30 000 to już chyba za dużo.
8,476 2013-07-11 08:17:19
Odp: podwyższenie progu (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
8,477 2013-07-10 19:22:11
Odp: Problem z ofertą czy odrzucić (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wszystko zależy od stanu faktycznego i danych w ofercie.
8,478 2013-07-10 11:31:38
Odp: Problem z ofertą czy odrzucić (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Z tego co piszesz to faktycznie szkoda oferty, w pierwszym "rzucie" pomyślałem że do odrzucenia, lecz po namyśle raczej bym ofertę ratował tym bardziej że wiadomo o cenie z innych pozycji.
8,479 2013-07-10 10:15:13
Odp: przedłużenie tzo a termin wykonania zamówienia (3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Sprawdzić zapisy umowne, powinno dać się przedłużyć termin wykonania zamówienia.
8,480 2013-07-10 10:13:56
Odp: jakie wartości z ofert w informacji dla Wykonawców? (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
W informacji z otwarcia podajesz te które faktycznie były, ewentualne zmiany, korekty wychodzą później.
8,481 2013-07-10 06:12:43
Odp: zapis w ośw. o odpowiedzialności karnej (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Straszak, wiadomo że podpis pod oświadczeniem podlega odpowiedzialności karnej za fałszywe dane, ale jak napisane wprost, bardziej daje do zrozumienia.
8,482 2013-07-10 06:09:55
Odp: wartość części zamówienia w protokole (2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Hmm, niekoniecznie, to zależy jak macie w planie finansowym, czy robicie każdy etap osobno, czy może przy pomocy art.6a?
8,483 2013-07-10 06:07:34
Odp: termin na składanie pytań (2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Do 9 lipca włącznie.
8,484 2013-07-10 06:03:23
Odp: zamówienia dodatkowe (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
J.w.
8,485 2013-07-10 06:02:22
Odp: nazwy własne w opisie przedmiotu zamówienia (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie można po konkretnej nazwie, trzeba dopuścić równoważność i opisać ją.
8,486 2013-07-08 18:40:45
Odp: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3 (55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ok, to tak, wykonawca uzupełnia dok. faksem, oraz informuje że oryginał dojdzie np. za trzy dni, lecz będzie to jeden dzień po terminie na uzupełnienie, co robisz bipi?
Moim zdaniem, jeśli w wezwaniu do uzupełnienia oświadczeń, dokumentów lub pełnomocnictw wskaże się wyraźnie, że wykonawca powinien przesłać przedmiotowe dokumenty pisemnie oraz faksem do określonego terminu, wówczas wystarczające jest, że wykonawca w wymaganym terminie dostarczy dokumenty w formie faksowej, a oryginały prześle w terminie późniejszym.
8,487 2013-07-08 11:58:10
Odp: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3 (55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zamawiający może dopuścić uzupełnienie dokumentów faksem.
W przypadku gdy wykonawcy zastosują się do takiego wezwania i prześlą dokumenty w terminie wskazanym przez zamawiającego, to należy uznać uzupełnienie za prawidłowe, pomimo że ich oryginały (czy też kopie w zależności od postawionych wymagań) wpłyną do zamawiającego po tym terminie.
8,488 2013-07-08 11:20:32
Odp: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3 (55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Może być uzupełnione z datą po TSO, liczy się treść dokumentu, nie data wystawienia.
8,489 2013-07-08 11:18:25
Odp: Zamówienie z wolnej ręki (5 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Art. 68 ust.1.
8,490 2013-07-08 10:10:27
Odp: Do końca roku, na 2 lata, czy jak? (20 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Jeżeli macie tylko kasę na ten rok to do końca roku.
8,491 2013-07-08 09:13:06
Odp: Do końca roku, na 2 lata, czy jak? (20 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Wcale nie musicie zawierać umowy na 4 lata, możecie zamówić do końca roku, jeżeli posiadacie środki to do końca 2014.
8,492 2013-07-05 12:44:10
Odp: zatwierdzenie protokołu (3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Zatwierdzenie protokołu z postępowania następuje po wyborze oferty najkorzystniejszej ba, po podpisaniu umowy i przekazania informacji do BZP i według Ciebie to czynność w postępowaniu!Czynności następujące po wyborze ?czynności wykonywane po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego? - np. związane z udzieleniem zamówienia czy zatwierdzeniem protokołu.i do tego chcesz jeszcze wypełniać ZP-1 !!!!!!
8,493 2013-07-05 11:23:48
Odp: brak w ofercie (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jak ma podpisaną umowę na najem to dysponuje.
8,494 2013-07-05 11:21:44
Odp: Zawarcie umowy - najnowsze trendy? (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Póki nie zmienią zapisów ustawy, to podpisanie umowy czynnością nie jest.
8,495 2013-07-05 10:19:03
Odp: Wykluczenie i odrzucenie czy tylko odrzucenie (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jak Apollo.
8,496 2013-07-05 05:40:54
Odp: Podstawa dysponowania osobami. (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Umowy powinny być zawarte wówczas do dysponowanie bezpośrednie w innym wypadku potrzebne jest pisemne zobowiązanie.
8,497 2013-07-04 12:33:01
Odp: sprawozdanie do BZP po nowemu (13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Coś na pewno wymyślą, bez przyczyny tak łatwo progu nie podniosą.
8,498 2013-07-04 07:25:35
Odp: oferta wykonawcy wykluczonego (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie.
8,499 2013-07-04 07:24:34
Odp: zatwierdzenie protokołu (3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Może, zatwierdzenie protokołu nie jest czynnością.
8,500 2013-07-03 15:20:56
Odp: oferta wykonawcy wykluczonego (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ja wskazuję, faktycznie oferta została odrzucona nie bezpośrednio a z mocy prawa jest odrzucona, w poradniku UZP pisze że nie ma obowiązku, a więc czy wskażemy czy też nie będzie OK.


