W tym wypadku co piszesz Nero to taką ewentualność dało by się przewidzieć w nieskończoność, udzielam zamówienia na tonery wiem że będę musiał zamówić je również na rok nie tylko 2014 ale i 2015,2016..., nie tedy droga.

Poczekajmy zatem na wypowiedź innych.

Dokładnie, kilku zmian trzeba będzie dokonać.

8,054

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Spokojnie, wykonawca ma prawo wystąpić z wnioskiem o zatrudnienie podwykonawcy.

8,055

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ja zawsze piszę w SIWZ że dopuszczam zatrudnienie podwykonawcy na etapie realizacji zamówienia po podpisaniu umowy.

Moim zdaniem może.

Jak bipi, to wygoda dla zamawiającego.

Według mnie jest ok.

91.3a Pzp

Ale znowu namieszali.

edelka napisał/a:

Czyli potraktować, że złożono jedna ofertę, tak?

Ku temu bym się skłaniała...

Też tak uważam.

8,062

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oceni na podstawie informacji jakie posiada, zapewne w przypadku braku wyjaśnień trzeba będzie uznać.

Jeżeli są identyczne to zostawić.

8,064

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak Darek.

8,065

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wysłałem namiary.

Oddzielnie.

8,067

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja jestem zainteresowany.

8,068

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No i mieliście do tego pełne prawo, jak postąpi wykonawca nie wiadomo, jednak nikt zamawiającemu nie ma prawa zabraniać wezwania do wyjaśnień.

Nie ma na co czekać.

8,070

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To wiadomo że nie ma go w rozporządzeniu, dlatego też nie podlega uzupełnieniu, jednak jeżeli zamawiający wpisze że pełni on funkcję pomocniczą do wyceny oferty i zażąda z ofertą jego brak nie będzie stanowił/nie powinien stanowić przesłanki do odrzucenia oferty, ja natomiast nigdy kosztorysów nie żądam, jak już to od wybranego przed podpisaniem umowy wink

8,071

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anka napisał/a:

O ile mi wiadomo przy wynagrodzeniu ryczałtowym Zamawiający nie ma prawa żądać  od wykonawców kosztorysu ofertowego

Czy aby na pewno?

8,072

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie.

8,073

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgodnie z uchwałą SN określenie ceny z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT, kwalifikować należy jako błąd w obliczeniu ceny, pod warunkiem że w danym przypadku nie będą miały zastosowania przepisy dotyczące omyłki polegającej na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodującej istotnych zmian w treści oferty. W praktyce oznacza to więc mniej problemów przy podejmowaniu decyzji związanych z kwalifikacją owej nieprawidłowości. Nie oznacza to jednak, że każdy błąd będzie przez zamawiających traktowany jako nieusuwalny. Analizując ww. uchwałę, stwierdzić należy, że odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp nie stanowi reguły. Zamawiający przed podjęciem decyzji będzie musiał przeanalizować okoliczności określenia stawki VAT w ofercie, a tym samym zbadać przyczyny powstania błędu lub omyłki.

Co do zasady wydaje się, że w większości przypadków będziemy mieli do czynienia z błędem nieusuwalnym. Próbując analizować ewentualne możliwości traktowania owego błędu jako omyłki, wspomnieć można jedną z informacji o wyniku kontroli uprzedniej z 23 marca 2011 r. (UZP/DKUE/KU/29/11), w którym to nakazano zamawiającemu potraktowanie błędnej stawki VAT jako omyłki i poprawienie jej na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

8,074

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy oby na pewno nie ma prawa>?, jak się ma do tego wyrok sądu odnośnie poprawiania stawki VAT bodajże z 2011r.?

Ja podobny smile