9,151

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Braki można uzupełnić zawsze.

To fakt, najbezpieczniejsze jest postępowanie z możliwością składania ofert częściowych, lecz w tym przypadku brak tożsamości i można podzielić.

9,153

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uzupełniać raczej nie ma czego sad

Rozumiem że dwa etapy były robione łącznie, nie oddzielnie w 2011r.?

Można.

9,156

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgodnie z wyrokiem KIO z 19 października 2010 r. (sygn. akt KIO/UZP 2204/10) ?przepis art. 24 ust. 2 pkt 2 ustawy Pzp stanowi podstawę do wykluczenia wykonawcy z postępowania, w każdym przypadku nieprzedłużenia okresu związania ofertą. Dotyczy to zarówno sytuacji, gdy wykonawca odmawia przedłużenia tego okresu, składając na piśmie oświadczenie tej treści, jak też gdy wykonawca takiej zgody nie wyraża, nie składając stosownego oświadczenia w sytuacji, gdy to zamawiający zwraca się do wykonawców o przedłużenie tego okresu, a także w przypadku, gdy z uwagi na brak takiej inicjatywy ze strony zamawiającego, wykonawca nie wyraża takiej zgody samodzielnie?.

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,7843881,Ujawnienie_wartosci_szacunkowej_zamowienia_sprzyja.html

Może być udzielane w trakcie zamówienia podstawowego.

Postępowanie jest zakończone z chwilą wyboru oferty najkorzystniejszej, podpisanie umowy nie jest czynnością udziału w postępowaniu.

9,160

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Też tak właśnie może być.

9,161

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale Ja nie widzę przeszkód aby zorientować się również u samego zamawiającego który wystawił referencje.

Ale to że nie przekroczy to nie wyjście z sytuacji, wiadomo że łatwiej i szybciej ale jawnie ustawy omijać nie wolno.

9,163

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może być mały kłopot i chyba jest, bo całość to całość, zwrócił bym się raczej o wyjaśnienia do Wykonawcy, może pomogą.

Dwa etapy = jeden protokół jedna kwota.
trzeci etap = jeden protokół jedna kwota.

Też raczej osobno, jednak trzeba sprawdzić rynek i dostępność od jednego wykonawcy.

9,166

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Opisuje to rozporządzenie w spr. szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej..... .

9,167

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

pkt.2, ponadto jeżeli zmiana jest istotna termin przedłużyć trzeba.

psz napisał/a:

Robisz notatkę.

I w zupełności wystarczy.

9,169

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak, kalendarzowych.

Dokładnie, doszedł 24.1.10.

Oczywiście że zamówienia te podlegają przepisom Pzp, a zatem postępowanie przetargowe.

W uchwale Sądu Najwyższego z 28 czerwca 2006 r. sygn. akt III CZP 36/06 OSNC 2007, nr 4, poz. 52) oraz w wyrokach Sądu Najwyższego z 15 listopada 2006 r. (sygn. akt V CSK 221/06, OSNC-ZD 2008, nr A, poz. 8 i V CSK 256/06, nie publ.), Sąd Najwyższy przyjął, że podstawową przesłanką warunkującą powstanie solidarnej odpowiedzialności inwestora wobec podwykonawcy jest przedstawienie inwestorowi przez wykonawcę umowy zawartej z podwykonawcą (lub jej projektu) wraz z niezbędną dokumentacją. Niespełnienie tego obowiązku powoduje, że do wypłaty wynagrodzenia podwykonawcy jest zobowiązany tylko wykonawca będący stroną umowy o podwykonawstwa.

Tak, jeżeli chodzi o umowę to nie widzę nic złego zamieszczając jego dokładne dane, a wręcz to wskazane.

Sama data uzupełnienia jak najbardziej po TSO jest OK, jednak dok. uzupełniane muszą potwierdzać warunek najpóźniej do dnia TSO.

9,175

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym wyjaśnienia uznał.