11,351

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Art.66, jeszcze trzeba pamiętać o art.67.2 ale usługi pocztowe wyłącza ust.3

No kurcze!, to kto ten regulamin robił?, skoro jest to zgodnie z nim, inaczej będzie ładna wpadka sad

11,353

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak, ogłoszenie o dobrowolnej przejrzystości ex ante.

Wszystko zgodnie z wew. regulaminem, jak nie ma to wszystkie niezbędne informacje dla wykonawców, można posiłkować się zasadami z postępowania zgodnie z Pzp.
Oczywiście przedmiar, projekty, rysunki, termin wykonania, termin płatności itp., itd.

11,355

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No oczywiście że tak!

11,356

(6 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

No niestety na wszelki sprzeciw co do zapisów w SIWZ jest już za późno.

11,357

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja tutaj nie mówię o referencjach skoro robota była wykonana  przedmiot zamówienia np. A + B to tak też zostały wydane referencje A + B, teraz idzie o to aby wykonawca zadeklarował ile było faktycznie wykonanej roboty np. A, ponieważ jej wymaga zamawiający.

11,358

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

I tu i tu

No to chyba sprawa jest jasna smile

11,359

(6 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Osobiście nie znam sprawy od podszewki ale zawsze można skorzystać z działu VI Pzp "Środki Ochrony Prawnej", protestu już nie ma - art.181.

11,360

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

Nie mam nigdzie podanej powierzchni wybrukowanej.

To nie zostaje nic innego jak wezwać do złożenia wyjaśnień.

Oj, oj z tym stawianiem warunków to coraz gorzej smile, jeżeli nie spełnia to oczywiście  trzeba wezwać do uzupełnienia.

maria3 napisał/a:

A może udać, że nie zauważyłam.

Tego akurat to nie polecam.

11,362

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Justine napisał/a:

Zamawiający zobowiązuje się do przekazania placu budowy w terminie do 30 dni od podpisania umowy.

Lepiej?

Lepiej, lepiej smile

11,363

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kasztan napisał/a:

Jak radzicie sobie, gdy Wykonawca wyceni niektóre pozycje w zestawieniu asortymentowym po 1 groszu ?

A nijak, zostawiam bo jest ok., liczy jaka jest cena oferty a nie jej poszczególne części składowe.

11,364

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"Do spółek osobowych, zgodnie z Kodeksem spółek handlowych, zaliczają się spółki:

    jawna,
    partnerska,
    komandytowa,
    komandytowo-akcyjna.

Spółki osobowe co prawda nie zostały obdarzone osobowością prawną, ale na mocy przepisów tworzą określoną organizację, która umożliwia im funkcjonowanie w obrocie, jako samodzielne podmioty praw i obowiązków, odrębne od ich wspólników. Element wyodrębnienia organizacyjnego w stosunku do tych podmiotów wynika wprost z art. 8 § 1 Kodeksu spółek handlowych, który przyznaje spółkom osobowym możliwość nabywania praw i zaciągania zobowiązań we własnym imieniu, a co się z tym wiąże - odrębność organizacyjną i majątkową spółki od jej wspólników.
Tym samym, w stosunku do tych istnieje możliwość wydania zaświadczenia o niezaleganiu z uiszczaniem podatków oraz zaświadczenia o niezaleganiu z uiszczaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Zaświadczenia wydawane w stosunku do tych spółek mają charakter odrębny w stosunku do zaświadczeń wydawanych wspólnikom tych spółek.
Zapamiętaj! Przedstawienie zaświadczenia o niezaleganiu z opłatami podatkowymi oraz zaświadczenia o niezaleganiu z uiszczaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne każdego ze wspólników spółki osobowej nie stanowi dowodu, że sama spółka (jawna, partnerska, komandytowa lub komandytowo-akcyjne) nie posiada zaległości podatkowych lub zaległości związanymi z ubezpieczeniem zdrowotnym i społecznym.
Wykonawca będący np. spółką jawną lub komandytową nie ma obowiązku przedstawiania zaświadczeń z Urzędu Skarbowego oraz zaświadczeń z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wystawionych na rzecz ich wspólników (podobnie wypowiedział się w stosunku do spółki jawnej Urząd Zamówień Publicznych w opinii ?Dokumenty, jakie spółka jawna zobowiązana jest przedstawić w celu potwierdzenia, że nie zalega z uiszczaniem podatków? dostępnej na stronie www.uzp.gov.pl).
A zatem wykonawca będący spółką osobową (np. jawną lub komandytową) w celu potwierdzenia, że nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne powinien przedstawić odpowiednie zaświadczenie wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego oraz zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych odnoszące się do samej spółki jawnej lub odpowiednio spółki komandytowej, a nie do jej wspólników.
Zapamiętaj! Nie ma podstaw prawnych do żądania, w przypadku kiedy o zamówienie ubiega się spółka osobowa, obok zaświadczeń z ZUS i US odnoszących się do samej spółki, zaświadczeń odnoszących się do wspólników takiej spółki."

11,365

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zamawiający25 napisał/a:

czyli dokumenty przedstawia spółka a nie członkowie tak?

Tak, spółka.

O poprzednim roku budżetowym mowa w art.34.

No nie bardzo, pisałem o tym #4

11,368

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, sp. Jawna to nie konsorcjum.

Jeżeli zamówienie podstawowe obejmowało wykonanie określonych robót budowlanych na konkretnym obiekcie budowlanym, to zamówienie uzupełniające może być udzielone, tylko wówczas gdy przewiduje wykonanie robót o tych samych nazwach i kodach CPV oraz dotyczy obiektu budowlanego objętego zamówieniem podstawowym.
Zamówienia uzupełniającego możesz udzielić, tylko wówczas gdy będzie tego samego rodzaju co zamówienie podstawowe.
W praktyce oznacza to, że musi ono:

    obejmować te same nazwy i kody określone we Wspólnym Słowniku Zamówień co zamówienie podstawowe i
    w przypadku robót budowlanych - dotyczyć tego samego obiektu budowlanego.

Zamówienie dotyczące innego obiektu budowlanego będzie zupełnie nowym zamówieniem, którego udzielisz odrębnie i w nowej procedurze właściwej dla jego ustalonej wartości szacunkowej, nawet jeżeli będzie obejmowało roboty budowlane tożsame z poprzednim zamówieniem.

W ?okresie przejściowym? ? pomiędzy dniem, kiedy wygasa umowa z dotychczasowym wykonawcą, a przeprowadzeniem postępowania i dniem wyłonienia nowego wykonawcy ? potrzebne świadczenia może realizować dotychczasowy wykonawca. Zlecisz mu wykonanie zamówienia w trybie z wolnej ręki.
Istotą i celem zamówienia uzupełniającego jest uzupełnienie zamówienia podstawowego.
Więc racja jest po Twojej stronie smile

No tak, w tym wypadku ostatni rok budżetowy, a w nim wykonywana usługa była od III do XII

11,372

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli oferty dodatkowe ponownie zawierają taką samą cenę i są najkorzystniejsze, to postępowanie podlega obligatoryjnemu unieważnieniu, jeden wykonawca podtrzymuje cenę pierwotną drugi wykonawca nie składa oferty dodatkowej więc powinna być potraktowana jak podtrzymanie dotychczasowej oferty, czyli ponowne zaoferowanie tej samej ceny.

A dlaczego nie?

11,374

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

To wasza decyzja jak zapiszecie, ja swoją opinię wyraziłem.

11,375

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Do hubala:
67.1.1.a
Uzasadnieniem zastosowania trybu z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy Pzp jest istnienie faktycznego monopolu na danym rynku, tj. nie istnienie żadnego innego wykonawcy, który mógłby zrealizować zamówienie.

67.1.1.b np.
Przesłanka ta dotyczy przede wszystkim zamówień obejmujących utwory lub inne przedmioty zawierające oryginalne rozwiązania intelektualne chronione prawem autorskim.