Przeanalizujcie raz jeszcze wymagania z SIWZ i złożonymi kosztorysami, ale wydaje się raczej nie do uratowania.

12,677

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No tak, tu była już dyskusja w temacie,
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6701
..... więc decydujcie.

12,678

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Być może smile

sinek napisał/a:

Skłaniam się ku odrzuceniu oferty

Ja również.

12,680

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zdania są niestety podzielone, jedna strona mówi że jest to zbyteczne, druga że skoro żądano należy wezwać, ja obstaję za opcją nr2.

12,681

(16 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Przewodniczący ma się wyłączyć z tego postępowania bez gadania!

12,682

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kurcze, polisa kompletnie nierealna do przedmiotowego zamówienia, czym prędzej korzystać z uprawnień o których pisałem wyżej.

12,683

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kto wie, może to jakieś inne szczególne miejsce, ale zawsze wykonawca może wystąpić z pytaniem do zamawiającego lub też korzystać z art.180 Pzp.

12,684

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Któż może wiedzieć lepiej jak nie sam Zamawiający, wszystko zależy od tego jak wyliczył wartość zamówienia.

Dobra, zwał jak zwał to jest r. budowlana smile

Ehh, róbta co chceta smile

Tak, ale po co sobie utrudniać pracę, mało jej nie ma !!!, więc wysyłanie z kopyta nie ma sensu.

No tak sad

Po co od razu wysyłać zaproszenie, zadzwonić i zapytać czy będą zainteresowani udziałem w takim postępowaniu, wysłanie zaproszenia to już wszczęcie postępowania.

Nina widzę że cisza, więc spróbuję pomóc wink
Zgodnie z treścią art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp, zamawiający może udzielić zamówienia uzupełniającego konsorcjum, w przypadku gdy spełnione zostaną łącznie wszystkie przesłanki tego przepisu. Jeśli konsorcjum już nie istnieje bądź zmieniły się podmioty wchodzące w jego skład, nie będzie spełniony warunek art. 67 ust. 1 pkt 6 lub pkt 7. Jeśli natomiast podmioty pozostały te same - udzielenie zamówienia uzupełniającego będzie możliwe.
Tym samym zamawiający, chcąc udzielić zamówienia uzupełniającego wykonawcy tego typu, tj. konsorcjum,  musi zwrócić uwagę na fakt, aby konsorcjum tworzyły te same podmioty. Jeżeli ten warunek nie może zostać spełniony, nie ma przesłanek do zastosowania trybu zamówienia z wolnej ręki.
smile

12,691

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czasami jest naprawdę ciężko pomóc po tak "okrojonych" postach sad

Moim zdaniem nie warto się na to powoływać.

12,693

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, mniej formalności, i tak jakoś.... prościej smile

12,694

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ika1111 napisał/a:

czy rozwiązaniem będzie - nie prosić o uzupełnienie i nie wykluczać?

Tak.

Dokładnie to samo kiedyś czytałem, ale słabo do mnie dociera.

Myszy, serwery siądą od tych kopii smile

Zgadzam się:
"Dostawa i montaż okien (wymiana okien) w budynku
Celem zamówienia, którego przedmiotem jest
wymiana okien w budynku z pewnością nie jest zakup
okien, ale wykonanie remontu budynku (obiektu budowlanego)
będącego stosownie do przepisów ustawy Prawo
budowlane ?robotą budowlaną?. Zakup okien stanowić
będzie w omawianym przypadku dostawę niezbędną do
wykonania robót budowlanych polegających na remoncie
budynku, a tym samym z uwagi na przepis art. 6 ust. 3
ustawy Pzp zamówienie takie zakwalifikować należy jako
robotę budowlaną.Zatem do udzielenia przedmiotowego
zamówienia stosujemy przepisy dotyczące robót budowlanych
niezależnie od faktu, iż wartość okien znacznie
przewyższa wartość robót budowlanych."

Lecz sytuacje kwalifikacji jako dostawy zdarzały się w praktyce i orzecznictwie.

Czasami wymiana okien...., faktycznie r. budowlaną nie jest, i hubal tutaj dobrze pisze.

12,699

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

Ustawa nie mówi o szacowaniu usług ciągłych tylko okresowych, więc to jedyna opcja - art.34

Dokładnie tak. smile

12,700

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No , to raczej w katalogu dok. się nie mieści.