7,426

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ano wyszło wink

7,427

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie liczy się nazwa dok. jest istotna jego treść jak pisał bipi mogą być to referencje. list referencyjny, list polecający itp.

Nie zapoznano się z treścią oferty, zrobić stosowną notatkę zakleić kopertę i dalej do przodu.

7,429

(113 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Cała sprawa opiera się na poprawnym zliczeniu wydatków i jak je zakwalifikować, co z czym, trzeba pomęczyć księgowość tam sam wydatki o których pojęcia nie miałem, ale musiałem długo ciągnąć za język smile

7,430

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak jest najlepiej i najbardziej sprawiedliwie.

Nie kojarzysz bo takiego wymogu wprost w nie ma w samej ustawie, to co pisze w art. 143d to podstawa lecz zgodnie z KC i zdrowym rozsądkiem zapis jest jak najbardziej OK!

7,432

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Podstawa to dobre i jasne rozpisanie tego co się chce,inaczej można posługiwać się tą samą robotą.

7,433

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 4/2013
13
OPINIE PRAWNE
"Zasady reprezentacji spółki cywilnej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego
I. Stosownie do postanowienia art. 14 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759, z późn. zm.), zwanej dalej ?ustawą PZP?, do czynności podejmowanych przez zamawiającego i wykonawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego stosuje się przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny, jeżeli przepisy ustawy PZP nie stanowią inaczej. Ponadto w myśl postanowienia art. 139 ust. 1 ustawy PZP przepisy Kodeksu cywilnego stosuje się do umów w sprawach zamówień publicznych, jeżeli przepisy ustawy PZP nie stanowią inaczej. Wskazując na powyższe należy stwierdzić, iż do oceny zasad reprezentacji spółek cywilnych należy stosować przepisy Kodeksu cywilnego (art. 866 w zw. z art. 875). W tym zakresie należy wskazać, iż brak jest dostatecznych podstaw jurydycznych do przyjęcia stanowiska, że zasady reprezentacji spółki cywilnej określone w przepisach Kodeksu cywilnego zostały wyłączone przez przepis art. 23 ust. 2 ustawy PZP. Jakkolwiek w orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej udział spółki cywilnej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jest traktowany jako wspólne ubieganie się o udzielenie zamówienia publicznego, to jednak na gruncie ustawy PZP nie istnieje potrzeba odrębnego uregulowania zasad reprezentacji spółki cywilnej, te bowiem wynikają już z przepisów Kodeksu cywilnego. Potrzeba taka dotyczy natomiast przypadków, w których o udzielenie zamówienia publicznego ubiegają się samodzielne podmioty działające łącznie np. jako konsorcjum. W odniesieniu do tych przypadków brak jest bowiem uregulowań prawnych określających zasady wzajemnej reprezentacji wykonawców. W takich właśnie przypadkach znajduje zastosowanie art. 23 ust. 2 ustawy PZP, który nakazuje ustanowienie pełnomocnika do wspólnego reprezentowania wykonawców. Wobec powyższego należy stwierdzić, iż pomiędzy art. 23 ust. 2 ustawy PZP i art. 866 k.c. nie zachodzi relacja lex specialis derogat legi generali. II. Stosownie do postanowienia art. 866 k.c. w braku odmiennej umowy lub uchwały wspólników każdy wspólnik jest umocowany do reprezentowania spółki w takich granicach, w jakich jest uprawniony do prowadzenia jej spraw. Uprawnienie do prowadzenia spraw spółki reguluje natomiast art. 865 k.c. W myśl postanowień tego przepisu każdy wspólnik jest
Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 4/2013 ......."

W wypadku gdy zamawiane usługi są tego samego rodzaju i możesz uzyskać je od jednego wykonawcy, powinieneś ich wartość oszacować łącznie.
Ja bym raczej był za tym aby połączyć.

7,435

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja tam nie jestem pewny czy można, o tym mówi rozporządzenia i wymogi zgodnie z nim.

Ja bym połączył.

7,437

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest ok, jednak ważne jest kto widnieje w nagłówku, ma być spółka, wymienieni wspólnicy.
1) wezwać
2)uznać

7,438

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, oświadczenie z art.22 wspólne, jeżeli chodzi o przedstawicielstwo ustawowe to przejdzie wink

Ale przedmiot jeden, usługa ochrony.

7,440

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście że też.

7,441

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

psz napisał/a:

Oczywiście możesz też zróżnicować warunki:

1 część - 12 000
2 część - 20 000
itd.
.

Właśnie tu jest sedno, jak określi to zamawiający.

7,442

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tylko wówczas dochodzi do sytuacji gdzie np. na 6 zadań wykonawca wykazuje się jednym doświadczeniem a czy o to chodzi?

7,443

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Skoro wymagasz do każdej części wykazaniem się zrealizowania 1 zamówienia, to jeżeli wykonawca składa na 6 zdań musi wykazać się sześcioma zadaniami, nie jednym na dużą wartość bo tego nie wymagasz.

7,444

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

mam uznać, że jest ok zgodnie z tym co napisał bipi: "Przy spółce cywilnej, przy ocenie ofert "zakładasz" domniemanie zgodności z KC, że każdy wspólnik ma prawo reprezentować spółkę - później sobie sprawdzasz czy umowa spółki nie stanowi inaczej"?

Z tym raczej był bym ostrożny a traktował jako konsorcjum, nie mówię że mam rację ale większość wyroków jest właśnie za tym.

szad napisał/a:

czy ten drugi wspólnik nie powinien złożyć oddzielnie oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia?

Tak.

Jak warunku nie potwierdza to wykluczyć, data wystawienia jest mniej istotna, liczy się treść dokumentu.

W każdych.

Jak to sprawozdanie wyjdzie dokładnie to kaktus mi wyrośnie, nawet dwa.

1) oczywiście, przecież warunki określa nowelizacja
2) to również wynika z przepisów znowelizowanych.

Faktura to też umowa, a więc termin wystawienia się liczy.

Poniżej 14 000 można użyć nazw własnych.