mania napisał/a:

czy ona posiada wówczas doświadczenie męża

Niestety nie.

10,102

(21 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Eeeee, nie, odpada, nie ma sensu tracić czas.

10,103

(21 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ludzie, brak podpisu a Wy chcecie oryginał do wglądu, co wam to da!

10,104

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgodnie z art. 93 ust. 1 pkt 4 Pzp zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający może zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty.

Unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 Pzp może mieć miejsce tylko wtedy, gdy zamawiający przed unieważnieniem postępowania o zamówienie publiczne, w oparciu o ten przepis, dokona oceny złożonych ofert i wskaże ofertę najkorzystniejszą. Zawiadomienie po wyborze najkorzystniejszej oferty, o którym mowa w art. 92 Pzp stanowi natomiast jeden z przejawów zasady jawności i musi być dokonane niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty. Dokonanie zawiadomienia, o którym mowa w art. 92 Pzp jest obowiązkiem zamawiającego i nie może stanowić przeszkody do unieważnienia postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 Pzp. W wyroku KIO 1066/10 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, że ?Czynność opisana w art. 92 ustawy stanowi obowiązek a nie uprawnienie Zamawiającego. Obowiązek zawiadomienia wykonawców wywodzi się z zasady jawności postępowania o udzielenie zamówienia.

10,105

(21 odpowiedzi, napisanych Wadium)

To ja wiem, ale nie wiem o co biega myszy?

Święta racja hubal.

Jest dozwolone, ale wszystko zależy od samego zamówienia, jednoznacznie ciężko wyczuć, być może warunki zbyt wygórowane?

10,108

(25 odpowiedzi, napisanych Wadium)

koleżanko, nie jest to takie proste, nadal budzi wątpliwości czy kopia jest wystarczająca i co jest w treści samej gwarancji, natomiast powracając do meritum sprawy, nie doczytałem że gwarancja nie jest potwierdzona za zgodność, a więc sprawa jest raczej przesądzona, wykluczenie.

10,109

(21 odpowiedzi, napisanych Wadium)

myszy1953 napisał/a:

bezwzględnie wadium zwracasz - ja tak szybko nie wykluczam możesz zażądać przedstawienia oryginału

Myszy co ty, jakiego oryginału!, czy ten dokument jest nieczytelny!, nie, jest wadliwie złożony.

10,110

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dajesz jednym pismem.

10,111

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie będzie tam  nic więcej niż w przedmiarze, jedynie ceny i wartości, draki nie będzie.

10,112

(25 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Wystarczy kopia, żeby potwierdzić wadium (KIO/UZP 1367/08)
Wyrok
Krajowej Izby Odwoławczej
z dnia 5 grudnia 2008 r.
KIO/UZP 1367/08
Proponuję się zapoznać.

56 274,4 zł netto

10,114

(21 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Wadium zwrot, wykonawca do wykluczenia.

10,115

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Prawda, więcej szczegółów, więcej kłopotów!

10,116

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No cóż, pytający milczy, więc pozostało nam tylko gdybanie, co by było gdyby................... .

10,117

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zmierzam do tego że jeżeli prawidłowo wyliczona cenę w kosztorysie ofertowym, to  błędne przeniesienie do oferty prowadzić może po prostu do omyłki pisarskiej.

10,118

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:

bo jesteśmy zamawiającymi od lat WIELU i to przerabialiśmy przed nowelą

Święte słowa.

myszy1953 napisał/a:

nic nie sugeruję, a zamawiający ma obowiązek wydawania publicznych pieniędzy w sposób  racjonalny , oszczędnie i gospodarnie

To jest najlepszy zapis w ustawie o finansach publicznych, suche słowa a praktyka jest zupełnie inna.

10,120

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Przepis jest dobry, inaczej wykonawcy zadawali by pytania w nieskończoność.

myszy1953 napisał/a:

i wtedy okazuje się  na finiszu że pierwszy wziął więcej pieniędzy niż oferowali to wykonawcy drugi  czy trzeci w przetargu

Tak, tylko jak trzeba zrobić to co za wyjście.

10,122

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A prawidłową cenę gdzieś podał, np w kosztorysie?

10,123

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No przecież już sam sobie odpowiedziałeś zmieścisz się w terminie zgodnie z art.38 to zamawiający udzieli odp.

10,124

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie.

Ogólna charakterystyka zmian wprowadzonych w art. 146 ust. 1 ustawy PZP prowadzi do wniosku, iż intencją tych zmian, w ślad za postanowieniami dyrektywy odwoławczej, było doprecyzowanie przyczyn (przesłanek) nieważności umowy. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, iż brak jest powtórzenia tym przepisie dotychczasowego brzmienia art. 146 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP obejmującego wybór oferty z rażącym naruszeniem przepisów ustawy. Ustawa PZP w zmienionym brzmieniu zawęża zatem katalog przyczyn nieważności umowy jedynie do ściśle określonych przypadków naruszenia przepisów ustawy PZP. Brak jest także powtórzenia dotychczasowego brzmienia art. 146 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP (naruszenie w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego przepisów ustawy, które miało wpływ na wynik postępowania). Odpowiednikiem tego przepisu jest natomiast znowelizowany art. 146 ust. 6 ustawy PZP. Zgodnie z tym przepisem Prezes Urzędu Zamówień Publicznych może wystąpić do sądu o unieważnienie umowy w przypadku dokonania przez zamawiającego czynności lub zaniechania dokonania czynności z naruszeniem przepisu ustawy, które miało lub mogło mieć wpływ na wynik postępowania. Przywołany przepis stanowi modyfikację unormowania zawartego w dotychczasowym art. 146 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP. W tym zakresie należy zwrócić uwagę, iż dla powołania się na przesłankę nieważności, o której mowa w art. 146 ust. 6 ustawy PZP, nie jest konieczne stwierdzenie, iż dane działanie lub zaniechanie zamawiającego miało wpływ na wynik postępowania, gdyż wystarczające będzie samo ustalenie, iż działanie to lub zaniechanie mogło mieć wpływ na wynik postępowania. Przy czym należy w tym miejscu podkreślić, iż podmiotem wyłącznie uprawnionym do wystąpienia o unieważnienie umowy z przyczyn wskazanych w tym przepisie jest Prezes Urzędu Zamówień Publicznych, co wynika z wyraźnego brzmienia tego przepisu. Nie jest zatem dopuszczalne powoływanie się na nieważność umowy z przyczyn wskazanych w art. 146 ust. 6 ustawy PZP przez inne podmioty, niż Prezes Urzędu Zamówień Publicznych.