Nie, na to wprost zezwala znowelizowana ustawa.

No i ok, a więc co dalej szanowny Apollo?

Apollo napisał/a:

Po drugie oświadczenia wiedzy mogą w przypadku Pzp wywołać bardzo poważne konsekwencje - vide art. 24.2.3 uPzp.

Co do udowodnienia jest niezwykle trudne, więc powodzenia życzę w tym wypadku.

Oświadczenie woli jest przejawem tego, co dana osoba chce zrobić, a więc czy wykonawca oświadcza wiedzę?, świadczenia wiedzy co do zasady nie wywołują żadnych skutków prawnych w przeciwieństwie do oświadczenia woli.

Nie wiem do czego zmierzasz?

b)

Odległość jest kryterium?, w jakim stopniu?

7,383

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa.

Więc uznaj że to zmiana nieistotna i nie męcz się z tą istotnością, to nic nie zmieni, nie ma wpływu na wynik postępowania, Twoja granica metrów została zachowana a oferta jest zgodna z SIWZ.

Tak, oferta niezgodna z SIWZ.

Moim zdaniem brak tu istotności patrząc na 87.2.3 z tego prostego względu że warunek zostaje nadal spełniony.

Ja również, a więc osobiście poprawił bym jako inną omyłkę i puścił ofertę dalej, takie jest moje zdanie, pamiętając że po poprawce oferta warunek spełnia.

Czy na pewno wykluczyć lub odrzucić?, sprawa mocno sporna nawet jeżeli zamawiający pobawił się e detektywa gdyż po jego ustaleniach nadal warunek zostaje spełniony ze względu na to że 400m zostało zachowane.
Przykładowo po wezwaniu do wyjaśnienia wykonawca stwierdzi że według jego wyliczeń (zależy czy szedł chodnikiem, czy ścieżką w lesie) jest 100m, i co?, moim zdaniem nic, póki sam zamawiający nie określi jak ma być mierzona odległość, według jakich wytycznych.

7,389

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tu nie ma wyjścia, na pewno nie unieważniać, wpisać datę faktyczną rozpoczęcia i tyle.

7,390

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Można jako podmiotu trzeciego, pisemne zobowiązanie do udostępnienia.

7,391

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferty niezgodne nie da się przyjąć, zmienione jak najbardziej są do uznania.

Heh, tak jak piszą w sieci kwatera w odległości 200m, a na miejscu jest 500!!!!!!

Raczej też tak uważam, nie tyle kary umowne, bo to sprzeczne z samym wyborem oferty a odstąpienie od umowy w przypadku stwierdzenia innych odległości niżeli stwierdzone/zaoferowane w ofercie, poza tym jest zawsze problem jak tę odległość określić, w linii prostej? smile

7,394

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rchunkowa.

7,395

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Na przyszłość lepiej w SIWZ terminu rozpoczęcia nie wpisywać, według mnie nie ma to większego znaczenia jeżeli chodzi o zapisy rozpoczęcia jakie już zaistniały.

7,396

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do uzupełnienia.

Nie zawsze, jeżeli nie ma konieczności a termin jest wystarczająco odległy nie ma potrzeby o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej.

7,398

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

db napisał/a:

Czy możemy wprowadzic w SIWZ zapis dotyczący udostepniania na miejscu?

Nie bardzo.

Zależy, czasami warto dołożyć choć 1 dzień - j.w.

7,400

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podpisali wspólnicy wchodzący w skład spółki a nie jeden z nich, według mnie jest ok.