8,301

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

2. czyli oferta jest niezgodna z SIWZ.

Decyzja należy do was, ja sumuję.

8,303

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1) Jeżeli jest parafka przy zmianach to jest OK, zależy jakie zapisy były w SIWZ.

2) "Zgodnie z utrwalonym stanowiskiem doktryny z niezgodnością treści oferty z siwz mamy do czynienia wówczas, gdy oferta złożona w postępowaniu nie spełnia wymogów zamawiającego co do przedmiotu zamówienia i warunków realizacji zamówienia. Należy badać, czy świadczenie wykonawcy odpowiada opisanym w siwz wymaganiom. Porównanie opisu przedmiotu zamówienia do zobowiązania wykonawcy przesądza o tym, czy treść oferty odpowiada treści siwz."

Co nie zmienia faktu że wszystko dotyczy zimowego utrzymania dróg.

Tak, możesz dla przejrzystości całego postępowania.

8,306

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście, sprostować.

8,307

(18 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

1. wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych,
głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo
wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest
krótszy ? w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na
rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane
lub są wykonywane należycie;



2. określenie dostaw lub usług, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub
złożenia poświadczeń, w tym informacja o dostawach lub usługach niewykonanych lub wykonanych
nienależycie
Opcję nr. 2 zaznacza się kiedy bada się rzetelność wykonawcy zgodnie z 22.5

Rzetelność można badać lub nie to wola zamawiającego wówczas wykonawca wskazuje wszystkie prace w danym okresie, jednak należy opisać ile dopuszcza się tych niewykonanych itp.

Utworzenia pisma, ustalacz wartość w dniu ....., na podstawie np. kosztorysu inwestorskiego z dnia..... .

8,309

(18 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak, zaznacza się kiedy bada się rzetelność wykonawcy, jak precyzuje się np. 1 konkretny warunek to w/w nie zaznacza się.

8,310

(18 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Chwila, czy zamawiający stawia warunek z art.22.5?, jeżeli nie bada się rzetelności robót to nie zaznacza się tego pkt!

8,311

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście, skoro coś wynika nawet z tych nie żądanych a da się uratować ofertę to ratować trzeba smile

8,312

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

duw1 napisał/a:

Odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ?

Tak na to wygląda.

8,313

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W WR nie ma konkurencji a więc lista lub informacja jest zbędna.

8,314

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może porozmawiać z jednym z dostawców energii, mp. obecnym, na pewno podpowiedzą smile

8,315

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, to też cena.

8,316

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Art.26 2b Pzp.

8,317

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ma szanse pożyczając doświadczenie lub wziąć udział w postępowaniu jako konsorcjum.

8,318

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Powiem krótko, dać sobie spokój z żądaniem polisy.

8,319

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro wykaz mówi jasno co ma być to wezwał bym do uzupełnienia, często wykazy są mało precyzyjne a same wyjaśnienia nie pomogą gdyż nie mogą prowadzić do zmiany treści złożonej oferty a więc wezwanie do uzupełnienia, chyba że da się wyczytać dane z innych dołączonych dokumentów.

Przecież my Urzędnicy tylko pijemy kawę wink

8,321

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wystarczy I rata do uznania polisy.

8,322

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Myślę że to po prostu pełnomocnictwo tylko pod inną nazwą a więc oryginał lub kopia potwierdzona przez notariusza.

Marcel napisał/a:

A zatem, jeśli w Twojej ocenie wybrana przez wnioskodawcę forma w danym momencie jest z punktu widzenia technicznego znacznie utrudniona (np. ze względu na obszerność ofert złożonych w postępowaniu), to masz prawo do zmiany tej formy. Musisz jednak poinformować o tym zainteresowanego i określić inny sposób udostępnienia ofert.

To jest sedno sprawy, nad czym się tutaj zastanawiać?

W obowiązującym stanie prawnym podmioty prowadzące działalność w formie fundacji bądź stowarzyszeń mogą być zobowiązane do stosowania ustawy Pzp w okolicznościach wskazanych w art. 3 ust. 1 pkt 3 oraz art. 3 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp.
Finansowanie zamówienia, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy Pzp, należy utożsamiać z przekazywaniem danej instytucji środków finansowych przeznaczonych na jej ogólne funkcjonowanie, co powoduje powstanie stosunku bliskiej zależności lub podporządkowania beneficjenta tych środków podmiotom publicznym lub państwu. Nie mamy do czynienia z finansowaniem w rozumieniu ww. przepisu, gdy środki publiczne przekazywane są w celu sfinansowania lub współfinansowania konkretnych projektów beneficjenta w ramach umów o wykonywanie zadań publicznych lub też własnych, pozostających jednak w sferze interesu ekonomicznego podmiotów publicznych.
Czynności z zakresu inżynierii lądowej lub wodnej, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, obejmują budowę mostów, w tym podwyższonych autostrad, wiaduktów, tuneli i kolei podziemnej; budowę rurociągów, linii komunikacyjnych i elektroenergetycznych; budowę rurociągów miejskich oraz miejskich linii komunikacyjnych i elektroenergetycznych. Zakres przedmiotowy tych czynności powinien być interpretowany z uwzględnieniem podmiotowych - inżynierskich uprawnień do ich wykonywania. O czynności z zakresu inżynierii lądowej lub wodnej można mówić wówczas, gdy w odniesieniu do określonej roboty budowlanej aktualizuje się potrzeba wykorzystania odpowiednich uprawnień inżynierskich wymaganych prawem przy ich realizacji.

8,325

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Spokojnie, potraktowali to jako uchybienie nie powodujące żadnej korekty finansowej i nie powodującej ograniczenia konkurencji.