Uważam że są to błędy rachunkowe.
6,427 2014-08-05 08:00:01
Odp: lider konsorcjum (1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jest to możliwe, skład konsorcjum nie ulega zmianie, a więc stosowny aneks do umowy i gra.
6,428 2014-08-05 07:56:11
Odp: dostawa komputerów (1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
"Należy szczegółowo przeanalizować przedmiot zamówienia, treść oferty oraz okoliczności udzielania zamówienia. Dopiero analiza tych wszystkich warunkować pozwoli na odpowiedź czy zmiana proponowana przez dostawcę jest dopuszczalna w świetle Pzp.
Zakres świadczenia wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie. Jednocześnie ustawa Pzp zakazuje istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu lub siwz oraz określił warunki takiej zmiany. W przypadku braku stosownych postanowień w ogłoszeniu lub specyfikacji, możliwość dokonania zmiany należy rozważyć w aspekcie ?istotności? dokonywanych zmian zawartej umowy w stosunku do treści oferty.
Kiedy zmiany w umowie mają charakter istotny?
Zgodnie z doktryną oraz orzecznictwem za zmiany nieistotne należy uznać zmiany o których, wiedza na etapie postępowania o udzielenie zamówienia nie wpłynęłaby na krąg podmiotów ubiegających się o to zamówienie czy też na wynik postępowania. Z kolei TSUE wskazywał, że ze względu na cel zapewnienia przejrzystości procedur równego traktowania oferentów zmiany w postanowieniach zamówienia publicznego w czasie jego trwania stanowią udzielenie nowego zamówienia w rozumieniu dyrektyw dotyczących udzielania zamówień publicznych, jeżeli charakteryzują się one cechami w sposób istotny odbiegającymi od postanowień pierwotnego zamówienia i w związku z tym mogą wskazywać na wolę ponownego negocjowania przez strony podstawowych ustaleń tego zamówienia.
W jakich wypadkach konieczne jest rozwiązanie umowy z wykonawcą?
Jeżeli po dokonaniu wnikliwej analizy okaże się, iż brak będzie możliwości wprowadzenia stosownych zmian do umowy, to wówczas przedmiotowa umowa musi zostać rozwiązana w oparciu o art. 475 Kodeksu cywilnego. Wynika to z tego, iż wystąpi następcza niemożliwość świadczenia, za którą wykonawca nie ponosi odpowiedzialności.
Podstawa prawna
art. 475 Kodeksu cywilnego z 23 kwietnia 1964 r. (Dz.U. z 1964 r. nr 16, poz. 93 ze zm.),
art. 144 ustawy z 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz.U. z 2010 r. nr 113, poz. 759 ze zm.).
Autor: Anna Kuszel-Kowalczyk"
6,429 2014-08-05 07:51:11
Odp: Wykluczyć ale czy zabrać wadium? (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wadium do zwrotu.
6,430 2014-08-05 07:50:08
Odp: Polisa OC - różne kwoty (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Zapis trochę dziwaczny ale dozwolony.
6,431 2014-08-05 07:47:00
Odp: Całkowita końcowa wartość zamówienia w ogłoszeniu (9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Tak.
6,432 2014-08-05 07:45:47
Odp: Szacowanie zamówienia (1 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Moim zdaniem należy sumować.
6,433 2014-08-05 07:44:35
Odp: szacowanie zamówienia na alkohol (20 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
To produkty powrzechnie dostępne o ustalonych standartach a więc raczej pod ZOC się kwalifikuje.
6,434 2014-08-05 07:41:57
Odp: art 6a (3 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Oczywiście najważniejsza jest wartość szacunkowa i tego należy się trzymać.
6,435 2014-08-05 07:29:41
Odp: Pytanie do SIWZ (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli terminy dostawy zostały podane w SIWZ i ogłoszeniu do zmiany trzeba dokonać.
6,436 2014-08-05 07:28:06
Odp: wezwanie do uzupełnienia a oferta do odrzucenia (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nic się nie stało, jak poprzednicy ![]()
6,437 2014-07-26 11:00:42
Odp: Koniec z cena - 100% - czy tylko gra pozorów??? (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Skąd ta teza?, znasz już szczegóły?
6,438 2014-07-25 21:09:37
Odp: Koniec z cena - 100% - czy tylko gra pozorów??? (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ciekaw jestem dosłownego brzmienia nowych zapisów jak na razie to żadne konkrety.
6,439 2014-07-25 15:22:37
Odp: Koniec z cena - 100% - czy tylko gra pozorów??? (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
I znowu komplikują życie ![]()
6,440 2014-07-25 14:47:05
Odp: protokół PN (4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Ja rozszerzam.
6,441 2014-07-25 14:45:34
Odp: zrezygnowanie z podwykonawcy (1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli sam spełniał warunki to może.
6,442 2014-07-24 12:43:28
Odp: Oferta konsorcjum (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dobre!
6,443 2014-07-24 12:41:00
Odp: brak wydruku ze strony (24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jak dla mnie to oferta do odrzucenia jako niezgodna z treścią SIWZ.
Dla mnie też, w innym przypadku zmieni treść oferty.
6,444 2014-07-24 11:54:03
Odp: Oferta konsorcjum (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
To raczej dziwne, bo może być jedno oświadczenia podpisane przez członków konsorcjum, natomiast po co wzywać skoro jest pełnomocnictwo!!!
6,445 2014-07-24 11:52:23
Odp: odrzucenie oferty??? (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
w 1 i 2 do uzupełnienia nie wezwiesz, natomiast 3 do wyjaśnienia.
6,446 2014-07-24 09:20:45
Odp: Oferta konsorcjum (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jak najbardziej może pełnomocnik.
6,447 2014-07-24 09:19:44
Odp: robota budowlana? (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tak, najpierw szacunek, aby go zrobić trzeba mieć dane, w tym wypadku dane oparte na kosztorysie.
6,448 2014-07-24 07:53:13
Odp: robota budowlana? (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Malowanie wnętrz obiektów, po uwzględnieniu nowelizacji ustawy Pzp, stanowić będzie robotę budowlaną.
Można firmie można innej osobie która to potrafi, do sporządzania kosztorysów nie trzeba mieć specjalnych uprawnień.
6,449 2014-07-24 07:49:30
Odp: robota budowlana? (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Do r. budowlanych kosztorys inwestorski.
6,450 2014-07-24 07:44:45
Odp: Kierownik budowy (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Przeważnie taki kierownik robót w następstwie zostaje powołany na kierownika budowy.
Kierownikiem robót budowlanych (zależy jakich 'robót') może być brygadzista (np malarzy, murarzy etc), majster budowy jak i inżynier budowy - jest to zwykła nazwa stanowiska pracy.
"kierownik budowy" to nazwa samodzielnej funkcji technicznej w budownictwie z wymogami wynikającymi z Prawa Budowlanego.
A więc zapewne żądaliście stosownych uprawnień zgodnie z PB, skoro tak to jest ok.


