Ustawodawca nałożył na zamawiających obowiązek odrzucenia oferty, jeżeli ta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.
Dlatego bardzo duże znaczenie ma właściwa ocena wysokości ceny zawartej w ofercie. Zamawiający w przypadku uzasadnionych wątpliwości w tym zakresie powinien wszcząć, na podstawie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, szczegółową procedurę wyjaśniającą w celu ustalenia możliwości odrzucenia oferty wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp.
Niedopuszczalne, jako sprzeczne z zasadą wspierania rzeczywistej konkurencji w zamówieniach publicznych,  jest automatyczne uznawanie cen za rażąco niskie (np. wyłącznie na podstawie arytmetycznego kryterium) i odrzucanie ofert o cenach poniżej pewnego poziomu, bez podania oferentom możliwości wykazania, że ich oferta jest rzetelna (orzeczenie ETS z 22 czerwca 1989 r., C-103/88, Constanzo, ECR 1989, I-1839).
Punktem odniesienia do kwalifikacji ceny jako rażąco niskiej mogą być w szczególności:
? ustalona należycie przez zamawiającego wartość zamówienia powiększona o VAT,
? ceny zaoferowane przez innych wykonawców,
? ceny rynkowe przedmiotu zamówienia.
Jak wynika z treści art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp, punktem odniesienia dla kwalifikacji ceny jako rażąco niskiej jest ustalona przez zamawiającego cena za przedmiot zamówienia.
W orzecznictwie nie wykształcił się żaden jednolity standard, jaka różnica pomiędzy ceną oferty a wartością przedmiotu zamówienia powoduje, że można uznać, iż mamy do czynienia z rażąco niską ceną. Można wskazać orzeczenia, w których cena była niższa o: 40% (wyrok Zespołu Arbitrów z 25 stycznia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-69/05), 30% (wyrok Zespołu Arbitrów z 21 stycznia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-48/05, wyrok KIO z 27 czerwca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 588/08), 25-30% (wyrok Zespołu Arbitrów z 13 kwietnia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-656/05), 20% (wyrok Zespołu Arbitrów z 4 kwietnia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/560/05) od szacunkowej wartości zamówienia powiększonej o VAT i okoliczność ta stanowiła wystarczającą przesłankę do wszczęcia procedury mającej na celu ustalenie istnienia rażąco niskiej ceny.

http://finanse-publiczne.pl/artykul.php?view=1492

Powiem tak że istnieją rozbieżna poglądy w tym temacie i należy do tego podejść indywidualnie, w celu określenia wartości zamówienia na wymienione usługi szkoleniowe musisz zsumować wartość wszystkich przewidzianych do przeprowadzenia zajęć szkoleniowych. Zamówienie może być udzielone zarówno jednorazowo z podziałem na części, jak i w postępowaniach odrębnych. To zależy od Twojej decyzji, która oczywiście powinna być uzasadniona konkretnymi okolicznościami.
Im więcej czynników wskazuje, że dane zamówienie jest jednorodne co do przedmiotu, można je z góry zaplanować, masz na nie zaplanowane środki w budżecie ? tym bardziej należy skłaniać się do wniosku, że zamówienie należy szacować łącznie.

10,279

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Referendum powiadasz.....,
a więc odp. 1

Połączyć, tak bym zrobił.

radas napisał/a:

To jest niestety zły trop.

I tu zgoda smile

Referencje nie muszą zawierać dokładnych szczegółów, mają natomiast potwierdzać należyte wykonanie zamówienia.

Ale co chcesz umieszczać?, poza tym robię tak jak radzi Apollo, to bardziej wygodne.

Samo ogłoszenie możesz zamieścić po przekazaniu, załączniki w tym SIWZ po opublikowaniu.

10,285

(12 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Proponuję lekturę ustawy a konkretnie art.94

10,286

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A co tu pisać, wszystko ma w zawiadomieniu o wyborze oferty, nic bym nie odpisywał.

10,287

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może inaczej, uzupełniony dokument może powodować zmianę treści oferty w związku z wezwaniem do złożenia wyjaśnień, natomiast samodzielne uzupełnienie przez wykonawców jest dopuszczalne np. KIO 1521/11 z 28 lipca 2011.

10,288

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak dobrze, często protokoły nie potwierdzają należytego wykonania.
Rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów rozróżnia dwa typy tzw. referencji. Referencje dla dostaw i usług mają potwierdzać należyte ich wykonanie. Dla robót budowlanych ustawodawca użył sformułowania ?wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone?. Potwierdzeniem, że dane prace zostały wykonane prawidłowo, bez opóźnień, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone mogą być:

    protokoły odbioru,
    potwierdzenia odbiorców danych zamówień,
    listy referencyjne,
    świadectwa przejęcia, a także
    inne dokumenty, z których wynika, że prace wymienione w wykazie zostały należycie wykonane.

Dokumenty świadczące o należytym wykonaniu zamówień wystawiają ich odbiorcy. Mają one, co do zasady, weryfikować i dokumentować należyte wykonanie zamówienia zrealizowanego dla innego podmiotu. Nie muszą w pełni opisywać zakresu robót, dostaw, czy usług, tak jak wykaz. Nie muszą także zawierać tych samych informacji co w wykazie. Muszą jednak być z pracami wskazanymi w wykazie identyfikowalne.
Odbiorcy danych zamówień nie są również zobligowani przywoływać w treści dokumentu literalnego sformułowania ?wykonane należycie? czy ?wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej?. Celem referencji jest wyłącznie potwierdzenie prawidłowości wykonanych zamówień (KIO/UZP 703/09, KIO/UZP 709/09, KIO/UZP 1190/08, KIO/UZP 51/09, KIO/UZP 569/09 oraz KIO/UZP 1352/08).

No to OK.

No to ja jestem bardzo ciekawy jak tą wartość szacowano.

Obowiązek sumowania innych zamówień wynika jednak pośrednio z art. 32 ust. 2 ustawy Pzp, zgodnie z którym nie możesz w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości. Jeśli zatem jest to możliwe, należy sumować zamówienia o tym samym przeznaczeniu czy możliwe do nabycia u jednego wykonawcy. Nie wolno dzielić go na części, aby np. móc zastosować łagodniejsze procedury.
Istnieją przesłanki, które determinują konieczność uznania, że mamy do czynienia z zamówieniem tego samego rodzaju. Są to m.in.:

    tożsamość przedmiotowa - czyli czy przedmiot zamówienia jest taki sam, bądź ze względów technologicznych, recepturowych, właściwości fizycznych lub użytkowych może być uznany za tożsamy,
    tożsamość czasowa - czyli czy postępowania o udzielenie zamówienia na przedmioty zamówienia, o których mowa powyżej są wszczynane w tym samym czasie, lub zaplanowane do wszczęcia w danej perspektywie czasowej, np. zaplanowane w planach rzeczowo-finansowych na dany rok budżetowy albo objęte decyzją o udzieleniu wsparcia finansowego na realizację określonego projektu,
    tożsamość podmiotowa (wykonawcza) - innymi słowy czy jeden i ten sam wykonawca może wykonać, wyprodukować lub dostarczyć ww. przedmioty zamówienia.

Jeżeli stwierdzasz obecność zaplanowanych w planie zamówień Twojej jednostki lub w innym dokumencie (decyzja o dofinansowaniu) przedmiotów zamówienia spełniających powyższe kryteria to możemy mówić wówczas o zamówieniach tego samego rodzaju, których wartość powinna być oszacowana łącznie.

10,292

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W mojej ocenie zamawiający, kierując się zasadą racjonalnego działania, może dokonać oceny spełniania warunku z uwzględnieniem uzupełnionego przez wykonawcę dokumentu, traktując wezwanie do wyjaśnienia za wystarczającą podstawę do dokonania przez wykonawcę uzupełnienia.

Taki zapis wskazuje na celowe omijanie ustawy, gdyby stosowano taką praktykę to wszystkie postępowania mogły by być przeprowadzane bez stosowania ustawy.

10,294

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To chyba pytający zrozumiał i wie o co biega.

Ceny jednostkowe, no ok, a jak się ma cena całkowita?

10,296

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Oczywiście, nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, do wykluczenia a oferta do odrzucenia.

10,297

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To wówczas też oryginał smile

Raczej daj co masz, ale jak masz dylemat wystarczy zadzwonić, wówczas doprecyzują telefonicznie.

10,299

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może faktycznie nie warto, hmm.....  .

10,300

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro jest to ma być złożone w prawidłowy sposób, jak dla mnie jest wadliwe.