12,426

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Lepiej jak potwierdzi to na dok. radca, ma do tego prawo skoro był oryginał.

12,427

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dlatego napisałem, trzeba kierować się dobrem sprawy, w tym wypadku zgoda, ale jak byś postąpił gdyby była to oferta najkorzystniejsza? smile

Wszystko jest raczej opisane wyżej:
Ustawa Pzp nie wymaga spełnienia jakichkolwiek przesłanek dla podjęcia decyzji o udzieleniu zamówienia wspólnie, co oznacza, że zamawiający mogą skorzystać z dyspozycji art. 16 ust. 1 ustawy Pzp w każdym przypadku, jeżeli uznają to za uzasadnione i na podstawie zawartego między sobą porozumienia przeprowadzić wspólnie postępowanie i udzielić wspólnie zamówienia. W tym celu zobowiązani są oni wyznaczyć spośród siebie zamawiającego, którego upoważnią do ..............

12,429

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm, fakt czekać nie trzeba, ale kierując się dobrem sprawy odczekał bym.

12,430

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, liczy się, jednak dobrze aby na okazanej kopii była adnotacja-potwierdzenie zgodności, np przez radcę.

12,431

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wpisać że nie potwierdza warunku ze względu na datę, jak również za kopię nie potwierdzoną "za zgodność"

Wspólne udzielenie zamówienia - art. 16 ustawy Pzp
Przepis art. 16 ustawy Pzp, stwarza materialnoprawną podstawę dla wspólnego przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia przez dwóch lub więcej zamawiających. Zgodnie z treścią tego przepisu, zamawiający mogą wspólnie przeprowadzić postępowanie i udzielić zamówienia wyznaczając spośród siebie zamawiającego upoważnionego do przeprowadzania postępowania i udzielania zamówienia w ich imieniu i na ich rzecz. Możliwość skorzystania z dyspozycji art. 16 ust. 1 ustawy Pzp nie została ograniczona ze względu na rodzaj zamawiającego, co oznacza, że wszystkie podmioty zobowiązane do stosowania ustawy na podstawie art. 3 ust. 1 w związku z art. 2 pkt 12 ustawy Pzp, mogą podjąć decyzję o wspólnym przeprowadzeniu postępowania i udzieleniu zamówienia.
Ustawa Pzp nie wymaga spełnienia jakichkolwiek przesłanek dla podjęcia decyzji o udzieleniu zamówienia wspólnie, co oznacza, że zamawiający mogą skorzystać z dyspozycji art. 16 ust. 1 ustawy Pzp w każdym przypadku, jeżeli uznają to za uzasadnione i na podstawie zawartego między sobą porozumienia przeprowadzić wspólnie postępowanie i udzielić wspólnie zamówienia. W tym celu zobowiązani są oni wyznaczyć spośród siebie zamawiającego, którego upoważnią do przeprowadzania postępowania i udzielenia zamówienia w ich imieniu i na ich rzecz. Powyższe nie oznacza jednak, że w wyniku upoważnienia jednego z zamawiających do przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia publicznego w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających, tracą oni status ?zamawiających? w tym postępowaniu. Udzielenie upoważnienia w takiej sytuacji ma bowiem jedynie uzasadnienie organizacyjne i służy uzyskaniu formalnej podstawy do wykonywania przez jednego z zamawiających czynności związanych przeprowadzeniem postępowania i udzieleniem zamówienia w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających.
Poza samym upoważnieniem jednego z zamawiających do przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia wskazane jest, by zamawiający w ramach umowy lub porozumienia szczegółowo uregulowali relacje pomiędzy sobą. Przy czym należy zaznaczyć, że analogicznie, jak w przypadku upoważnienia, zawarcie w tych okolicznościach umowy lub porozumienia, nie oznacza, że tylko jedna ze stron takiej umowy lub porozumienia posiada status zamawiającego. Umowa, jak zostało już wskazane powyżej, służy jedynie określeniu charakteru wzajemnych stosunków pomiędzy zamawiającymi, którzy wyrażają wolę wspólnego przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia. Mając bowiem na względzie fakt, że przeprowadzenie postępowania i udzielenie zamówienia łączy się z zaciągnięciem zobowiązań finansowych i zazwyczaj istnieje potrzeba kompensacji wydatków, zamawiający wspólnie udzielający zamówienia, powinni w ramach umowy lub porozumienia uregulować w sposób transparentny wszelkie kwestie związane ze swym udziałem w postępowaniu i udzieleniu zamówienia, w tym również rozliczenia finansowe pomiędzy stronami. Dodatkowo, zamawiający działający na podstawie art. 16 ustawy Pzp, powinni precyzyjnie określić w umowie lub porozumieniu wymagania dotyczące samego zamówienia, jak również mogą wskazać zasady, jakie będą obowiązywały w ramach prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia (np. powołanie członków i sposób działania komisji przetargowej, kryteria wyboru oferty najkorzystniejszej, warunki udziału w postępowaniu, ewentualne wynagrodzenie dla podmiotu przeprowadzającego w imieniu pozostałych postępowanie itp.).
Źródło: Informator Urzędu Zamówień Publicznych 3/2011

12,433

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niestety dok. nie potwierdza stanu na dzień składania ofert, więc do wykluczenia sad

12,434

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Dokładnie jak danaug.

na ofertach a więc nie kosztorysach ofertowych - to dostawa.

12,436

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

poprawił bym jako omyłkę pisarską ewidentnie to widać i nie ma się nad czym zastanawiać.

12,437

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

poprawić jako omyłkę pisarską.

Tak jak wyżej.

No ja tutaj obstawiam za dostawą.

12,440

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co do zasady to tak, zależy co tam ma się jeszcze znaleźć.

12,441

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wystarczy jak w umowie podana będzie stawka godzinowa, cena ogólna z oferty - cena jednostkowa x przewidywana ilość służy do porównania ofert i wyboru oferty najkorzystniejszej, z zasady jest to potrzebne np. do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, tam ceny jednostkowej wpisać nie wolno.

12,442

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

U nas jest tak że musi być zaklepane przez radę i raczej u was będzie tak samo smile

12,443

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja podobnie jak hubal.

Zamówienie można powiedzieć podobne, jednak inny charakter, rodzaj, jednak z czasem się to zmieni ponieważ coraz częściej spotkać można że jeden operator świadczy te usługi łącznie.

12,445

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tak, jest możliwość za porozumieniem stron, a sprawę proszę lepiej jeszcze skonsultować z prawnikiem.

12,446

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Czyli łącznie - 60+60=120, a wykonawca ma 90+30=120, jest OK!

12,447

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do uznania, jak poprzednicy.

12,448

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak najbardziej zgadzam się z Mirasem smile

12,449

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zgodnie z przepisami ustawy Pzp specyfikacja istotnych warunków zamówienia winna być udostępniona na stronie internetowej zamawiającego od dnia publikacji w BZP. Gdyby ogłoszenie zostało opublikowane w niedzielę zastosowanie miałaby regulacja art. 115 Kc, zgodnie z którą, jeśli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany za ustawowo wolny od pracy (np. niedziela lub święto), wówczas faktyczny termin na wykonanie tej czynności upłynie dopiero w dniu następnym (tj. w poniedziałek).

Wszędzie wpisujesz tą samą cenę.