O wyjaśnienia można zapytać zawsze, a więc jak najbardziej z tego może skorzystać.

Jeżeli nie wydłużono rękojmi to zwrot po upływie 1 roku zgodnie z KC.

Tak, nowe postępowanie.

8,454

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A co innego zostało jak wykonawca faktury nie wystawi tylko rachunek?, przyjąć i tyle a w umowie zastosować odpowiedni zapis.

8,455

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W oryginale lub kopii za zgodność te wymienione z rozporządzenia, reszta oryginał.

8,456

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie.

8,457

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oświadczenie z art.22 oryginał z art.24 i wykaz dostaw kopia.

8,458

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ola2003 napisał/a:

Jaką podać podstawę prawną?

Do czego podstawę prawną?

8,459

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Na przyszłość lepiej się nie spieszyć smile

Raczej nie, kreślenie po ofercie nie jest chyba najlepszym wyjściem.

Możesz postawić warunek jaki wskazałeś powyżej.

8,462

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może złożyć w jeden kopercie, jeżeli wpiszecie że oddzielnie w kopertach a wykonawca złoży w jednej sankcji prawnych z tego tytułu nie będzie, to tylko forma.

Termomodernizacja to szeroko rozumiany zakres np. zmiany zarówno w systemach ogrzewania i wentylacji, jak i strukturze budynku oraz instalacjach doprowadzających ciepłą wodę jaki zakres jest u was?

8,464

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja sensu nie widzę ale ustawa widzi, pisze wyraźnie kiedy wzywa się do złożenia ofert dodatkowych, nie ma odstępstwa gdy oferta podlega odrzuceniu lub wykonawca wykluczeniu.

O wszelkich poprawkach informują dok. które tworzysz w trakcie jak np. zawiadomienie o poprawieniu omyłki do wykonawcy, w następstwie poprawki w dalszej części postępowania podajesz cenę poprawioną.

Wystarczy jak spełnia jeden, jeżeli łącznie spełniają warunek  np. dwóch jest OK.

Nie da się raczej nic zrobić, więc popieram Darka.

8,468

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy oby na pewno?, z tego co pamiętam trzeba, chyba że źle pamiętam smile

8,469

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

potwierdzenie należytego wykonania być musi, do uzupełnienia.

Żądanie od każdego z członków konsorcjum spełnienia oddzielnie warunku posiadania obrotu co najmniej 1.500.000 PLN byłoby nieuprawnionym ograniczeniem zasady uczciwej konkurencji. Oczywistym jest bowiem, że wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia winni być względem siebie komplementarni i spełnienie danego warunku przez jednego lub razem przez obu, winno być traktowane jako spełnienie warunku przez konsorcjum ? wyrok ZO z dnia 24 stycznia 2007 r. (sygn. akt UZP/ZO/0-62/07)
Wyroki są jak i w jedną tak i w drugą stronę, a więc czasami ciężko jest zdecydować się w którą stronę należy iść.

Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09).

Trzeba udostępnić, oferty są jawne nie ważne jest to że jest po podpisaniu umowy i zrealizowaniu zamówienia.

Tak łatwo nie przejdzie, przypuszczam że wew. regulaminy staną się obowiązkowe.

Bipi, skąd to przekonanie?

8,475

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

maja2009 napisał/a:

że osoba ma mieć doświadczenie np. w zarządzaniu 5 projektami współf. ze środków  UE

Odradzam!!!