ust. 1 (15 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Ale dzień TSO uwzględnić należy.
13,445 2011-07-19 11:17:36
Odp: ZP-PN (5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Czynności kończą się w momencie wyboru oferty najkorzystniejszej.
13,446 2011-07-19 10:41:05
Odp: podstawa dysponowania osobą (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak, z opinią UZP zgoda, więc jeżeli macie pewność że to umowa to uznać (tylko jaka umowa)?
13,447 2011-07-19 09:48:13
Odp: podstawa dysponowania osobą (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jaką umowę?, najprawdopodobniej ustną, sądzę że powinien przedstawić pisemne zobowiązanie bo na chwil obecną nie dysponuje.
13,448 2011-07-19 09:12:19
Odp: oględziny (24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nic z tym nie robić i zostawić w spokoju, to raczej tylko forma nic poza tym.
13,449 2011-07-19 08:35:12
Odp: Pomyłka z odrzuceniem oferty ? (21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A w jaki sposób zabronione?
No właśnie, w jaki sposób? ![]()
13,450 2011-07-19 08:34:08
Odp: zaświadczenie naczelnika Urzędu Skarbowego (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wezwać do uzupełnienia.


