Opinie są różne, moim zdaniem po co kreślić w ofercie?, o wszelkich poprawach i korektach informuję pisma kierowane do wykonawców lub również sam protokół z postępowania.
10,451 2012-04-25 07:47:08
Odp: techniczne poprawianie omyłek (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
10,452 2012-04-25 07:45:34
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Z pytania Apollo wnioskuje - tak do odrzucenia.
10,453 2012-04-25 07:44:30
Odp: roboty dodatkowe? (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Hubal, wcale nie namawiam, o tym musi wiedzieć sam pytający, przecież nikt tutaj za niego nie zadecyduje!
10,454 2012-04-25 07:29:58
Odp: roboty dodatkowe? (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No jeżeli chodzi o zamówienia dodatkowe to wiadomo że głównemu, jeżeli mowa o robotach z art 67.1.5.
10,455 2012-04-25 07:24:15
Odp: Dokumentacja projektowa - razem czy oddzielnie? (4 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Jako r. budowlane, osobno, lecz nawet jak w jednym czasie zrobił bym jedno postępowanie z możliwością składania ofert częściowych, ale to Ja, jednak jeżeli chodzi o dok. projektową to razem.
10,456 2012-04-25 07:22:07
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Co do uzupełnienia lub odrzucenia oferty wykonawcy, trzeba ustalić czy faktycznie żądany przez Zamawiającego opis towaru można traktować jako odrębny od oferty dokument, o którym mowa w art. 25 ust. 1 ustawy pzp.
Bardzo często zdarza się że Zamawiający wymagają aby do oferty wykonawcy został dołączony opis zamawianego produktu, jednak z góry narzucają wykonawcom format i zakres danych, które należy umieścić w ofercie. Na przykład w SIWZ umieszczają wzór tabeli z niezbędnymi danymi, a wykonawca ma za zadanie wpisać odpowiednio czy oferowany przez niego produkt spełnia lub nie spełnia poszczególne parametry techniczne. Taki opis należy traktować jako integralną część oferty i umieszczenie przez wykonawcę informacji o nie spełnieniu jakiegoś warunku nie może być uzupełniane lub wyjaśniane.
Podobnie jest gdy Zamawiający żąda od wykonawcy próbek lub opisu po to by na ich podstawie dokonać oceny w kryterium jakościowym. Uzupełnianie tego rodzaju dokumentów również nie powinno być dopuszczalne z uwagi na możliwość zmiany przez wykonawcę treści złożonej oferty.
Inaczej jest jeśli zamawiający nie sprecyzował zakresu danych jakich wymaga od wykonawców i poprosił jedynie o opis przedmiotu zamówienia zgodnie z § 5 rozporządzenia w celu sprawdzenia czy oferowane dostawy spełniają jego oczekiwania. W tym celu, zgodnie § 5 rozporządzenia, zamawiający może żądać w szczególności:
1) próbek, opisów lub fotografii;
2) opisu urządzeń technicznych, instrukcji obsługi oraz środków stosowanych przez wykonawcę dostaw lub usług oraz opisu zaplecza naukowo-badawczego wykonawcy, w celu potwierdzenia zapewnienia odpowiedniej jakości realizowanego zamówienia (?).
Należy zauważyć, że dokumenty takie w przeważającej części są materiałami o dość dużym stopniu ogólności, przygotowanymi raczej w celach promocyjno - reklamowych niż pod konkretne postępowanie.
Nieścisłości w opisie technicznym lub nawet sprzeczności powinny zostać wyjaśnione na podstawie art. 26 ust. 4 i ewentualnie uzupełnione zgodnie z art. 26 ust. 3.
Uzupełnianie dokumentów przedmiotowych jest możliwe dzięki zrównania przez ustawodawcę obu rodzajów dokumentów (zarówno podmiotowych ? potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu; jak i tych przedmiotowych).
Podobny pogląd reprezentuje Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 17 września 2008r. (sygn. akt KIO/UZP 919/08). Zgodnie z nim, co do zasady dopuszczalne jest uzupełnianie oferty o dokumenty przedmiotowe, i to zarówno w sytuacji, gdy fizycznie nie zostały one załączone do oferty, jak i w przypadku gdy zostały one złączone, ale zawierają błędy lub braki. W takim wypadku probówkę, folder reklamowy czy opis należy traktować jak dokument lub oświadczenie z art. 25 ust. 1 ustawy.
Jednak należy zbadać w pierwszej kolejności w jakim celu zostały dołączone opisy techniczne. Jeśli jest to elementem oferty wykonawcy jego uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest niedopuszczalne. Jeśli zamiarem Zamawiającego było jedynie potwierdzenie czy oferowane dostawy/ usługi/ roboty budowlane spełniają wymagania określone w SIWZ wówczas uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest, zdaniem Izby uzasadnione.![]()
10,457 2012-04-25 06:58:44
Odp: Powtórzenie przetargu nieograniczonego (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Art. 93 ust.5
10,458 2012-04-25 06:54:29
Odp: brak środków w budzecie a przetarg (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Możecie, środki zabezpieczone w 100% w momencie podpisania umowy.
10,459 2012-04-25 06:52:23
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
To zależy co dokładnie wynika z oferty, czy zestawienia sporządził zamawiający czy wykonawca, np.
Jeśli wymagasz opisu w celu dokonania na jego podstawie oceny złożonej oferty w ramach kryterium techniczno-jakościowego lub też jakościowego, nie jest możliwe uzupełnienie oferty w trybie art. 26 ust.3 Pzp, gdyż byłoby to de facto uzupełnienie elementu oferty prowadzące do zmiany treści złożonej oferty.
Jeśli natomiast złożenie opisu technicznego ma służyć potwierdzeniu spełniania przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego w SIWZ, wówczas uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest, dopuszczalne, w oparciu o wykładnię celowościową.
10,460 2012-04-24 14:07:51
Odp: błędy w ofercie (1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Któż to może wiedzieć co to za błąd, gdzie go popełniono, itd., wszystko zależy od całości, a nie od tego co wykonawca odpowiedział na wezwanie do wyjaśnień.
10,461 2012-04-24 12:54:34
Odp: Powtórzenie przetargu nieograniczonego (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
To zależy, co macie w regulaminie, jeżeli komisja ulega rozwiązaniu z chwilą np. wyboru oferty czy unieważnienia postępowania, to trzeba powołać nowy skład,.
10,462 2012-04-24 12:00:29
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No, wiedzę że dotarło.
10,463 2012-04-24 11:10:54
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Rozumiesz?
To raczej Ty nie rozumiesz i mylisz pojęcia, no ale...., nie wzywaj bo po co ![]()
10,464 2012-04-24 10:51:37
Odp: roboty dodatkowe? (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8894
10,465 2012-04-24 10:43:24
Odp: roboty dodatkowe? (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Trzeba mieć pewność czy faktyczne zamówienie, będzie dodatkowy aby zastosować WR, a więc jeżeli jesteście tego pewni to ok.
10,466 2012-04-24 10:40:19
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No dobra, wzywasz wykonawcę do uzupełniania wykazu robót, te przedstawione nie spełniają warunku, wykonawca przesyła nowy wykaz robót potwierdzający warunek, jest dobrze czy nie?
10,467 2012-04-24 10:28:27
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Bzdury, trzeba wezwać i nie ma co dyskutować!!!
10,468 2012-04-24 10:27:22
Odp: roboty dodatkowe? (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
1. Rozliczenie kosztorysowe, więc aneks jest zbędny.
2. A czy kwalifikuje się pod zamówienia dodatkowe?
10,469 2012-04-24 09:52:52
Odp: kiedy protokoły??? (4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
No to gra, robicie postępowanie na zasadach i dokumentach z regulaminu.
10,470 2012-04-24 09:51:39
Odp: uzupełnienie dokumentu przedmiotowego a zmiana treści oferty (38 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wezwać do uzupełnienia, a może wykonawca wpakował do oferty inny certyfikat, a właściwy leży dalej na biurku?
10,471 2012-04-24 09:50:05
Odp: zapytanie ofertowe a cenowe (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Faktycznie różnica ![]()
10,472 2012-04-24 09:24:34
Odp: pomyłka w wadium (23 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Wychodzi na to że trzeba unieważnić.
10,473 2012-04-24 09:22:37
Odp: ponowny wybór? (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak, trzeba poprawić błąd wcześniej niezauważony.
10,474 2012-04-24 09:21:01
Odp: kiedy protokoły??? (4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Protokół z postępowania obligatoryjnie jeżeli zamówienie jest realizowane zgodnie z przepisami Pzp, jeżeli nie to według własnej przyjętej procedury.
10,475 2012-04-24 09:19:21
Odp: zapytanie ofertowe a cenowe (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Niczym
, cel jest ten sam, nazwa nie ma znaczenia.


