12,626

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

ale nikt nam nie zarzuci że w pierwszym postępowaniu nie dopuściliśmy zmiany, a tu nagle w drugim zmiana  wprowadzona smile
Jak uważasz ?

Tak, uważam jak już napisałem wyżej, sam przeprowadzałem "kompleksówkę" a to jest kłopot dla innych firm, i dobrze o tym wiem, jednak skoro można robić na całość to ja tak robię, patrząc nawet na własne dobro i mniej formalności.

12,627

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

\

Kolejna sprawa już wybiegając w przód.
Zakładając, że nie dokonaliśmy zmiany SIWZ na wniosek Wykonawcy, to czy w sytuacji  gdy nikt nie złoży oferty (przy kompleksówce bardzo realne) i z tego powodu unieważnimy postępowanie, to czy ogłaszając po raz kolejny postępowanie możemy dokonać zmian w siwz poprzez uwzględnienie tego czego nie uwzględniliśmy w poprzednim postepoaniu a o co wnioskował wykonawca ??\?

Oczywiście że możecie, przecież będziecie wszczynać nowe postępowanie ( oczywiście wówczas kiedy to obecne nie wypali).

12,628

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ale nie tak do końca! smile, przecież jest forum i fajni ludzie!!!

I właśnie o to chodzi.

12,630

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To dobrze że masz współpracownika, ja niestety nie!

Ależ ja cały czas twierdzę że kosztorys ofertowy jest potrzebny przy ryczałcie, ale wymagać go nie na etapie składania ofert a podpisania umowy.

12,632

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

myszy1953 napisał/a:

drugie czytanie niech wykona ten co zarabia 1300

No już nie przesadzajcie ? hmm

12,633

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

efigy007 napisał/a:

to ja w takim razie życzę udanego weekendu big_smile big_smile big_smile !

I ja również.

Nie do końca myszko, kosztorys często jest potrzebny przy inwestycjach dofinansowanych z UE!

myszy1953 napisał/a:

Marcel przytoczył opinię z uzp - całość do przeczytania

smile, dokładnie.

- W obowiązującym stanie prawnym podmioty prowadzące działalność w formie fundacji bądź stowarzyszeń mogą być zobowiązane do stosowania ustawy Pzp w okolicznościach wskazanych w art. 3 ust. 1 pkt 3 oraz art. 3 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp.
  -  Finansowanie zamówienia, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy Pzp, należy utożsamiać z przekazywaniem danej instytucji środków finansowych przeznaczonych na jej ogólne funkcjonowanie, co powoduje powstanie stosunku bliskiej zależności lub podporządkowania beneficjenta tych środków podmiotom publicznym lub państwu. Nie mamy do czynienia z finansowaniem w rozumieniu ww. przepisu, gdy środki publiczne przekazywane są w celu sfinansowania lub współfinansowania konkretnych projektów beneficjenta w ramach umów o wykonywanie zadań publicznych lub też własnych, pozostających jednak w sferze interesu ekonomicznego podmiotów publicznych.
   - Czynności z zakresu inżynierii lądowej lub wodnej, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, obejmują budowę mostów, w tym podwyższonych autostrad, wiaduktów, tuneli i kolei podziemnej; budowę rurociągów, linii komunikacyjnych i elektroenergetycznych; budowę rurociągów miejskich oraz miejskich linii komunikacyjnych i elektroenergetycznych. Zakres przedmiotowy tych czynności powinien być interpretowany z uwzględnieniem podmiotowych - inżynierskich uprawnień do ich wykonywania. O czynności z zakresu inżynierii lądowej lub wodnej można mówić wówczas, gdy w odniesieniu do określonej roboty budowlanej aktualizuje się potrzeba wykorzystania odpowiednich uprawnień inżynierskich wymaganych prawem przy ich realizacji.

12,637

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dobra, bo trochę odbiegliśmy od tematu !

Zostawić i nie czepiać się, to ryczałt, a na przyszłość lepiej żądać kosztorysu od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy.

12,639

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mirek.sz1 napisał/a:

zamawiający poprawia jak Wykonawca mu wskaże

Nie we wszystkich przypadkach.

12,640

(16 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Masz kolegów i koleżanki.

12,641

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dobra, dobra bez takich smile

Więc trzeba się zastanowić ile będzie wam faktycznie starczało, i nie przesadzać z ilością, poza tym można sprawdzić jaki koncern ma stacje w waszej okolicy.

12,643

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak, raz, i teraz już to olewam smile

12,644

(16 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

To się zgadza i zostawić tego nie można, trzeba walczyć smile

12,645

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dobra, dajcie już spokój niech ogłasza ten co chce, ja przeważnie nie chce hmm

12,646

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ludzie, zamieszczacie ogłoszenie bo jest taka możliwość i tyle, postępowanie jest poniżej 14 000 euro więc żadnych przepisów ustawy stosować nie trzeba, pomimo zamieszczenia ogłoszenia w BZP jako nieobowiązkowe.

12,647

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zamawiający może zamieścić w Biuletynie Zamówień Publicznych ogłoszenie, którego zamieszczenie w Biuletynie ze względu na wartość zamówienia albo konkursu nie jest obowiązkowe." Zapis ten ma odzwierciedlenie w formularzach ogłoszeń zamieszczanych w Biuletynie ZP, dają one Zamawiającemu alternatywę we wskazaniu czy dane ogłoszenie jest "ogłoszeniem obowiązkowym? czy ?ogłoszeniem nieobowiązkowym?. Sam formularz ogłoszeniowy wprowadzając możliwość opublikowania nieobowiązkowego ogłoszenia o zamówieniu pozwala tym samym zamawiającemu dotrzeć z informacją o planowanym zakupie do szerszego grona wykonawców.

12,648

(34 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

amsala napisał/a:

Skoro nie chcesz stosować Pzp, to po co ogłoszenie w BZP?

Bo jest taka możliwość.

A dlaczego, raczej powinno wszystko wypalić, a z wymaganiami to nie przesadzajcie a jedynie to co niezbędne.

Póki co jeżeli obowiązuje termin pierwotny to nic nie robisz.