No właśnie, z tym jednokrotnym wyborem to trochę dziwna sprawa.

7,727

(17 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Podsumowując: nie sądzę aby w omawianym przypadku wykonawca był w stanie podziałać na tyle aby zamawiający ustosunkował się do zarzutów, ale pewności nigdy nie ma więc można pisać.

Wybór kolejnej oferty to uprawnienie zamawiającego, a nie jego obowiązek, a więc postąpiliście dobrze, tym bardziej że dwóch już nie podpisało, a więc coś nie tak wyszło w samym postępowaniu.

7,729

(17 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Jeżeli postępowanie jest poniżej kwot UE odwołanie nie przysługuje, tutaj zostaje art.181 ustawy Pzp, można pisać do Zmawiającego, jednak nie sądzę by to pomogło, przyjmą do wiadomości i na tym najprawdopodobniej pozostanie.

7,730

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na ścisłość bym uznał.

7,731

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

eva napisał/a:

j/w jestem za tym by każdy z członków konsorcjum złożył oświadczenie czy nalezy do GK

A jak złożą na jednym gdzie będą wymienieni wszyscy razem?,co zrobisz? smile

Szansa unieważnienia jest, następnym razem przewidzieć upusty itp.

7,733

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja też preferuję osobno, jednak jest dylemat jak jest jeden dok. a na nim wszyscy członkowie.

7,734

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak jest jak powinno to jest jak być powinno smile

7,735

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sory faktycznie jest ukończona, nie masz czego przeliczać, nie na tym rzecz polega masz przyjąć całą wartość wskazaną czyli 550 000, usługę wykonał przecież w ostatnich 3 latach

7,736

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Złożyli jedną ofertę więc powinno być w porządku.

7,737

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli usługa nadal trwa to wykonawca musi wykazać się przerobioną wymaganą przez was kwotą do TSO.

7,738

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

J.w.

7,739

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście daje pisemne zobowiązanie, jednocześnie wskazuje go jako podwykonawcę, wszystko gra.

7,740

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. wyjaśnić ewidentnie.
2. Każdy z członków konsorcjum musi złożyć listę, czy wystarczy jeden druk oświadczenia?, raczej bym przyjął tak jak czasami ma się to do oświadczenia z art.24 pod warunkiem że na oświadczeniu wpisano każdą z firm.

Ja również jak Darek, uczestniczyć fizycznie nie musi.

Przy wynagrodzeniu ryczałtowym podstawowymi dokumentami określającymi rodzaj i zakres prac objętych zamówieniem są: projekt budowlany i wykonawczy oraz specyfikacje techniczne wykonania i odbioru robót. To one powinny stanowić podstawę i punkt odniesienia do wyceny prac. Z tego względu, jeżeli konieczność wykonania określonych robót budowlanych wynika z projektu, uznaje się je za objęte przedmiotem zamówienia, niezależnie od tego, czy zostały odzwierciedlone w przedmiarze, czy nie.

Warto przypomnieć, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, w przypadku wyboru przez zamawiającego ryczałtowej formy rozliczania się z wykonawcami dokumentacja projektowa może w ogóle nie obejmować przedmiaru robót.
A więc jeżeli prace nie są zbyt mocno skomplikowane a dok. projektowa jest przygotowana należycie startować można z ryczałtem.
W innych przypadkach zalecane jest raczej wynagrodzenie kosztorysowe.

7,743

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

Od podwykonawców dokumentów nie można żądać,

Dokładnie, od podmiotu trzeciego na zasoby którego wykonawca się powołuje a będzie brał udział w realizacji zamówienia - TAK.

jarosław napisał/a:

Do oferty? Więcej z tym problemów niż korzyści.

Popieram.

7,745

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie masz prawa żądać, jeżeli wykonawca spełnia warunki sam a zatrudnia podwykonawców to inna sprawa, możesz opierać się na art.647 KC w tym wypadku.

7,746

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co innego podwykonawca, co innego podmiot trzeci na którego zasoby powołuje się wykonawca a brał będzie udział w realizacji zamówienia.

Zgadza się, żądałeś, brak=odrzucenie.

Można żądać przed podpisaniem umowy od wybranego wykonawcy, jest to potrzebne głównie do rozliczenia z instytucją dofiinansowującą ze środków UE, inaczej po nic mi to nie potrzebne przy ryczałcie.

7,749

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A wykonawca powoływał się na warunki z 22 od innego podmiotu i wskazał go że będzie uczestniczył w wykonaniu zamówienia?

Wówczas należy takie kosztorysy sprawdzić dokładnie, a w przypadku ich braku odrzucić ofertę.